Okolje & energija

Študija: Zaradi podnebnih sprememb ZDA revnejše in z več neenakosti

Če ZDA ne bodo odločneje ukrepale v boju proti podnebnim spremembam, bo gospodarsko najmočnejša država na svetu postala revnejša, predvsem pa se bodo še povečale razlike med revnejšimi in bogatejšimi deli ZDA, navaja najnovejša študija, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
09.07.2017 09:35
Dopolnjeno: 09.07.2017 09:36
Čas branja: 1 min

Najrevnejša tretjina okrožij v ZDA bi v najslabšem primeru lahko doživela do 20-odstotni padec dohodka, je navedeno v raziskavi, objavljeni v ugledni reviji Science.

Po besedah nosilnega avtorja raziskave Solomona Hsianga z univerze Berkley v Kaliforniji, novi izsledki zaradi učinkov podnebnih sprememb predvidevajo največji prenos bogastva od revnejših na premožnejše v zgodovini ZDA.

Največjo izgubo dohodka naj bi čutile južnejše zvezne države, kjer so temperature že sedaj višje in prebivalstvo v povprečju revnejše.

Čeprav bi kot celota ZDA utrpele izgubo, pa bi bogatejše zvezne države na severu, ob meji s Kanado, lahko občutile tudi nekatere pozitivne posledice segrevanja ozračja, saj bi stroški za zdravstveno oskrbo, cena kmetijskih pridelkov in energije posledično padli.

V vsakem primeru pa Hsiang meni, da bodo podnebne spremembe na ameriško gospodarstvo vplivale za več desetletij v naprej. Raziskovalci sicer predvidevajo, da naj bi ameriško gospodarstvo za vsako dodatno 0,55 stopinje Celzija višje povprečne letne temperature izgubilo 0,7 odstotka BDP, z vsako dodatno stopinjo pa bi strošek segrevanja hitreje naraščal.

Robert Kopp z univerze Rutgers v New Jerseyu, ki je prav tako eden izmed avtorjev raziskave, je medtem dodal, da naj bi se zaradi podnebnih sprememb povečala tudi verjetnost za naravne nesreče, kot so na primer poplave in orkani. Kot možno posledico pogostejših obdobij izredno visokih temperatur je omenil tudi porast števila nasilnih kaznivih dejanj.

ZDA so sicer pristopile k pariškemu podnebnemu dogovoru, sklenjenemu decembra 2015, vendar je ameriški predsednik Donald Trump nedavno napovedal umik druge največje proizvajalke toplogrednih plinov na svetu iz sporazuma, ker naj bi ta po njegovem mnenju škodil ameriškemu gospodarstvu. Nakazal je možnost vrnitve v sporazum ob ponovnih pogajanjih o njegovi vsebini.

Nestrinjanje z umikom je izkazal pomemben del javnosti v ZDA, med drugim tudi župani številnih ameriških mest in predsedniki uprav vrste velikih podjetij, ki so napovedali nadaljevanje prizadevanj v boju proti segrevanju ozračja.

Voditelji članic EU in večine drugih pomembnih svetovnih gospodarstev pa so kljub umiku ZDA potrdili odločno podporo sporazumu ter zavrnili zamisel o ponovnih pogajanjih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Trump ne da denarja za klimo. Ga bomo dali mi?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trump ne da denarja za klimo. Ga bomo dali mi? 14

Zdaj bo po vsem svetu veliko kričanja zoper Trumpa. A podnebje ne potrebuje vpitja. Podnebje potrebuje vsako leto na desetine, morda stotine milijard. Dolarjev ali evrov, vseeno.

FINANCE
Manager
(intervju) Prilagoditev podnebnim spremembam je dobičkonosna naložba
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik (intervju) Prilagoditev podnebnim spremembam je dobičkonosna naložba 5

Doktor meteorologije Blaž Kurnik o prihodnosti podnebja, nujnosti prilagajanja spremembam, ki so že tu, in preprečevanju še večje škode, posledicah odstopa ZDA od pariškega sporazuma in priložnostih, ki jih prinaša usmeritev v zeleno gospodarstvo.

FINANCE
Okolje & energija
Trump o podnebju: 'Naj ostanem, al' naj grem?'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trump o podnebju: 'Naj ostanem, al' naj grem?' 5

Tudi če bi ZDA ostale med članicami pariškega podnebnega dogovora, sodeč po Trumpovih ukrepih ne bi izpolnile svojih obveznosti iz sporazuma.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Hamburški paradoks: ZDA bodo pomagale izpolniti podnebni sporazum
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Hamburški paradoks: ZDA bodo pomagale izpolniti podnebni sporazum 4

»ZDA bodo pomagale drugim državam, da bodo uporabljale fosilna goriva bolj čisto in bolj učinkovito in tako dosegle svoje nacionalne podnebne cilje NDC«. Takšen stavek je zapisan v skupni izjavi hamburškega vrha G 20. Kaj pravzaprav pomeni?

FINANCE
Okolje & energija
Kako bi Wall Street rešil planet
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako bi Wall Street rešil planet

Kdor se sklicuje na polarne medvede, ne more zmagati v boju s podnebnimi spremembami; v tem boju bo zmagal tisti, ki se bo skliceval na delovna mesta.

FINANCE
Okolje & energija
Erdogan: zaradi ZDA se zaustavlja turška ratifikacija pariškega sporazuma
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Erdogan: zaradi ZDA se zaustavlja turška ratifikacija pariškega sporazuma 2

Zaradi ameriškega izstopa iz podnebnega dogovora je Turčija manj naklonjena ratifikaciji sporazuma.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.