Okolje & energija

Izbiramo naj energetski projekt 2017 Glasujte tudi vi

Opoldne na portalu Dnevi energetikov začetek glasovanja za energetske projekte

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

28.03.2017 05:00
Čas branja: 4 min
Izbiramo naj energetski projekt 2017 Glasujte tudi vi
Lani so bili prejemniki energetskih nagrad po izboru bralcev Intersparova trgovina v Cityparku, zasebni neprofitni zavod Vitra in Šolski center Velenje. Nagrade po izboru strokovne žirije pa so prejeli AquafilSLO, Goodyear Dunlop Sava Tires in občina Škofja Loka. Nagrade smo podelili v treh kategorijah, nagrajenci pa niso našteti v enakem vrstnem redu kot na fotografiji.

Na tradicionalni konferenci Dnevi energetikov bomo tudi tokrat nagradili najboljše energetske projekte. V vsaki kategoriji bosta dva nagrajenca: eden po izboru komisije in drugi po izboru bralcev Financ. Med 15 prijavami na razpis za letošnje energetske nagrade je strokovna komisija izbrala po štiri projekte v dveh kategorijah. Izbrani projekti so uvrščeni v ožji izbor. Danes opoldne bomo na spletni strani Dnevov energetikov objavili videopredstavitve projektov, bralci Financ pa boste lahko do petka do konca dneva oddali svoj glas za enega od projektov v vsaki kategoriji. Povzemamo kratke predstavitve projektov, o katerih lahko glasujete.

1. Kategorija energetsko učinkovit projekt

V kategorijo so vključeni tudi projekti za izkoriščanje obnovljivih virov energije.

Podjetje Dulc je vgradilo sistem Solinterra na stavbi šole novogoriškega centra MIC. Tehnologijo so prvič uporabili pri velikem javnem objektu, med drugim pa vključuje cevi, položene na zunanji del sten, aktivno betonsko jedro v medetažnih ploščah, ki ga ogrevajo in ohlajajo, ter zalogovnik za shranjevanje energije.

V Palomi so zamenjali sušilno kapo papirnega stroja in pripadajoči sistem za rekuperacijo vročega zraka. Vrednost naložbe je bila 611 tisoč evrov. Povrnila se bo v dobrih dveh letih, prihranek namreč znaša 296 tisoč evrov na leto. Pri letni proizvodnji 13 tisoč ton papirja so izpust ogljikovega dioksida zmanjšali za 1.966 ton na leto.

S projektom Avant2Go uvajajo v podjetju Avantcar souporabo vozil po načelih delitvene ekonomije in širijo uporabo električnih vozil. Gradijo tudi sistem povezanih polnilnih postaj, postavili pa so tudi sončno elektrarno, s katero polnijo vozila. Doslej so vključili 64 vozil, do konca leta jih bo med 150 in 200. Projekt je rezultat slovenskega znanja, ima pa tudi ozaveščevalno vrednost.

V večstanovanjski stavbi v Kranju so učinkovito prenovili razsvetljavo, pri prenovi so sodelovali tudi dijaki programa elektroenergetike v Šolskem centru Kranj. Prihranek znaša 2.766,7 kilovatne ure na leto, izpuste toplogrednih plinov pa so zmanjšali za 1.356 kilogramov na leto. Z zamenjavo so dosegli priporočeno vrednost osvetljenosti stopnišča.

2. Kategorija promocijski projekt URE/OVE

V Borzenu, operaterju trga z elektriko, so v sodelovanju z RTV Slovenija pripravili serijo 15 izobraževalnih oddaj o trajnostni energiji. V oddajah o učinkoviti rabi energije (URE) in obnovljivih virih energije (OVE) so predstavili ključna dejstva in dobre prakse v Sloveniji in tujini. Oddaje so dolge od pet do deset minut, skupaj jih je 15, naslov pa je Eko utrinki.

Društvo CIPRA je v okviru projekta trajnostna mobilnost v praksi izvedlo več dogodkov: kolesarski zajtrk, sprehod Jane's walk, ekskurzijo v italijanski Bolzano, posneli so dokumentarno-promocijski film, za učitelje in predstavnike občin so izvedli vrsto seminarjev, pripravili so konferenco o izzivih v občinah, izdali pa so tudi zbornik Trajnostna mobilnost v praksi.

Snovalci projekta En-lite so se organizirali v obliki neprofitnega društva. Pripravili so več izobraževalnih gradiv in v povezavi z njimi organizirali dogodke. Med drugim so izdali knjigo Trajnostna energija – brez razgretega ozračja, priročnik Energetska pismenost, izdelali so globalni energetsko-podnebni kalkulator, izdali pa so tudi knjižico intervjujev Energija in mi – pogovori s strokovnjaki.

V podjetju Lesoteka hiše so postavili prvi leseni vrtec na Koroškem, slovenjgraški Leseni škrat. Vrtec je energijsko varčen, do okolja prijazna pa je bila tudi gradnja. Vrtec je postavljen v javno-zasebnem partnerstvu med GG Slovenj Gradec in slovenjgraško mestno občino. Gradili so ga štiri mesece, zanj so dobili arhitekturno oziroma oblikovalsko nagrado lesena ikona.

Vrhunska predavanja na Dnevih energetikov

Dnevi energetikov, kjer bomo razglasili zmagovalce, so tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov. Pestra vsebina s številnimi vrhunskimi tujimi in domačimi predavatelji pa bo zanimiva tudi za druge profile.

Namestnik direktorja avstrijske energetske agencije in sooblikovalec avstrijskega energetskega sistema Herbert Lechner bo govoril o strateškem razvoju energetske učinkovitosti v Avstriji ter o glavnih izzivih pri prenosu v prakso. Predstavil bo nekaj praktičnih primerov prizadevanj za učinkovitejšo rabo energije in trenutne trende na tem področju.

Izvedeli bomo tudi, kako se družba Akrapovič, proizvajalka vrhunskih izpušnih sistemov za motorje z notranjim izgorevanjem, pripravlja na vse hitrejši razvoj nov tehnologij in vse zahtevnejši okoljski zakonodaji. Predaval bo Blaž Košorok, nekdanji predsednik uprave HSE, zdaj zaposlen pri Akrapoviču.

Nemški izvedenec Eric Haberlick bo predstavil evropske dobre prakse energetskega pogodbeništva v gospodarstvu. Hussum Jouhara z londonske Univerze Brunel bo govoril o izzivih izkoriščanja odvečne toplote v industrijskih procesih. Jure Vetršek z Inovacijsko-razvojnega inštituta ljubljanske univerze bo predstavil, s kakšnimi ukrepi so na ljubljanski ekonomski fakulteti po končani energetski prenovi porabo električne energije dodatno zmanjšali za 30 odstotkov. Vilnis Vesma, vodilni angleški coach za energetski menedžment, bo vodil delavnico o pridobivanju uporabnih rezultatov iz vrste podatkov, zbranih pri energetskih meritvah. Direktor Nordijskega centra Planica Jelko Gros pa bo predstavil unikaten sistem toplotnih črpalk, s katerim v Planici skrbijo za ogrevanje, hlajenje, namakanje in zasneževanje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele

Na letošnjih Dnevih energetikov bo predaval tudi Philip Lewis, ki sodi med najpomembnejše svetovne avtoritete pri oblikovanju novih poslovnih modelov na maloprodajnem trgu električne energije.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki

»Tehnologija verižnih blokov je manjkajoči člen v energetiki.«

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Okolje & energija
Zakaj e-avti ne ogrožajo trdnosti britanskega elektroenergetskega sistema
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zakaj e-avti ne ogrožajo trdnosti britanskega elektroenergetskega sistema 26

Tudi če bodo vsi britanski avti električni, bodo zlahka vključeni v elektroenergetsko omrežje, ugotavlja Chris Goodall, glavni govornik na letošnjih Dnevih energetikov.

FINANCE
Okolje & energija
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo