Okolje & energija

Nanut: Selitev Kemisa z Vrhnike ni realna možnost

V podjetju Kemis na torkov sklep vrhniškega občinskega sveta, naj se preselijo na drugo lokacijo zunaj Vrhnike, odgovarjajo, da ta možnost ni realna. Direktor podjetja Emil Nanut je v pisnem sporočilu za STA zagotovil, da bodo izpolnili vse pogoje za nadaljnje varno in uspešno delo. Obenem pa ne izključuje možnosti "pravnega zavarovanja interesov".

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
31.05.2017 20:56
Dopolnjeno: 31.05.2017 21:01
Čas branja: 2 min
Nanut: Selitev Kemisa z Vrhnike ni realna možnost
Direktor Kemisa Emil Nanut med včerajšnjo sejo vrhniškega občinskega sveta. Prenos seje je bil na svetovnem spletu. Foto: Borut Hočevar

Direktor vrhniškega podjetja Kemis, kjer je 15. maja izbruhnil požar, zaradi česar je prišlo tudi do onesnaženja okolja, je v pisnem sporočilu za STA pojasnil, da v podjetju nimajo načrta, da bi svojo dejavnost preselili na drugo lokacijo. "Kemis bo izpolnil vse pogoje za nadaljnje varno in uspešno delo, seveda pa se lahko Občina Vrhnika ali kdo drug kadar koli dogovori z našim lastnikom, da podjetje ali lokacijo odkupi in sedanjo dejavnost ukine ali spremeni. Do takrat pa nameravamo svoje delo opravljati v skladu z veljavno zakonodajo in v interesu vseh prebivalcev Slovenije," je pojasnil Nanut.

"Redna dejavnost Kemisa ni obremenjevala zdravja in okolja, spoštovali smo in še spoštujemo vse predpise in pozitivne prakse, ki se v razvitih državah uporabljajo pri izvajanju takšnih in podobnih dejavnosti. Vzrok za požar sicer še ni ugotovljen, a glede na okoliščine sklepamo, da do njega ni prišlo zaradi naših napak. Glede na vse, kar se dogaja v zvezi z našo nesrečo, pa tudi ne moremo izključiti možnosti, ki je predmet govoric - da je bil požar podtaknjen. Računamo na to, da bodo pristojni organi raziskali tudi to možnost," je zapisal direktor Kemisa.

Dejavnost, ki jo izvaja Kemis, po besedah njegovega direktorja ni nikjer zaželena, "ker na nek način predstavljamo slabo vest naše družbe - odstranjujemo nevarne odpadke, ki jih proizvajajo tisti, ki za vse nas proizvajajo dobrine, brez katerih ne bi več znali ali hoteli živeti".

Poudaril je, da je Kemis družbeno odgovorno podjetje in je veliko naredilo za okolje in okoljsko osveščenost Slovenije. "Ne nazadnje smo našo tovarno umestili v degradirano območje nekdanje deponije in nismo posegali v nove zelene površine. Kot so pokazale meritve, so zemljišča, ki mejijo na našo družbo, obremenjena s težkimi kovinami in lahko dolgoročno bolj vplivajo na zdravje ljudi in okolje kot posledice naše nesreče. A to ni ne politična in ne medijska tema, je pa realna težava in dejansko tempirana bomba, s katero bi se morali ukvarjati pristojni organi in občinski svet Občine Vrhnika," je še opozoril Nanut.

Izpostavil je, da je bilo v Sloveniji in tujini že veliko požarov podobnega obsega in s podobnimi posledicami, kot je bil nedavni požar v Kemisu. "Stroka ve, da so posledice praviloma kratkotrajne in da jih je možno sanirati. Neodzivnost državnih organov je ob neodgovorni medijski propagandi povzročila upravičeno paniko med prebivalci, ki niso imeli pravočasno na voljo korektnih informacij in navodil, kako ravnati v nastali situaciji," ugotavlja direktor Kemisa.

Kemis je v skladu z navodili lastnika vseskozi odprto komuniciral z vsemi zainteresiranimi deležniki, tudi z namenom, da bi pojasnili dejansko stanje posledic nesreče. "Žal nas nihče ni želel poslušati, ne glede na to, da smo promptno odgovarjali na vsa vprašanja," je opozoril Nanut. Spomnil je, da so tudi danes še vedno na voljo le delni uradni podatki, ki večinoma kažejo, da okolje ni več prekomerno obremenjeno z nevarnimi snovmi. "To so dejstva, vprašanje pa je, kdo jih želi slišati in sprejeti. Za Kemis je to dobra novica, se pa zavedamo, da si bomo morali povrniti zaupanje sosedov, poslovnih partnerjev in lastnika," je še dodal.

