Okolje & energija

Vrhniški občinski svetniki zahtevali preselitev Kemisa

Na sinočnji seji vrhniškega občinskega sveta o posledicah požara v Kemisu so svetniki izrazili enotno stališče, da je zdajšnja lokacija podjetja neprimerna za zbiranje in predelavo nevarnih odpadkov. Svetniki so zato zahtevali, naj se Kemis preseli na drugo lokacijo, ki bo ustrezala okoljskim in varnostnim pogojem.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
31.05.2017 05:35
Čas branja: 2 min
Vrhniški občinski svetniki zahtevali preselitev Kemisa
Sejo vrhniškega občinskega sveta so prenašali prek spleta. Foto: Borut Hočevar

"Takšen obrat ne sodi v bližino naselja, zlasti pa ne v bližino vodnih virov," je v nagovoru svetnikom poudaril kemik in akademik Branko Stanovnik, ki je tudi Vrhničan. Po njegovi oceni je zaradi požara v Kemisu ušlo v zrak najmanj 2500 ton nevarnih snovi. Pojasnil je, da je večino snovi veter odpihnil stran od vrhniške občine proti jugozahodu države.

Stanovnik - njegova stališča so svetniki podprli z aplavzom - je dejal, da je ukrepanje ob primeru Kemisa razgalilo "vso zmešnjavo v državi". Edina služba, ki je delovala, so bili po njegovih besedah gasilci. "Kemis je treba zapreti in za njim vse počistiti," je pozval. Dodal je, da bi takšen obrat rabil vsakotedensko kontrolo pristojnih služb, kar pa ni bila praksa.

Seje se je udeležil tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je bil v oceni ukrepanja bolj prizanesljiv. Prvo intervencijo ob požaru je označil za zgledno. Pohvalil je ukrepanje gasilcev, zdravstvenega osebja, policije in drugih služb. Tudi vrhniški občinski štab civilne zaščite je po njegovem mnenju dobro deloval.

Kot ključno težavo pa je Šestan navedel nekoordinirano vključevanje služb, ki so ugotavljale okoljske vplive požara. Po njegovih besedah so zaradi tega zamujale informacije o vplivu požara na zdravje ljudi, posledično pa tudi navodila za samozaščitno ravnanje. Izrazil je obžalovanje, da je zaradi tega prihajalo občasno do zmede, ki je med Vrhničani upravičeno povzročila nezaupanje.

Slabo voljo med svetniki je izzval direktor Kemisa Emil Nanut z izjavo, da bo del posledic požara po najboljših močeh saniralo podjetje, "del pa jih bo mati narava". Po njegovih besedah še vedno ni znan vzrok požara, z odgovorom pa bodo postregli kriminalisti. Zavzel se je za ustanovitev lokalne skupine, ki bi nadzirala obratovanje Kemisa. V njej bi bili tudi predstavniki lokalne skupnosti.

Seje vrhniškega občinskega sveta, ki jo je sklical župan Stojan Jakin, se je udeležilo 23 od 24 svetnikov. V razpravi je bilo slišati podobne očitke kot na srečanju občanov Vrhnike s predstavniki pristojnih služb, ki je bilo na pobudo župana v petek. Tudi po oceni svetnikov so rezultati ugotavljanja okoljskih posledic požara prihajali z zamudo in so še vedno nepopolni.

Svetniki so zato izrazili pričakovanje, da bodo Agencija RS za okolje, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin javnost in občino takoj seznanili s podatki o kraju in času odvzema vzorcev, rezultati preiskav in kontaktnimi podatki, kje lahko občani pridobijo razlago rezultatov in druge informacije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Nanut je včeraj izključil požig, danes ne več
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nanut je včeraj izključil požig, danes ne več 1

Direktor Kemisa Emil Nanut je včeraj o morebitnem požigu govoril eno, danes pa povsem drugo.

FINANCE
Okolje & energija
Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo 13

Direktor podjetja Kemis Emil Nanut je za STA povedal, da so sanacijski načrt za Tojnico oddali v petek zvečer, na zadnji dan 14-dnevnega roka, ki ga je določilo ministrstvo za okolje. Poudaril je, da si v podjetju prizadevajo, da ta ostane na Vrhniki. Olja, emulzije in ostale tekočine bi vrhniški Kemis lahko začel sprejemati septembra, je dodal.

FINANCE
Okolje & energija
Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?
Okolje & energija
Okolje & energijaKarel Lipnik Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?

Po grobi oceni ima p(Kemis#Kemis) skoraj gotovo dovolj sredstev za odpravo škode po požaru in ta strošek tudi ne bo imel večjega vpliva na uspešnost poslovanja lastnika družbe p(Gorenja#Gorenje). Toda, če okoliški prebivalci dosežejo zaprtje tovarne, obstaja nevarnost, da ne bodo dobili povrnjene škode, nastale s požarom.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
(foto) Zakaj je toliko nesnage iz Kemisa prišlo v potok
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (foto) Zakaj je toliko nesnage iz Kemisa prišlo v potok

Kapacitete lovilnih posod so bile nemara prešibke, da bi zadržale vso oljno goščo, pravijo gasilci v neformalnih pogovorih.

FINANCE
Okolje & energija
Kdo vse trpi, ker Kemis stoji?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo vse trpi, ker Kemis stoji? 1

Dva tedna po požaru v Kemisu smo pogledali, kaj vse je šlo narobe, kaj zdaj ne deluje in kako naj se znajdejo vsi tisti, ki se jim nabirajo nevarni odpadki

FINANCE
Okolje & energija
Vrhničani ne zaupajo ugotovitvam o okoljskih vplivih požara v Kemisu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Vrhničani ne zaupajo ugotovitvam o okoljskih vplivih požara v Kemisu 9

Občani Vrhnike ostajajo nezaupljivi do ugotovitev stroke o okoljskih vplivih nedavnega požara v podjetju Kemis. Temu je pritrdilo tudi današnje srečanje občanov s predstavniki pristojnih služb, ki so jim predstavili rezultate vzorčenja hrane in krme. Iz občinstva je bilo slišati glasne očitke, da se država in stroka norčujeta iz občanov.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.