Okolje & energija

Sindikat opozarja na višino koncesij za uporabo termalne vode

Sindikat gostinstva in turizma Slovenije je ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen opozoril na po njihovem "nerazumno in nepravično" zaračunavanje koncesij za uporabo termalne vode. Kot so opozorili, je strošek koncesnine pri mnogih zdraviliščih lani presegel en odstotek letnih prihodkov, čeprav je Majcnova obljubljala, da temu ne bo tako.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
03.07.2017 10:45
Dopolnjeno: 03.07.2017 10:50
Čas branja: 1 min

Majcnova je ob pripravi "sporne uredbe" o koncesijah po navedbah sindikata javno zatrjevala, da po izračunih njenega ministrstva nobeno zdravilišče zaradi koncesnine ne bo plačevalo več kot en odstotek letnih prihodkov. Po njihovih navedbah je novembra 2015 v informativni oddaji na nacionalni televiziji celo izrecno obljubila, da bo vlada ustrezno popravila uredbo oziroma način izračunavanja koncesnin, če bodo izračuni dejanskih stroškov pokazali, da koncesnine presegajo en odstotek letnih prihodkov koncesionarjev.

Zdaj so znani podatki iz revidiranih poslovnih izkazov za lansko leto. Ti kažejo, da je strošek koncesnine pri mnogih zdraviliščih presegel en odstotek letnih prihodkov, pri nekaterih celo za nekajkrat, so poudarili v sindikatu. Tako bi ob predpostavki, da je potrebno plačati koncesnino v celoti, in skupaj z vodnim povračilom Terme Dolenjske Toplice plačevale 1,43 odstotka letnih prihodkov, Terme Šmarješke Toplice 1,66 odstotka, Terme Lendava 3,6 odstotka, Terme 3000 Moravske Toplice 3,8 odstotka ter Terme Zreče 3,92 odstotka prihodkov, so izračunali.

"V Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije pričakujemo, da bo ministrica držala svojo javno izrečeno obljubo in dejansko spremenila uredbo tako, da nobeno zdravilišče ne bo plačevalo več kot en odstotek letnih prihodkov," so poudarili. Od poslovodstev zdraviliških družb pa pričakujejo, da se bodo na ta način prihranjena sredstva v celoti porabila za stimulacijo zaposlenih. Kot so namreč opozorili, je čas, da se izjemna rast slovenskega turizma in njegovih prihodkov v zadnjih dveh letih končno pozna tudi na dvigu plač zaposlenim v slovenskih zdraviliščih.

"Če naše upravičene in argumentirane zahteve in pričakovanja ne bodo izpolnjena, bomo prisiljeni predlagati članstvu ukrepe za dosego ciljev, vključno z najostrejšimi oblikami sindikalnega boja," so še dodali.

Sindikat gostinstva in turizma opozarja, da se že tako nizke plače v gostinstvu "kljub bistveno izboljšanim rezultatom poslovanja v dejavnosti" niso zvišale že pet let. Povprečna plača v panogi je 743 evrov neto, in to v povprečju za 210 opravljenih ur na mesec.

Z višino koncesnin se sicer ne strinjajo niti pogajalci slovenskih naravnih zdravilišč. Na ministrstvu za okolje in prostor pa pravijo, da kdor uporablja termalno vodo kot energent, mora ta energent ustrezno plačati, tako kot to plačujejo za druge energente. O višini koncesnine dodajajo, da lahko koncesionar pomembno in neposredno vpliva nanjo z optimalno dejansko rabo, izkoristkom in reinjekcijo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Članki
Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine
Finance
FinanceAlbina Kenda Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane knjige in tiskani časopisi; ministrstvo za finance spremembo podpira

FINANCE
Članki
Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Največji koncesionarji v zdravstvu – za 40 odstotkov več dobička
Finance
FinanceAndreja Rednak Največji koncesionarji v zdravstvu – za 40 odstotkov več dobička 14

Kaj se splača: radiologija, kirurgija, ortopedija, oftalmologija

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Članki
Kaj pa če bi Cerarjevi znižali javne plače?
Finance
FinanceKarel Lipnik Kaj pa če bi Cerarjevi znižali javne plače? 17

Ob navalu zahtev sindikatov javnega sektorja smo pogledali, kaj je vlada Mira Cerarja naredila s proračunom

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.