Okolje & energija

Cerar: Požar v Kemisu je dogodek, ki se ne sme ponoviti

Požar v Kemisu je dogodek, ki se ne sme ponoviti, je na današnji novinarski konferenci poudaril premier Miro Cerar. Zato je po njegovih besedah treba nujno ugotoviti odgovornost za katastrofo in ustrezno ukrepati. Opozoril je tudi, da ljudje niso dobili dovolj informacij o dogajanju, kar se v prihodnje ne sme več zgoditi.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
24.05.2017 15:31
Dopolnjeno: 24.05.2017 15:33
Čas branja: 1 min

Po njegovih besedah je šlo za izjemno nevaren dogodek, ki je povzročil tudi gospodarsko in človeško škodo. Tamkajšnji prebivalci namreč živijo v negotovosti in strahu, uničen je tudi del naravnega okolja, kar je popolnoma nedopustno, je dodal. Takšen dogodek se po njegovih besedah ne sme nikoli več ponoviti, zato je nujno ugotoviti odgovornost za katastrofo in ustrezno ukrepati.

Kot je pojasnil, je naročil celovito medresorsko poročilo o dogajanju, s katerim se je danes seznanila vlada. Danes pa je še posebej zahteval od ministrstva za notranje zadeve, da, kolikor je to mogoče, pospeši ugotavljanje, zakaj je prišlo do požara, zakaj je bila dokumentacija uničena ter zakaj v podjetju ne morejo pojasniti, katere snovi so bile skladiščene. "To je povsem nedopustna praksa podjetja," je poudaril.

Ugotovil je še, da so od dogodku vladne službe v sodelovanju z lokalno skupnostjo "od prvega trenutka stopile v akcijo". "Veliko je bilo narejenega, pa vendar je očitno prišlo do slabega obveščanja ali kratkega stika," je dejal. Ljudje namreč niso dobili dovolj informacij, kar se v prihodnje ne sme več zgoditi, je še poudaril.

Kot je dodal, se je tudi sam odpravil na teren in ugotovil, da se je "v ljudi zalezel strah", saj je bilo polno odprtih vprašanj. Po danes obravnavanem poročilu pa bodo marsikatera vprašanja dobila odgovore. Poudaril je še, da so pristojne institucije potrebovale čas za analize, a je po njegovih besedah pomembno to, da "danes imamo zanesljive podatke".

Predsednik vlade se je ob tem zahvalil predstavnikom civilne zaščite, ministrstev, inšpekcij in lokalnim deležnikom. Predvsem pa gre po njegovih besedah pohvala gasilcem, ki so zelo požrtvovalno pomagali pri gašenju in omejevanju škode.

Danes objavljeno vladno poročilo, ki povzema delne rezultate vzorčenja zemljin, navaja, da ministrstvo za okolje ugotavlja katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, kar predstavlja velik okoljski problem za živa bitja. Onesnaženje je doseglo tudi Ljubljanico, kjer je maksimalno dovoljeno koncentracijo dosegla vsebnost pesticida atrazina.

Poročilo navaja tudi predvidene ukrepe in aktivnosti, in sicer da Inšpektorat za okolje in prostor izvaja postopek ugotavljanja, ali je Kemis obratoval skladno z okviri okoljevarstvenega dovoljenja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo 13

Direktor podjetja Kemis Emil Nanut je za STA povedal, da so sanacijski načrt za Tojnico oddali v petek zvečer, na zadnji dan 14-dnevnega roka, ki ga je določilo ministrstvo za okolje. Poudaril je, da si v podjetju prizadevajo, da ta ostane na Vrhniki. Olja, emulzije in ostale tekočine bi vrhniški Kemis lahko začel sprejemati septembra, je dodal.

FINANCE
Okolje & energija
Vrhniški občinski svetniki zahtevali preselitev Kemisa
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Vrhniški občinski svetniki zahtevali preselitev Kemisa

Na sinočnji seji vrhniškega občinskega sveta o posledicah požara v Kemisu so svetniki izrazili enotno stališče, da je zdajšnja lokacija podjetja neprimerna za zbiranje in predelavo nevarnih odpadkov. Svetniki so zato zahtevali, naj se Kemis preseli na drugo lokacijo, ki bo ustrezala okoljskim in varnostnim pogojem.

FINANCE
Okolje & energija
Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?
Okolje & energija
Okolje & energijaKarel Lipnik Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?

Po grobi oceni ima p(Kemis#Kemis) skoraj gotovo dovolj sredstev za odpravo škode po požaru in ta strošek tudi ne bo imel večjega vpliva na uspešnost poslovanja lastnika družbe p(Gorenja#Gorenje). Toda, če okoliški prebivalci dosežejo zaprtje tovarne, obstaja nevarnost, da ne bodo dobili povrnjene škode, nastale s požarom.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Kdaj po požaru so v Kemisu spet začeli zbirati odpadke?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdaj po požaru so v Kemisu spet začeli zbirati odpadke?

Po oddaji Tarča so inšpektorat za okolje in prostor obvestili, da v Kemisu še kar zbirajo odpadke.

FINANCE
Okolje & energija
Zakaj okoljski inšpektorat ne bo analiziral okolice Kemisa
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zakaj okoljski inšpektorat ne bo analiziral okolice Kemisa

Na inšpektoratu za okolje trdijo, da je bil Kemis pod stalnim inšpekcijskim nadzorom.

FINANCE
Okolje & energija
(foto) Zakaj je toliko nesnage iz Kemisa prišlo v potok
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (foto) Zakaj je toliko nesnage iz Kemisa prišlo v potok

Kapacitete lovilnih posod so bile nemara prešibke, da bi zadržale vso oljno goščo, pravijo gasilci v neformalnih pogovorih.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo