Okolje & energija

Direktor Kemisa Gorenju poročal o stanju in sanacijskih ukrepih

Direktor Kemisa Emil Nanut je na današnji seji uprave Gorenja, ki je lastnik podjetja, poročal o stanju in sanacijskih ukrepih, so iz Gorenja sporočili za STA. Nanut jih je seznanil tudi z začasno prepovedjo obratovanja, ki jo je v petek ustno izdala inšpekcija za okolje, ker zaradi posledic požara Kemis nima pogojev za delovanje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
29.05.2017 18:22
Čas branja: 2 min
Direktor Kemisa Gorenju poročal o stanju in sanacijskih ukrepih
Direktor Kemisa Emil Nanut med požarom 15. maja Foto: Borut Hocevar

"Gorenje, ki lastniško obvladuje družbo Kemis, pozorno spremlja dogajanja po nesreči v Kemisu in vodstvu Kemisa, ki v skladu s pristojnostmi in odgovornostmi vodi sanacijo posledic požara, nudi strokovno in organizacijsko pomoč," so sporočili iz Gorenja.

Po njihovih navedbah jim je Nanut zatrdil, da od izdaje ustne odločbe zaradi neizpolnjevanja pogojev za delovanje, kar je posledica požara, družba Kemis ni izvajala nobenih dejavnosti, razen dejavnosti, povezanih s sanacijo posledic požara. To je v ustni odločbi inšpekcija za okolje tudi izrecno dovolila.

Gorenje je vodstvu Kemisa naložilo, da tudi vnaprej ustno odločbo dosledno spoštuje, hkrati pa aktivno sodeluje z vsemi pristojnimi institucijami pri preučevanju vzrokov in posledic dogodka ter še naprej odprto komunicira z vsemi deležniki.

"Vzroki požara še niso znani, prav tako še vedno poteka ocena škode. Ko bodo znani uradni podatki, se bo lastnik o nadaljnjih ukrepih odločil na podlagi dejstev in številk, zato o tem še ne more govoriti. V skladu s korporacijsko politiko za primer izrednih dogodkov pa bo svet za tveganja skupine Gorenje preučil okoliščine tega izrednega dogodka ter po potrebi predlagal ustrezne ukrepe," so sporočili.

Hkrati v Gorenju zagotavljajo, da bodo tudi v prihodnje sodelovali in podpirali Kemis pri nadaljnjih ukrepih za ustrezno sanacijo okoljskih in poslovnih posledic požara.

Poleg okoljskih vidikov je bilo takoj po gašenju izpostavljeno tudi vprašanje varovanja zdravja gasilcev, ki so med drugim gasili tudi nevarne snovi. Razširila se je tudi informacija, da naj bi eden od gasilcev, ki je sodeloval pri gašenju, poiskal pomoč v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Tomaž Šinkovec iz prostovoljnega gasilskega društva Stara Vrhnika je za STA pojasnil, da je eden od vrhniških gasilcev res odšel na pregled na Golnik, a da je z njim vse v redu.

Sicer pa so po njegovih navedbah vsi gasilci, ki so gasili požar, opravili zdravstvene preglede. Vse preiskave pa so bile do zdaj negativne. Vsak gasilec, ki je neposredno gasil požar, je bil na tem območju kvečjemu 25 minut, nato je moral na enourni počitek. Le nekaj gasilcev od 250, ki so sodelovali pri gašenju, je po počitku znova odšlo gasit. Pojasnil je, da so bili primerno zaščiteni, saj so imeli nameščene maske in bombe s kisikom.

Ocenil je tudi, da so bili za gašenje takega požara v Kemisu pripravljeni najbolje, kolikor je to mogoče, saj so imeli tam vaje in so vedeli, kaj je kje v hali postavljeno. "A noben strokovnjak ali aparat takega požara ne bi mogel predvideti," je dodal.

Šinkovec je sicer mnenja, da selitev Kemisa z Vrhnike ni nujna glede na to, da pri njih dejavnost že poznajo, ampak pod pogojem, da se v podjetju držijo pravil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Gorenje bo podpiralo Kemis pri sanaciji posledic požara
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Gorenje bo podpiralo Kemis pri sanaciji posledic požara

Gorenje, ki lastniško obvladuje družbo Kemis, je danes izvedlo izredno skupščino družbe Kemis, so sporočili iz Gorenja.

FINANCE
Slovenija
Kako se bo Kemis poznal v dobičku Gorenja?
Slovenija
SlovenijaKarel Lipnik Kako se bo Kemis poznal v dobičku Gorenja?

Celotna škoda bo verjetno vidna šele proti koncu leta

FINANCE
Okolje & energija
Požar katastrofa za Gorenjev Kemis, onesnaženja naj ne bi bilo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Požar katastrofa za Gorenjev Kemis, onesnaženja naj ne bi bilo 5

V vrhniški Kemis, ki ga je sinoči zajel požar, je bilo vloženih osem milijonov evrov, lastnik podjetja pa je Gorenje.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Vrhnika, »zelena« referenčna destinacija
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vrhnika, »zelena« referenčna destinacija 3

Okoljska ministrica, požar v Kemisu ni kot pogoreli kozolec!

FINANCE
Okolje & energija
Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?
Okolje & energija
Okolje & energijaKarel Lipnik Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?

Po grobi oceni ima p(Kemis#Kemis) skoraj gotovo dovolj sredstev za odpravo škode po požaru in ta strošek tudi ne bo imel večjega vpliva na uspešnost poslovanja lastnika družbe p(Gorenja#Gorenje). Toda, če okoliški prebivalci dosežejo zaprtje tovarne, obstaja nevarnost, da ne bodo dobili povrnjene škode, nastale s požarom.

FINANCE
Manager
(intervju) Ekspert Peter Novak po požaru v Kemisu: nekdo v varnostni verigi je v celoti odpovedal
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik (intervju) Ekspert Peter Novak po požaru v Kemisu: nekdo v varnostni verigi je v celoti odpovedal 18

Eden največjih energetskih strokovnjakov pri nas Peter Novak meni, da ob spoštovanju vsega, kar danes vemo, do take katastrofe, kot se je zgodila v Kemisu, ne bi smelo priti. Razlaga tudi, kaj bi morali storiti, da takšnih nesreč ne bi bilo več.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo