Okolje & energija

Požar v Zalogu pogašen, v zraku ni škodljivih snovi

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
22.07.2017 09:29
Čas branja: 2 min

Požar v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil v četrtek, je v grobem pogašen, gasilci pa bodo z delom nadaljevali še ponoči. Meritve zraka so pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Okoljska ministrica podjetja poziva, naj okrepijo požarno varnost.

Kakšna je onesnaženost okolja?

Straški župan Dušan Krštinc je v večerni izjavi za medije povedal, da so meritve, ki jih je opravil ekološki laboratorij mobilne enote Inštituta Jožef Stefan, pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Terenske meritve Agencije RS za okolje (Arso) so pokazale, da je bila vsebnost delcev PM10 v štiriurnem povprečju na mejni vrednosti dovoljenega. To pomeni, da je zrak onesnažen, a onesnaženost ni presegla dovoljene vrednosti. Glede na razvoj gašenja pa lahko pričakujejo, da se bo vsebnost omenjenih delcev še zmanjševala, je pojasnil Krštinc. Glede na takšno stanje se bodo lahko evakuirani vaščani drevi vrnili na domove.

Požar je v grobem pogašen

Požar je sicer v grobem pogašen, na požarišču pase v glavnem ukvarjajo še z večjimi količinami gorljivega materiala, predvsem plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, ki ga premetavajo z gradbenimi stroji in gasijo. Pogašeni material pa sproti čistijo in vozijo na deponijo.

Sicer pa so v sindikatu poklicnih gasilcev ob nedavnih požarih v tovarnah za predelavo nevarnih odpadkov opozorili, da inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami, ki deluje v okviru uprave za zaščito in reševanje na obrambnem ministrstvu, na področju preventive stori premalo. Menijo tudi, da bi morale imeti tovrstne tovarne zaposlene poklicne gasilce.

Kot je pojasnil sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc, v sindikatu inšpektorat in pristojno ministrstvo opozarjajo, da bo do požarov verjetno še prihajalo, bojijo pa se tudi morebitnih žrtev med prebivalstvom. Mnogi delodajalci v industrijski sferi zasebnega sektorja se namreč želijo po njegovih besedah izogniti strošku, ki bi ga imeli z zagotavljanjem primerne preventive.

Tretji tak požar

Požar v obratu za predelavo odpadkov v Zalogu pri Novem mestu je sicer že tretji v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih, po majskem v vrhniškem Kemisu in junijskem v ljutomerskem Eko Plastkomu. Ministrica za okolje Irena Majcen je ocenila, da gre za nenavadno veliko število požarov v takšnih objektih. Zato podjetja poziva, da okrepijo varnost na tem področju, saj v zadnjih treh omenjenih primerih požarov podjetja niso imela zagotovljenega fizičnega protipožarnega varstva.

Glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in prostor Dragica Hržica pa je pojasnila, da inšpekcija za okolje predelovalce odpadkov redno preverja, tudi podjetje Ekosistemi. Zadnji inšpekcijski pregled je bil tam opravljen junija letos. Družba je imela dovoljenje za predelavo nenevarnih odpadkov, po dosedanjih informacijah, ki jih imajo inšpektorji, pa v času požara tam ni bilo nevarnih odpadkov.

V celjskem podjetju Ekosistemi so se na vprašanja glede požara v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu pisno odzvali, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še ne morejo dati, saj potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
V požaru v Zalogu najbolj problematična požarna izcedna voda
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V požaru v Zalogu najbolj problematična požarna izcedna voda 3

Na izredni seji svetnikov Občine Straža so po nedavnem večjem požaru v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži predstavili podatke podrobnejših okoljskih analiz. Te kažejo, da so vsa vzorčena živila varna in skladna, zrak ni bil trajno onesnažen, prav tako ne Krka. Problematična je predvsem močno onesnažena izcedna požarna voda.

FINANCE
Okolje & energija
Kako naj se varujejo pred požari družbe za ravnanje z odpadki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako naj se varujejo pred požari družbe za ravnanje z odpadki

Storitve varovanja za Kemis opravlja družba Sintal. O konkretnem primeru in o strankah v Sintalu niso želeli govoriti, odgovorili pa so na nekatera splošna vprašanja o varovanju podjetij, ki se ukvarjajo z odpadki.

FINANCE
Okolje & energija
Požar v Kemisu z dolgotrajnimi posledicami predvsem za Tojnico
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Požar v Kemisu z dolgotrajnimi posledicami predvsem za Tojnico 4

Medresorska delovna skupina za usklajevanje aktivnosti po požaru v Kemisu je danes predstavila rezultate analiz, ki kažejo, da je bil požar v Kemisu brez dolgoročnega vpliva na zrak in tla. Krma druge košnje je pod mejnimi vrednostmi na vsebnost dioksinov, vzorčena živila pa so nanje negativna. Deli potoka Tojnica pa so trajno onesnaženi.

FINANCE
Okolje & energija
Potok Tojnica, slovenski Mehiški zaliv
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Potok Tojnica, slovenski Mehiški zaliv 19

Obseg razlitja nevarnih snovi med požarom v Kemisu je presenetil vse. Zakaj?

FINANCE
Okolje & energija
Ministrica Majcnova v DZ: Po požaru v Ljutomeru onesnažena reka Ščavnica
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Ministrica Majcnova v DZ: Po požaru v Ljutomeru onesnažena reka Ščavnica 1

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je v okviru današnje seje državnega zbora omenila tudi četrtkov požar v podjetju Eko Plaskom v Ljutomeru. Kot je med drugim povedala, naj bi bila po njenih informacijah s penami in parafini onesnažena tudi reka Ščavnica.

FINANCE
Okolje & energija
Okoljska dovoljenja pod drobnogled z novim letom
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Okoljska dovoljenja pod drobnogled z novim letom

Interventne skupine ministrstva za okolje in prostor bodo po načrtih izdana okoljevarstvena dovoljenja začele pregledovati z novim letom, saj mora ministrstvo do takrat pripraviti vse izvedbene postopke. Pod drobnogled bodo najprej vzela tista, ki so na podlagi predhodnih ocen najbolj tvegana za okolje.

FINANCE
Okolje & energija
Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice 1

Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani na današnjem zboru občanov kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata.