Okolje & energija

Od družb Javnega holdinga Ljubljana leto 2016 z izgubo končala le Snaga

Družbe iz skupine Javnega holdinga Ljubljana z izjemo Snage so leto 2016 končale z dobičkom, medtem ko so imeli v prvih dveh mesecih letos pozitiven rezultat Javni holding Ljubljana, Energetika Ljubljana in Vodovod-Kanalizacija (VO-KA), LPP in Snaga pa negativnega. S poslovanjem so se danes seznanili družbeniki Javnega holdinga Ljubljana.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
30.03.2017 18:05
Čas branja: 2 min

Podrobnejših podatkov o poslovanju družb v skupini in družbe Javni holding Ljubljana na Mestni občini Ljubljana ob tem niso podali.

Družbeniki Javnega holdinga Ljubljana so na današnji skupščini sicer potrdili strateške načrte družbe Javni holding Ljubljana in javnih podjetij Energetika Ljubljana, VO-KA, Snaga in Ljubljanski potniški promet (LPP) za obdobje 2017-2021. Iz načrtov izhaja, da bo velik poudarek na aktivnostih in projektih, ki temeljijo na prvinah trajnostnega razvoja in odgovornega odnosa do okolja ter družbe.

Družbe v skupini holdinga v obdobju 2017-2021 načrtujejo v investicijske projekte vložiti 163 milijonov evrov lastnih sredstev ter sodelovati pri izvedbi občinskih in kohezijskih projektov v skupni vrednosti 138 milijonov evrov.

Največ lastnih sredstev bo v tem obdobju za investicije namenila Energetika Ljubljana, in sicer 74 milijonov evrov, VO-KA 42 milijonov evrov, LPP 25 milijonov evrov, Snaga 21 milijonov evrov in Javni holding Ljubljana en milijon evrov.

"Rdeča nit strategij za prihodnje obdobje je v znamenju 'zelenega'," so poudarili na občini in dodali, da bodo tako Javni holding Ljubljana kot družbe v skupini s svojim trajnostno naravnanim razvojem in drugim družbeno odgovornim ravnanjem utrdili položaj uspešnega in uglednega kompleksnega sistema.

Ključni cilji strateškega načrta VO-KA temeljijo na dograditvi, obnovi in optimizaciji oskrbnih sistemov. Med drugim bo prihodnje obdobje zaznamoval velik kohezijski projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja - v okviru tega je predvidena izgradnja 130 kilometrov kanalizacijskega omrežja in več pripadajočih objektov ter povečanje zmogljivosti in izgradnja terciarnega čiščenja centralne čistilne naprave. Sočasno s tem projektom bo potekala še obnova vodovodnega omrežja.

Energetika Ljubljana načrtuje pomembne in obsežne aktivnosti na sistemu daljinskega ogrevanja, kjer so predvidene obnove proizvodnih naprav in omrežja, zgoščevanje odjema, širitev omrežja v mestu ter izgradnja novih virov visoko učinkovite soproizvodnje. Investicije v izgradnjo virov visoko učinkovite soproizvodnje sicer zaradi preučitve pogojev izvedbe še niso vključene v skupno vrednost načrtovanih investicij.

Snaga med drugim načrtuje strateške investicije v infrastrukturne objekte in naprave. Najpomembnejši projekti so izgradnja zbirnih centrov ter zbirnega centra z dodatnimi in razširjenimi vsebinami, s katerim bi združevali trajnostni pristop k ravnanju z odpadki. Za potrebe zbiranja in obdelave odpadkov sta predvideni izgradnja skladišča za začasno skladiščenje ločeno zbrane frakcije in produktov predelave v mehansko-biološko obdelavo odpadkov RCERO ter prekladalna postaja Curnovec.

LPP medtem v prihodnjem obdobju med drugim čakajo izzivi na področju intermodalnosti z uvajanjem prevoza na klic, vključevanjem prevoza koles in kolesarjev na izbranih medkrajevnih linijah in drugih storitev, s katerimi želijo čim bolj ustreči uporabnikom. Uvedba integriranega javnega prevoza potnikov, ki zagotavlja združevanje mestnega, medkrajevnega in železniškega prevoza, bo prav tako prinesla dodatne novosti. Med večjimi investicijami je tudi izgradnja nadstreška nad parkiriščem vozil LPP s fotovoltaično elektrarno.

Družbeniki so tudi potrdili predlog za imenovanje direktorja VO-KA. "Na podlagi dobrih rezultatov dela v mandatu, ki se izteče julija, je bil za nov petletni mandat predlagan dosedanji direktor Krištof Mlakar," so še navedli na občini.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati

V Mariboru začenja s poskusnim obratovanjem Center za pripravo sekundarnih surovin. Sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, ki jo je mariborska Snaga postavila na Teznu, je vredna 12,5 milijona evrov in naj bi bila ena najsodobnejših takšnih naprav v Evropi. V polnem obsegu naj bi začela obratovati čez leto dni.

FINANCE
Odvoz smeti in pitna voda v Ljubljani z današnjim dnem dražja, položnice pa vam bo po novem pošiljala Voka Snaga
Finance
Tina Petrovčič Odvoz smeti in pitna voda v Ljubljani z današnjim dnem dražja, položnice pa vam bo po novem pošiljala Voka Snaga 5

Od danes 1. marca dalje vas bo v nabiralniku čakala dražja položnica družbe Voka Snaga (Vodovod-Kanalizacija in Snaga Ljubljana), v povprečju bo višja za 1,65 evra

FINANCE
Okolje & energija
Snago Ljubljana bi pripojili Vodovodu-Kanalizaciji, sindikati se upirajo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Snago Ljubljana bi pripojili Vodovodu-Kanalizaciji, sindikati se upirajo 5

Nadzorni svet Javnega holdinga Ljubljana (JHK) naj bi v torek, skupščina JHL pa v četrtek dala soglasje k predpripravljenemu sklepu o pripojitvi družbe Snaga Ljubljana k družbi Vodovod-Kanalizacija, so sporočili iz Svobodnega sindikata Snaga, Sindikata KNSS-Neodvisnost in Sveta delavcev Snage.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
(volitve v Ljubljani, 2.) Logar, Janković, kako bosta reševala izgubo v Snagi?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (volitve v Ljubljani, 2.) Logar, Janković, kako bosta reševala izgubo v Snagi?

Objavljamo odgovora na drugo od treh okoljsko-energetskih vprašanj, zastavljenih verjetno največjima tekmecema na lokalnih volitvah v Ljubljani.

FINANCE
Okolje & energija
Ljubljansko Snago so pripojili k družbi VOKA
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.