Nanut ob tem razočarano ugotavlja, da "smo v preteklosti v Sloveniji, vsaj ob velikih nesrečah, znali stopiti skupaj in s skupnimi močmi konstruktivno reševali nastali položaj. Znali smo razumeti, sočustvovati in pomagati ljudem, ki jih je nesreča prizadela, nismo pa jih izpostavljali neutemeljenim in prekomernim strahovom. Tokrat pa je del politike, ob pomoči medijev, ki svojo branost in gledanost gradijo vedno bolj samo na senzacionalnih in zavajajočih informacijah takih in drugačnih strokovnjakov, nesrečo izkoristil za svojo politično in osebno promocijsko korist."

Poudaril je, da nočejo in ne morejo zanikati dejstva, da bo Kemis nosil vse posledice nesreče vključno s kritjem škode. "Večkrat smo se tudi opravičili prebivalcem, ki so prizadeti. To pa ne pomeni, da se lahko kot družba sprijaznimo z neutemeljenimi napadi," je dejal.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo 13

Direktor podjetja Kemis Emil Nanut je za STA povedal, da so sanacijski načrt za Tojnico oddali v petek zvečer, na zadnji dan 14-dnevnega roka, ki ga je določilo ministrstvo za okolje. Poudaril je, da si v podjetju prizadevajo, da ta ostane na Vrhniki. Olja, emulzije in ostale tekočine bi vrhniški Kemis lahko začel sprejemati septembra, je dodal.

FINANCE
Okolje & energija
Nanut je včeraj izključil požig, danes ne več
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nanut je včeraj izključil požig, danes ne več 1

Direktor Kemisa Emil Nanut je včeraj o morebitnem požigu govoril eno, danes pa povsem drugo.

FINANCE
Okolje & energija
Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?
Okolje & energija
Okolje & energijaKarel Lipnik Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?

Po grobi oceni ima p(Kemis#Kemis) skoraj gotovo dovolj sredstev za odpravo škode po požaru in ta strošek tudi ne bo imel večjega vpliva na uspešnost poslovanja lastnika družbe p(Gorenja#Gorenje). Toda, če okoliški prebivalci dosežejo zaprtje tovarne, obstaja nevarnost, da ne bodo dobili povrnjene škode, nastale s požarom.

FINANCE
Okolje & energija
Kemis odgovarja na očitke, da ni imel evidenc
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kemis odgovarja na očitke, da ni imel evidenc 6

Direktor ARSO Joško Knez je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da Kemis ni imel vseh podatkov, ki bi jih moral imeti glede na zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja. Kemis je danes objavil odgovor.

FINANCE
Okolje & energija
Vrhniški občinski svetniki zahtevali preselitev Kemisa
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Vrhniški občinski svetniki zahtevali preselitev Kemisa

Na sinočnji seji vrhniškega občinskega sveta o posledicah požara v Kemisu so svetniki izrazili enotno stališče, da je zdajšnja lokacija podjetja neprimerna za zbiranje in predelavo nevarnih odpadkov. Svetniki so zato zahtevali, naj se Kemis preseli na drugo lokacijo, ki bo ustrezala okoljskim in varnostnim pogojem.

FINANCE
Okolje & energija
Kdo vse trpi, ker Kemis stoji?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo vse trpi, ker Kemis stoji? 1

Dva tedna po požaru v Kemisu smo pogledali, kaj vse je šlo narobe, kaj zdaj ne deluje in kako naj se znajdejo vsi tisti, ki se jim nabirajo nevarni odpadki

FINANCE
Okolje & energija
Kdaj po požaru so v Kemisu spet začeli zbirati odpadke?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdaj po požaru so v Kemisu spet začeli zbirati odpadke?

Po oddaji Tarča so inšpektorat za okolje in prostor obvestili, da v Kemisu še kar zbirajo odpadke.

FINANCE
Okolje & energija
So za požar v Kemisu krive narobe odložene litijeve baterije?
Okolje & energija
Okolje & energijaVanja Strle So za požar v Kemisu krive narobe odložene litijeve baterije? 6

Kemis je izpolnil vse požarno varstvene zahteve. Kljub vsemu pa ni mogoče popolnoma izključiti možnosti samovžiga, ki je lahko posledica nepravilno razvrščenih odpadkov od strani ljudi, pri katerih so ti odpadki nastali.