Iskraemeco - primer, kako trajnostna strategija pomaga pri izvozu Iskraemeco - primer, kako trajnostna strategija pomaga pri izvozu »Naši kupci se vse bolj zavedajo pomena okoljske problematike in to že zahtevajo od nas v številnih razpisih,« pravi Mojca Markizeti iz Iskraemeca.
Kako v občinah in podjetjih posodobiti vozni park Kako v občinah in podjetjih posodobiti vozni park Ob Evropskem tednu mobilnosti so v Centru energetskih rešitev (CER) pripravili predstavitve alternativne mobilnosti v štirih občinah, danes pa bosta predstavitvi še v Celju in Novi Gorici.
Odkar imamo nov dimnikarski zakon, je zrak bolj onesnažen Odkar imamo nov dimnikarski zakon, je zrak bolj onesnažen Zakon o dimnikarskih storitvah je primer slabega zakona, je med drugim povedal direktor GZS Sebastijan Zupanc.
Energetski koncept za ZEG preveč jedrsko obarvan Energetski koncept za ZEG preveč jedrsko obarvan Predlog energetskega koncepta Slovenije je za Zvezo ekoloških gibanj (ZEG) preveč jedrsko obarvan. "Energetski koncept je kamuflaža za drugi blok jedrske elektrarne," je poudaril predsednik ZEG Karel Lipič in dodal, da bi bilo treba dati več poudarka alternativnim virom energije, pogreša predvsem plin.
Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani na današnjem zboru občanov kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata.

Požar v Zalogu pogašen, v zraku ni škodljivih snovi

22.07.2017  09:29
avtor
Požar v Zalogu pogašen, v zraku ni škodljivih snovi

Požar v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil v četrtek, je v grobem pogašen, gasilci pa bodo z delom nadaljevali še ponoči. Meritve zraka so pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Okoljska ministrica podjetja poziva, naj okrepijo požarno varnost.

Kakšna je onesnaženost okolja?

Straški župan Dušan Krštinc je v večerni izjavi za medije povedal, da so meritve, ki jih je opravil ekološki laboratorij mobilne enote Inštituta Jožef Stefan, pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Terenske meritve Agencije RS za okolje (Arso) so pokazale, da je bila vsebnost delcev PM10 v štiriurnem povprečju na mejni vrednosti dovoljenega. To pomeni, da je zrak onesnažen, a onesnaženost ni presegla dovoljene vrednosti. Glede na razvoj gašenja pa lahko pričakujejo, da se bo vsebnost omenjenih delcev še zmanjševala, je pojasnil Krštinc. Glede na takšno stanje se bodo lahko evakuirani vaščani drevi vrnili na domove.

Požar je v grobem pogašen

Požar je sicer v grobem pogašen, na požarišču pase v glavnem ukvarjajo še z večjimi količinami gorljivega materiala, predvsem plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, ki ga premetavajo z gradbenimi stroji in gasijo. Pogašeni material pa sproti čistijo in vozijo na deponijo.

Sicer pa so v sindikatu poklicnih gasilcev ob nedavnih požarih v tovarnah za predelavo nevarnih odpadkov opozorili, da inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami, ki deluje v okviru uprave za zaščito in reševanje na obrambnem ministrstvu, na področju preventive stori premalo. Menijo tudi, da bi morale imeti tovrstne tovarne zaposlene poklicne gasilce.

Kot je pojasnil sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc, v sindikatu inšpektorat in pristojno ministrstvo opozarjajo, da bo do požarov verjetno še prihajalo, bojijo pa se tudi morebitnih žrtev med prebivalstvom. Mnogi delodajalci v industrijski sferi zasebnega sektorja se namreč želijo po njegovih besedah izogniti strošku, ki bi ga imeli z zagotavljanjem primerne preventive.

Tretji tak požar

Požar v obratu za predelavo odpadkov v Zalogu pri Novem mestu je sicer že tretji v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih, po majskem v vrhniškem Kemisu in junijskem v ljutomerskem Eko Plastkomu. Ministrica za okolje Irena Majcen je ocenila, da gre za nenavadno veliko število požarov v takšnih objektih. Zato podjetja poziva, da okrepijo varnost na tem področju, saj v zadnjih treh omenjenih primerih požarov podjetja niso imela zagotovljenega fizičnega protipožarnega varstva.

Glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in prostor Dragica Hržica pa je pojasnila, da inšpekcija za okolje predelovalce odpadkov redno preverja, tudi podjetje Ekosistemi. Zadnji inšpekcijski pregled je bil tam opravljen junija letos. Družba je imela dovoljenje za predelavo nenevarnih odpadkov, po dosedanjih informacijah, ki jih imajo inšpektorji, pa v času požara tam ni bilo nevarnih odpadkov.

V celjskem podjetju Ekosistemi so se na vprašanja glede požara v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu pisno odzvali, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še ne morejo dati, saj potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Tiha revolucija v energetiki, »o kateri se ne govori« 7

Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor: »Devetsto tisoč uporabnikov elektroenergetskega omrežja subvencionira štiri tisoč...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Toplotna črpalka namesto bojlerja: prihranek je petkraten! 37

Koliko lahko prihranimo, če v večstanovanjski stavbi zamenjamo električne grelnike vode s toplotno črpalko in kaj je treba za to...

OK & EN
Novice
Novice Okoljevarstvenik o ozadju napovedanih pritožb okoljevarstvenikov zoper Magno 5

Pri organizacijah, ki so napovedale pritožbe zaradi okoljevarstvenega soglasja Magni, ne gre toliko za strokovne argumente, ampak predvsem...

OK & EN
Novice
Novice Alpe Adria Green: klic člana v Magno pred glasovanjem o Magni 28

Član upravnega odbora Alpe Adra Green (AAG) Andrej Čufer je v sredo »omenil Magni svojo inovacijo« za gašenje požarov. V Magni imajo...

OK & EN
Novice
Novice Magna: V klicu iz Alpe Adria Green smo zaznali potencialno korupcijo 2

V petek smo poročali o klicu člana upravnega odbora Alpe Adra Green (AAG) Andreja Čuferja v Magno. Zdaj smo dobili še komentar Magne.

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Električni bum v slovenskih gospodinjstvih

Hit tega leta v slovenskih gospodinjstvih je inštaliranje toplotnih črpalk in sončnih elektrarn. Postavimo nekaj s tem povezanih...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Blockchain prodira v energetiko 1

Tehnologija verižnih blokov prinaša številne priložnosti v energetiki in do okolja prijaznem gospodarstvu. Nekatere korporacije, med...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (zemljevid) Kje je smiselno postaviti vetrne elektrarne 1

Družba Aquarius je v okviru okoljskega poročila za akcijski načrt za obnovljive vire izdelala tudi zemljevid, na katerem so označena...