Okolje & energija

ELES: potrjen razvojni načrt, v njem tudi alternativni viri

V družbi ELES so prejeli soglasje infrastrukturnega ministrstva k razvojnemu načrtu prenosnega sistema do leta 2026.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

17.03.2017 15:20
Čas branja: 2 min

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi ELES izdalo soglasje k novemu Razvojnemu načrtu prenosnega sistema RS od leta 2017 do leta 2026. Ključni poudarki novega razvojnega načrta so vlaganja v proučevanje in razvoj pametnih omrežij ter gradnja in rekonstrukcije objektov, ki bodo prispevali h krepitvi varnega in zanesljivega obratovanja prenosnega omrežja, so sporočili iz družbe ELES.

V novem razvojnem načrtu so opredelili glavno infrastrukturo, ki jo je treba zgraditi ali posodobiti. Izhajajo iz napovedi prevzema energije. Izhodišča za nabor obnovitvenih in novih investicij so pripravljena na podlagi rezultatov lastnih analiz, analiz zunanjih institucij, razvojnih meril, načrta obnove in tehnološke prenove elektroenergetskih elementov v objektih prenosnega omrežja, potreb proizvajalcev in odjemalcev električne energije, kriterijev za zanesljivo in varno obratovanje prenosnega omrežja ter mednarodnih sporazumov in mednarodnih pogodb. Vsebuje oceno možnosti za povečanje energetske učinkovitosti, opredeljuje finančno ovrednotenje investicij in dinamiko njihove izvedbe.

V družbi ELES načrtujejo izvajanje različnih ukrepov za doseganje zastavljenih ciljev. V okviru projektov skupnega interesa (PCI) ima ELES prijavljenih šest projektov. Novembra 2016 je ELES drugič kandidiral za pridobitev evropskih sredstev iz sklada CEF, in sicer z mednarodnim projektom pametnih omrežij Sincro.grid. Odločitev o sofinanciranju investicije v višini dobrih 40 milijonov evrov Evropska komisija družbi ELES sporočila februarja 2017.

ELES je v zadnjih dveh letih začrtal jasne smernice glede koncepta pametnih omrežij, zato jim bo tudi v prihodnje namenil veliko pozornosti. Vizija Elesa na področju pametnih omrežij je vzpostaviti koncept sistemskih storitev, ki bo enakovredno vključeval tako obstoječe ponudnike kot alternativne vire, približal delovanje prenosnega in distribucijskega omrežja z večjo pretočnostjo podatkov, bolje izkoristil obstoječo infrastrukturo ter povečal povezanost z drugimi sistemi z namenom odpravljanja zamašitev.

Družba ELES že danes sodeluje pri vidnejših mednarodnih projektih, in sicer:

Projekt FutureFlow. S prevzemom koordinacije raziskovalnega projekta FutureFlow, ki vključuje 12 partnerjev iz osmih držav, je ELES naredil enega največjih korakov k prepoznavnosti družbe na področju raziskav in razvoja v Sloveniji in Evropski uniji. Projekt FutureFlow se s svojimi vsebinami uvršča na področje pametnih omrežij in integracije trgov z električno energijo.

Projekt Sincro.grid. ELES je v letu 2015 skupaj s hrvaškimi partnerji začel z izvajanjem projekta Sincro.grid, ki je osredotočen na reševanje težav s prenapetostmi v prenosnem omrežju in zmanjševanjem kapacitet za sekundarno rezervo.

Projekt NEDO. V letu 2016 je ELES podpisal sporazum o sodelovanju z japonsko agencijo za nove energetske in industrijske tehnologije NEDO, in s tem prevzel eno izmed vidnejših vlog v Sloveniji pri razvoju pametnih omrežij in pametnih skupnosti.

