(reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko napredovali, da jih lahko velik del Slovencev uporablja tudi na dopustu. Tudi takšni, ki e-mobilnosti nismo vajeni.
Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok vključen v Naturo 2000.
Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Osnutek okoljskega poročila za nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) bodo pripravili Elektroinštitut Milan Vidmar ter podjetji ZaVita in Stritih. Med stranskimi udeleženci so društvo za proučevanje rib, Muzej norosti, Umanotera, Focus in druge okoljevarstvene organizacije.
Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« V ponudniku energentov in energetskih storitev GEN-I nameravajo postaviti poslovno stavno, ki bo proizvedla več energije, kot jo bo porabila.

Študija: Zaradi podnebnih sprememb ZDA revnejše in z več neenakosti

Čas branja: 1 min
09.07.2017  09:35  Dopolnjeno: 09.07.2017 09:36
Če ZDA ne bodo odločneje ukrepale v boju proti podnebnim spremembam, bo gospodarsko najmočnejša država na svetu postala revnejša, predvsem pa se bodo še povečale razlike med revnejšimi in bogatejšimi deli ZDA, navaja najnovejša študija, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.
avtor
Študija: Zaradi podnebnih sprememb ZDA revnejše in z več neenakosti

Obveščaj me o novih člankih:  
Science dodaj
Solomon Hsianga dodaj
Berkley dodaj
Robert Kopp dodaj
Donald Trump dodaj

Najrevnejša tretjina okrožij v ZDA bi v najslabšem primeru lahko doživela do 20-odstotni padec dohodka, je navedeno v raziskavi, objavljeni v ugledni reviji Science.

Po besedah nosilnega avtorja raziskave Solomona Hsianga z univerze Berkley v Kaliforniji, novi izsledki zaradi učinkov podnebnih sprememb predvidevajo največji prenos bogastva od revnejših na premožnejše v zgodovini ZDA.

Največjo izgubo dohodka naj bi čutile južnejše zvezne države, kjer so temperature že sedaj višje in prebivalstvo v povprečju revnejše.

Čeprav bi kot celota ZDA utrpele izgubo, pa bi bogatejše zvezne države na severu, ob meji s Kanado, lahko občutile tudi nekatere pozitivne posledice segrevanja ozračja, saj bi stroški za zdravstveno oskrbo, cena kmetijskih pridelkov in energije posledično padli.

V vsakem primeru pa Hsiang meni, da bodo podnebne spremembe na ameriško gospodarstvo vplivale za več desetletij v naprej. Raziskovalci sicer predvidevajo, da naj bi ameriško gospodarstvo za vsako dodatno 0,55 stopinje Celzija višje povprečne letne temperature izgubilo 0,7 odstotka BDP, z vsako dodatno stopinjo pa bi strošek segrevanja hitreje naraščal.

Robert Kopp z univerze Rutgers v New Jerseyu, ki je prav tako eden izmed avtorjev raziskave, je medtem dodal, da naj bi se zaradi podnebnih sprememb povečala tudi verjetnost za naravne nesreče, kot so na primer poplave in orkani. Kot možno posledico pogostejših obdobij izredno visokih temperatur je omenil tudi porast števila nasilnih kaznivih dejanj.

ZDA so sicer pristopile k pariškemu podnebnemu dogovoru, sklenjenemu decembra 2015, vendar je ameriški predsednik Donald Trump nedavno napovedal umik druge največje proizvajalke toplogrednih plinov na svetu iz sporazuma, ker naj bi ta po njegovem mnenju škodil ameriškemu gospodarstvu. Nakazal je možnost vrnitve v sporazum ob ponovnih pogajanjih o njegovi vsebini.

Nestrinjanje z umikom je izkazal pomemben del javnosti v ZDA, med drugim tudi župani številnih ameriških mest in predsedniki uprav vrste velikih podjetij, ki so napovedali nadaljevanje prizadevanj v boju proti segrevanju ozračja.

Voditelji članic EU in večine drugih pomembnih svetovnih gospodarstev pa so kljub umiku ZDA potrdili odločno podporo sporazumu ter zavrnili zamisel o ponovnih pogajanjih.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje 35

Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Agrofotovoltaika: ker so nad njivo postavili sončno elektrarno, je bil pridelek večji 1

Nekatere poljščine v sušnih in vročih razmerah bolje uspevajo, če jih zasadimo pod fotovoltaiko, ugotavljajo Nemci. Zamisel je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To so nemške težave z elektriko, ki lahko ogrozijo vso Evropo 7

Nemško elektroenergetsko omrežje je bilo junija resno ogroženo in samo hitremu ukrepanju sosednjih držav se Nemci lahko zahvalijo, da...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Če slovenska podjetja ne morejo postaviti elektrarn pri nas, jih bodo pa v tujini 7

Znanih je nekaj več podrobnosti o statističnem prenosu električne energije, ki ga bo Slovenija morda uporabila za izpolnitev...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Brez elektrarn na Muri in tudi na Idrijci ne bo dovolj obnovljivih virov 2

Leta 2030 se lahko približamo ciljnemu deležu obnovljivih virov energije (OVE) samo, če bodo zgrajene vse hidroelektrarne na Savi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kdo je nova predsednica nadzornikov GEN energije in kako gleda na energetiko 1

Odvetnica Mateja Čuk je bila pred nekaj dnevi imenovana za predsednico nadzornega sveta družbe GEN energija. Po elektronski pošti smo ji...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko...

OK & EN
Odpadki
Odpadki 'To je najbolj učinkovita tehnologija za predelavo odpadkov v dizel' 2

Johannes Krmc, podjetje JEMS, je predstavil tehnologijo za izdelavo sintetičnega dizla