Iskraemeco - primer, kako trajnostna strategija pomaga pri izvozu Iskraemeco - primer, kako trajnostna strategija pomaga pri izvozu »Naši kupci se vse bolj zavedajo pomena okoljske problematike in to že zahtevajo od nas v številnih razpisih,« pravi Mojca Markizeti iz Iskraemeca.
Kako v občinah in podjetjih posodobiti vozni park Kako v občinah in podjetjih posodobiti vozni park Ob Evropskem tednu mobilnosti so v Centru energetskih rešitev (CER) pripravili predstavitve alternativne mobilnosti v štirih občinah, danes pa bosta predstavitvi še v Celju in Novi Gorici.
Odkar imamo nov dimnikarski zakon, je zrak bolj onesnažen Odkar imamo nov dimnikarski zakon, je zrak bolj onesnažen Zakon o dimnikarskih storitvah je primer slabega zakona, je med drugim povedal direktor GZS Sebastijan Zupanc.
Energetski koncept za ZEG preveč jedrsko obarvan Energetski koncept za ZEG preveč jedrsko obarvan Predlog energetskega koncepta Slovenije je za Zvezo ekoloških gibanj (ZEG) preveč jedrsko obarvan. "Energetski koncept je kamuflaža za drugi blok jedrske elektrarne," je poudaril predsednik ZEG Karel Lipič in dodal, da bi bilo treba dati več poudarka alternativnim virom energije, pogreša predvsem plin.
Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani na današnjem zboru občanov kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata.

Pomisleki okoljevarstvenikov ostajajo, Magna optimistična

24.07.2017  23:00  Dopolnjeno: 24.07.2017 23:02
Arso je danes v Ljubljani izvedel javno obravnavo v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za postavitev lakirnice avtomobilskega podjetja Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica. Okoljevarstveniki so izrazili več pomislekov, med drugim glede požarne varnosti in vplivov na okolje, Magna pa upa, da so odgovorili na vsa vprašanja in odpravili bojazni.
avtor
Pomisleki okoljevarstvenikov ostajajo, Magna optimistična
Del zemljišča, na katerem načrtujejo postavitev lakirnice.
Foto: Borut Hočevar

Javna obravnava je del postopka izdaje okoljevarstvenega soglasja; kdaj bi lahko bil zaključen, predstavniki Agencije RS za okolje (Arso) niso želeli ugibati, prav tako se niso želeli opredeljevati do argumentov v današnji razpravi.

"Nasprotna stran še ni dala nobene izjave, ki bi bila za nas korektna in bi se lahko z njo strinjali," je po obravnavi povedal predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green, enega od 12 stranskih udeležencev v postopku, Vojko Bernard.

Pričakuje, da bo Arso soglasje izdal. "Ker je to prioriteta vlade, bo verjetno v mesecu dni postopek končan. Okoljevarstveno soglasje bomo pregledali in se nanj po vsej verjetnosti pritožili," je dodal Bernard.

V Magni menijo, da so odgovorili na pomisleke. "Število predstavnikov Magne na današnji obravnavi je pokazalo, kako pomembno vprašanje je to za nas. Upam, da smo znova odgovorili na številna vprašanja in odpravili bojazni, ki so jih izrazile nevladne organizacije," je po obravnavi povedal vodja načrtovane investicije v Sloveniji pri Magni David Adam.

Poudaril je, da številne mejne vrednosti zdaleč ne bi bile dosežene, poleg tega je izvedensko mnenje pokazalo, da vpliva na zdravje okoliških prebivalcev ne bi bilo. "Danes smo pokazali, da delamo vse, kar je mogoče, da bi zaščitili okolico," je dodal.

Kako dolgo so pripravljeni čakati na dovoljenja, je težko reči, je povedal Adam in dodal, da je najpomembnejše vprašanje, ali se čutijo dobrodošle. "Trenutno se. Današnja razprava je bila odprta in upam, da bomo dosegli dobro rešitev za vse," je dejal.

Okoljske organizacije so izrazile nestrinjanje z izbiro lokacije. Predstavniki Arsa so povedali, da to ni več predmet postopka okoljevarstvenega soglasja, ampak se je to določalo v strateški fazi načrtovanja.

Okoljevarstvenike je ob zadnjih primerih požarov v industrijskih obratih med drugim zanimala požarna varnost. Aleš Robnik iz Inštituta za varstvo pri delu, ki je izdelal oceno predvidenih protipožarnih ukrepov, je zatrdil, da so pri investiciji, tudi zaradi zahtev zavarovalnic, upoštevani vsi najvišji protipožarni standardi. Tako so glede na velikost obrata predvideni vsi ukrepi, v zadnji, četrti fazi obrata med drugim tudi posebna gasilska enota v obratu, kot je to primer v tovarni v Gradcu. Predstavniki Magne so ob pomislekih o zadostni količine vode za gašenje povedali, da je med drugim predviden poseben rezervoar za vodo, ki bi omogočila samostojno gašenje požara.

Glede protipožarne varnosti so predstavniki Arsa napovedali, da bodo za mnenje glede teh načrtov zaprosili tudi upravo za zaščito in reševanje.

Pomisleki so se nanašali tudi na smrad in izpuste emisij v zrak. Glede smradu ne v Sloveniji ne v Avstriji ne obstajajo predpisi, ima pa graška tovarna določene kvote v skladu s predpisi, ki veljajo v Nemčiji, so pojasnili. Glede emisij je direktor E-net okolja, ki je izdelalo okoljsko poročilo, Jorg Hodalič povedal, da bodo mejne emisijske vrednosti upoštevane, da pa bodo realne emisije nekajkrat nižje. Glede izpustov prašnih delcev so predstavniki Magne povedali, da je zaradi narave proizvodnje (lakirnice) prisotnost prahu nizka ter da tudi v fazi gradnje mejne vrednosti ne bi bile presežene.

Župan občine Miklavž na Dravskem polju, ki je sosednja občini Hoče-Slivnica, Leo Kremžar je opozoril, da je treba pri vseh predvidenih vplivih upoštevati že obstoječe vplive. "Razprava je pokazala, na katerih področjih je treba še ukrepati," je dejal po obravnavi. Med drugim je izpostavil vprašanje zadostne zmogljivosti kanalizacije in že sedanje onesnaženosti zraka ter posledičnega "nalaganja" vplivov po zagonu obrata. "Nismo ne za ne proti Magni ... Če bomo dobili zagotovila, ki bodo nato izpolnjena in bodo prinesla zmanjšanje obstoječega onesnaževanja, da se bo naredil 'prostor' za Magno in vse skupaj ne bo presegalo dovoljenega, nimamo nobene težave," je dejal Kremžar.

Predstavniki Arsa so pojasnili, da se v tem postopku presoja vpliv predvidenega obrata v tej fazi, da pa se bo pri vsaki nadaljnji fazi upošteval tudi kumulativni vpliv.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je ocenil, da je bila razprava pozitivna in da se ni pojavilo novih vsebinskih vprašanj. "Pojavile so se stare vsebinske stvari in stara vprašanja, ki se želijo sedaj rešiti - npr. kanalizacija, ki je stvar napak v preteklosti. Zadevo je treba rešiti, ni pa prav, da jo pogojujemo v tem postopku," je povedal. O zagotavljanju nadomestnih kmetijskih zemljišč je povedal, da se še izvajajo parcelacije na nadomestnih zemljiščih, nato bo mogoč podpis pogodb.

O uporabi železnice, kar je zanimalo okoljsko organizacijo Fokus, so predstavniki Magne povedali, da so bili v stiku s Slovenskimi železnicami glede gradnje industrijskega tira in da se ob trenutno predvidenem prevozu - 168 tovornjakov za prevoz karoserij dnevno - gradnja tira ne bi izplačala. Tovornjaki, ki jih bodo uporabili za prevoz, bodo imeli najnovejše motorje euro 6 in glede na sedanji promet bo po ocenah njihov dodatni vpliv zanemarljiv, pravijo v Magni.

Magna je na obravnavi predstavila tudi mnenje strokovnjaka za vpliv takšne proizvodnje na okoliško prebivalstvo, ki je zagotovil, da dodatni vpliv ne bo presegel meje relevantnosti. Glede tega vpliva je Arso za mnenje zaprosil tudi ministrstvo za zdravje, ki pa ocene še ni izdelalo.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Tiha revolucija v energetiki, »o kateri se ne govori« 7

Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor: »Devetsto tisoč uporabnikov elektroenergetskega omrežja subvencionira štiri tisoč...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Toplotna črpalka namesto bojlerja: prihranek je petkraten! 37

Koliko lahko prihranimo, če v večstanovanjski stavbi zamenjamo električne grelnike vode s toplotno črpalko in kaj je treba za to...

OK & EN
Novice
Novice Okoljevarstvenik o ozadju napovedanih pritožb okoljevarstvenikov zoper Magno 5

Pri organizacijah, ki so napovedale pritožbe zaradi okoljevarstvenega soglasja Magni, ne gre toliko za strokovne argumente, ampak predvsem...

OK & EN
Novice
Novice Alpe Adria Green: klic člana v Magno pred glasovanjem o Magni 28

Član upravnega odbora Alpe Adra Green (AAG) Andrej Čufer je v sredo »omenil Magni svojo inovacijo« za gašenje požarov. V Magni imajo...

OK & EN
Novice
Novice Magna: V klicu iz Alpe Adria Green smo zaznali potencialno korupcijo 2

V petek smo poročali o klicu člana upravnega odbora Alpe Adra Green (AAG) Andreja Čuferja v Magno. Zdaj smo dobili še komentar Magne.

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Električni bum v slovenskih gospodinjstvih

Hit tega leta v slovenskih gospodinjstvih je inštaliranje toplotnih črpalk in sončnih elektrarn. Postavimo nekaj s tem povezanih...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Blockchain prodira v energetiko 1

Tehnologija verižnih blokov prinaša številne priložnosti v energetiki in do okolja prijaznem gospodarstvu. Nekatere korporacije, med...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (zemljevid) Kje je smiselno postaviti vetrne elektrarne 1

Družba Aquarius je v okviru okoljskega poročila za akcijski načrt za obnovljive vire izdelala tudi zemljevid, na katerem so označena...