Končne rešitve projektov v sklopu pametnih omrežij bodo Elesu pomagale pri izpolnjevanju zakonsko predpisanih obveznosti, kot so znižanje stroškov sistemskih storitev, znižanje investicij v primarno infrastrukturo, večanje prenosnih kapacitet in drugih. Koristi pa bodo imeli tudi odjemalci, elektrodistribucijska podjetja in drugi uporabniki omrežja. Zato bo ELES tudi v prihajajočem obdobju nadaljeval s snovanjem tovrstnih mednarodnih projektov in sodelovanjem na razpisih za evropska nepovratna sredstva.

Poleg aktivnosti na področju pametnih omrežij, razvojno-raziskovalnem področju in področju učinkovitega upravljanja s sredstvi bo ELES za zagotovitev varnega in zanesljivega obratovanja prenosnega omrežja v naslednjem desetletnem obdobju zgradil oziroma rekonstruiral več objektov, med katerimi so najpomembnejši:

● izgradnja dvosistemskega daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce–Pince, vključno z novo 400 kV RTP Cirkovce,

● izgradnja dvosistemskega daljnovoda 2 x 220 kV Zagrad–Ravne, prav tako z 220/110 kV RTP Ravne,

● vgradnja kompenzacijskih naprav v RTP Divača, Beričevo in Cirkovce v okviru projekta Sincro.grid,

● vgradnja hranilnikov električne energije v RTP Okroglo in RTP Pekre v sklopu projekta Sincro.grid,

● dokončanje daljnovoda  2 x 110 kV Divača-Gorice skozi naselje Renče,

● daljnovod 2 x 110 kV Brestanica-Hudo in

● kablovod 110 kV Koper-Izola-Lucija.

Poleg naštetih najpomembnejših naložb bodo v družbi ELES izvedli tudi nekatera druga vlaganja z večjim finančnim učinkom:

● odkup 110 kV prenosnega omrežja od drugih pravnih oseb v okviru implementacije 35. člena EZ-1,

● izgradnja Tehnološkega središča ELES, Beričevo in

● nadaljnji razvoj diagnostično-analitskega centra, so še sporočili iz Elesa.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal? 6

"Ocenjujem, da bomo do leta 2030 vložili v elektroenergetiko več kot tri milijarde evrov," je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar na Finančni konferenci.

FINANCE
Okolje & energija
ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center

Konec leta bo zaživel center za ravnanje s sredstvi elektroenergetskega omrežja družbe ELES oziroma Diagnostično-analitski center (DAC). Center prinaša vrsto novosti, ki niso omejene samo na podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
Vročina ne popušča, hidrologija se slabša. Kaj bo z elektriko?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vročina ne popušča, hidrologija se slabša. Kaj bo z elektriko?

V zadnjih dneh se je elektrika na trgu podražila za do 15 evrov pri megavatni uri, a bo proizvodnja dovolj velika kljub večjemu odjemu in slabši hidrologiji, zagotavljajo v družbi ELES

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ 4

Kako deluje primarna regulacija v elektroenergetskem sistemu in zakaj ne gre za subvencije, tudi če bo doslej brezplačna storitev postala plačljiva, je pojasnil Jurij Klančnik, direktor Področja za obratovanje v družbi ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Kitajci snujejo električno omrežje prihodnosti: povezali bi celine
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kitajci snujejo električno omrežje prihodnosti: povezali bi celine 2

V največji elektroenergetski družbi na svetu, kitajski SGCC, proučujejo zamisel o postavitvi medcelinskega elektroenergetskega omrežja. Razložil jo je Krešimir Bakič iz družbe ELES.

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) ELES je vključen v mednarodni projekt raziskave e-mobilnosti
Okolje & energija
Okolje & energijaOkolje in energija (intervju) ELES je vključen v mednarodni projekt raziskave e-mobilnosti

Družba ELES, sistemski operater elektroenergetskega sistema Slovenije, sodeluje pri številnih mednarodnih razvojnih projektih, pripravlja pa se tudi na nove. O tem smo se pogovarjali z direktorjem Aleksandrom Mervarjem.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo