Okolje & energija

(video, foto) Ekološka pridelava krepi globalno konkurenčnost vina

V Vinogradništvu Frešer iz Ritoznoja bodo letos prvič ponudili certificirano ekološko letino, kar bo pripomoglo k višji dodani vrednosti vina, pojasnjuje Matjaž Frešer.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

18.05.2017 03:30
Dopolnjeno: 18.05.2017 09:09
Čas branja: 3 min
(video, foto) Ekološka pridelava krepi globalno konkurenčnost vina
Če ne ustvarjaš dodane vrednosti, je v vinarstvu težko preživeti. Matjaž Frešer, Vinogradništvo Frešer Foto: Borut Hočevar

Poleg ekološke pridelave krepita dodano vrednost vina tudi uveljavljeni blagovni znamki vina in vinskega okoliša, ugotavlja Frešer, ki je vinogradniški del družinske kmetije na obronkih Pohorja prevzel leta 2007.

Frešer obdeluje 15 hektarjev vinogradov, od tega je deset hektarjev rodnih, na petih hektarjih pa so mladi nasadi, ki bodo rodili čez dve ali tri leta. Lani so pridelali dobrih 35 tisoč litrov vina, zaradi pomladanske pozebe in poletne toče so izgubili okoli 20 odstotkov pridelka. Letošnja pozeba jim bo odnesla okoli 30 odstotkov pridelka.

Pridelajo od štiri do pet ton grozdja na hektar, odvisno od sorte in vremenskih razmer. Največ pridelajo laškega rizlinga, sledijo sauvignoni, muškati in renski rizlingi. Od rdečih sort pridelujejo modri pinot. Nobena sorta ne prevladuje izrazito.

Za prodajo vina je pomembna tudi okolica

Pri vinogradništvu se je treba ukvarjati tudi z razmišljanjem okolice. Kraj mora živeti z vinom, prebivalci morajo v vinu prepoznati prednosti in dodati tudi svojo ponudbo, na primer mesnine, sire in drugo, ugotavlja Ritoznojčan. »Če hočeš vino dobro prodajati, potrebuješ celotno zgodbo.« Vendar pa se na obronkih Pohorja z vinogradništvom ukvarjajo predvsem starejši, mlajši nimajo znanja in tudi ne ambicij.

K zgodbi sodi tudi organizacija dogodkov in degustacij, Matjaž Frešer pa ponuja tudi suhomesne izdelke in sire iz mleka z bližnje bratove kmetije. Frešer je lani prejel nagrado za inovativnega mladega kmeta, s podelitvijo nagrade so pokazali, da je s kmetijstvom mogoče preživeti, spodbujajo pa tudi spoštovanje do mladih kmetov. Na Frešerjevi kmetiji sta dve delovni mesti, za Matjaža in partnerico, sčasoma pa bodo zaposlili še tretjo osebo.

Logotip z družinskim grbom

Blagovno znamko Vino Frešer je ustvarjal deset let in zdaj daje rezultate. V logotipu so uporabili družinski grb. Vino je prepoznavno, ponujajo ga v gostilnah in restavracijah po vsej Sloveniji, razen na Primorskem. »Tam so še večji lokalpatrioti, kot smo mi,« se pošali Frešer.

Ekološko pridelavo je začel poskusno leta 2011, naslednje leto je vložil zahtevek za ekološki certifikat, letos bo lahko uradno ponudil ekološko letino. Za takšno pridelavo se je odločil, ker s količino ne more konkurirati, zlasti ne na svetovnem trgu, »lahko pa s kakovostjo«. Z ekološkim pristopom se bo dodana vrednost vina še povišala, ne samo v Sloveniji, tudi drugje, je prepričan Frešer. Vinsko klet so postavili leta 2007, letos jo bodo razširili. Zmogljivost kleti je 70 tisoč litrov, od tega je 60 tisoč litrov v nerjavečih posodah, dobrih deset tisoč litrov pa v lesenih sodih.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Trendi
Kupljen s kolekcijo iz Vojne zvezd, Bjana s penino iz čiste rebule
Trendi
TrendiVanja Alič Kupljen s kolekcijo iz Vojne zvezd, Bjana s penino iz čiste rebule

Pri vinarjih, ki sodelujejo v Vinskem vodniku 2017 – tega so že drugo leto pripravili pri spletnem mestu O vinu.si – smo preverili, katere novosti so lani poslali na trg.

FINANCE
Manager
Butični vinarski trend, ki izhaja iz davnine
Manager
ManagerAnja Hren Butični vinarski trend, ki izhaja iz davnine

Pridelovalci naravnih ali živih vin pustijo naravi, da grozdje predeluje čisto po svoje, okus teh vin je zato lahko bolj presenetljiv. Slovenska gredo dobro v promet pri vinskih sladokuscih v tujini, kjer jih prodajo več kot doma.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo

Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Trendi
Italijanski šef v benediktinskem dvorcu
Trendi
TrendiKaja Cencelj Komar Italijanski šef v benediktinskem dvorcu

O sodobnih izzivih kulinarike smo se pogovarjali z mladim italijanskim chefom Luigijem Petrello, glavnim kuharjem v starem jareninskem dvoru.

AGROBIZ
Novice
S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji
Agrobiznis
NoviceSTA S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji

V Sloveniji je le 15 gostincev certificiranih, da ponujajo tudi ekološke jedi. Da bi to spremenili, so na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) izdelali priročnik za gostince z navodili, kako do zaupanja vredne ekološke ponudbe v gastronomiji. "Tudi hitra prehrana je lahko ekološka," je povedala Martina Bavec s FKBV.

IZVOZNIKI
Novice
Zakaj je lani Impol podrl vse prodajne rekorde
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Zakaj je lani Impol podrl vse prodajne rekorde 1

Že v prvem letu jim je uspelo dobiti dovolj naročil za novo proizvodno lokacijo v hrvaškem Šibeniku

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo