Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?
Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.
Slovenska energetika v letu 2018: remont v JEK in TEŠ 6 Slovenska energetika v letu 2018: remont v JEK in TEŠ 6 Zbrali smo podatke o naložbenih načrtih večjih energetskih družb
Evroposlanci podprli zahtevo za več obnovljivih virov Evroposlanci podprli zahtevo za več obnovljivih virov Poslanci Evropskega parlamenta so v sredo podprli predlog, po katerem naj bi, če bo predlog obveljal, postavili ambicioznejše podnebne cilje od doslej predlaganih.
Evropski podnebni cilji bodo Nemčijo drago stali Evropski podnebni cilji bodo Nemčijo drago stali V Nemčiji bodo potrebovali vsaj bilijon evrov, da bi izpolnili cilje EU za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, kaže študija nemškega gospodarskega združenja BDI.

Pomisleki okoljevarstvenikov ostajajo, Magna optimistična

24.07.2017  23:00  Dopolnjeno: 24.07.2017 23:02
Arso je danes v Ljubljani izvedel javno obravnavo v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za postavitev lakirnice avtomobilskega podjetja Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica. Okoljevarstveniki so izrazili več pomislekov, med drugim glede požarne varnosti in vplivov na okolje, Magna pa upa, da so odgovorili na vsa vprašanja in odpravili bojazni.
avtor
Pomisleki okoljevarstvenikov ostajajo, Magna optimistična
Del zemljišča, na katerem načrtujejo postavitev lakirnice.
Foto: Borut Hočevar

Javna obravnava je del postopka izdaje okoljevarstvenega soglasja; kdaj bi lahko bil zaključen, predstavniki Agencije RS za okolje (Arso) niso želeli ugibati, prav tako se niso želeli opredeljevati do argumentov v današnji razpravi.

"Nasprotna stran še ni dala nobene izjave, ki bi bila za nas korektna in bi se lahko z njo strinjali," je po obravnavi povedal predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green, enega od 12 stranskih udeležencev v postopku, Vojko Bernard.

Pričakuje, da bo Arso soglasje izdal. "Ker je to prioriteta vlade, bo verjetno v mesecu dni postopek končan. Okoljevarstveno soglasje bomo pregledali in se nanj po vsej verjetnosti pritožili," je dodal Bernard.

V Magni menijo, da so odgovorili na pomisleke. "Število predstavnikov Magne na današnji obravnavi je pokazalo, kako pomembno vprašanje je to za nas. Upam, da smo znova odgovorili na številna vprašanja in odpravili bojazni, ki so jih izrazile nevladne organizacije," je po obravnavi povedal vodja načrtovane investicije v Sloveniji pri Magni David Adam.

Poudaril je, da številne mejne vrednosti zdaleč ne bi bile dosežene, poleg tega je izvedensko mnenje pokazalo, da vpliva na zdravje okoliških prebivalcev ne bi bilo. "Danes smo pokazali, da delamo vse, kar je mogoče, da bi zaščitili okolico," je dodal.

Kako dolgo so pripravljeni čakati na dovoljenja, je težko reči, je povedal Adam in dodal, da je najpomembnejše vprašanje, ali se čutijo dobrodošle. "Trenutno se. Današnja razprava je bila odprta in upam, da bomo dosegli dobro rešitev za vse," je dejal.

Okoljske organizacije so izrazile nestrinjanje z izbiro lokacije. Predstavniki Arsa so povedali, da to ni več predmet postopka okoljevarstvenega soglasja, ampak se je to določalo v strateški fazi načrtovanja.

Okoljevarstvenike je ob zadnjih primerih požarov v industrijskih obratih med drugim zanimala požarna varnost. Aleš Robnik iz Inštituta za varstvo pri delu, ki je izdelal oceno predvidenih protipožarnih ukrepov, je zatrdil, da so pri investiciji, tudi zaradi zahtev zavarovalnic, upoštevani vsi najvišji protipožarni standardi. Tako so glede na velikost obrata predvideni vsi ukrepi, v zadnji, četrti fazi obrata med drugim tudi posebna gasilska enota v obratu, kot je to primer v tovarni v Gradcu. Predstavniki Magne so ob pomislekih o zadostni količine vode za gašenje povedali, da je med drugim predviden poseben rezervoar za vodo, ki bi omogočila samostojno gašenje požara.

Glede protipožarne varnosti so predstavniki Arsa napovedali, da bodo za mnenje glede teh načrtov zaprosili tudi upravo za zaščito in reševanje.

Pomisleki so se nanašali tudi na smrad in izpuste emisij v zrak. Glede smradu ne v Sloveniji ne v Avstriji ne obstajajo predpisi, ima pa graška tovarna določene kvote v skladu s predpisi, ki veljajo v Nemčiji, so pojasnili. Glede emisij je direktor E-net okolja, ki je izdelalo okoljsko poročilo, Jorg Hodalič povedal, da bodo mejne emisijske vrednosti upoštevane, da pa bodo realne emisije nekajkrat nižje. Glede izpustov prašnih delcev so predstavniki Magne povedali, da je zaradi narave proizvodnje (lakirnice) prisotnost prahu nizka ter da tudi v fazi gradnje mejne vrednosti ne bi bile presežene.

Župan občine Miklavž na Dravskem polju, ki je sosednja občini Hoče-Slivnica, Leo Kremžar je opozoril, da je treba pri vseh predvidenih vplivih upoštevati že obstoječe vplive. "Razprava je pokazala, na katerih področjih je treba še ukrepati," je dejal po obravnavi. Med drugim je izpostavil vprašanje zadostne zmogljivosti kanalizacije in že sedanje onesnaženosti zraka ter posledičnega "nalaganja" vplivov po zagonu obrata. "Nismo ne za ne proti Magni ... Če bomo dobili zagotovila, ki bodo nato izpolnjena in bodo prinesla zmanjšanje obstoječega onesnaževanja, da se bo naredil 'prostor' za Magno in vse skupaj ne bo presegalo dovoljenega, nimamo nobene težave," je dejal Kremžar.

Predstavniki Arsa so pojasnili, da se v tem postopku presoja vpliv predvidenega obrata v tej fazi, da pa se bo pri vsaki nadaljnji fazi upošteval tudi kumulativni vpliv.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je ocenil, da je bila razprava pozitivna in da se ni pojavilo novih vsebinskih vprašanj. "Pojavile so se stare vsebinske stvari in stara vprašanja, ki se želijo sedaj rešiti - npr. kanalizacija, ki je stvar napak v preteklosti. Zadevo je treba rešiti, ni pa prav, da jo pogojujemo v tem postopku," je povedal. O zagotavljanju nadomestnih kmetijskih zemljišč je povedal, da se še izvajajo parcelacije na nadomestnih zemljiščih, nato bo mogoč podpis pogodb.

O uporabi železnice, kar je zanimalo okoljsko organizacijo Fokus, so predstavniki Magne povedali, da so bili v stiku s Slovenskimi železnicami glede gradnje industrijskega tira in da se ob trenutno predvidenem prevozu - 168 tovornjakov za prevoz karoserij dnevno - gradnja tira ne bi izplačala. Tovornjaki, ki jih bodo uporabili za prevoz, bodo imeli najnovejše motorje euro 6 in glede na sedanji promet bo po ocenah njihov dodatni vpliv zanemarljiv, pravijo v Magni.

Magna je na obravnavi predstavila tudi mnenje strokovnjaka za vpliv takšne proizvodnje na okoliško prebivalstvo, ki je zagotovil, da dodatni vpliv ne bo presegel meje relevantnosti. Glede tega vpliva je Arso za mnenje zaprosil tudi ministrstvo za zdravje, ki pa ocene še ni izdelalo.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kako so se v Hotelu Plesnik pritožili zaradi izpadov elektrike 1

Hotel Plesnik v Logarski dolini ima že od odprtja leta 1995 težave z električno energijo. Tako je začel Horst Koulen iz švicarske...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Likvidacijo Termoelektrarne Trbovlje bodo ustavili

Termoelektrarna Trbovlje (TET), družba skupine HSE, ki je bila od decembra 2014 v likvidaciji, bo od 1. januarja 2018 znova poslovala kot...

OK & EN
Novice
Novice Napovedi: kaj prinaša 2018 energetiki in okolju

Hitra rast e-mobilnosti, pritisk na zavarovalnice zaradi naravnih katastrof, globalna revolucija pri obnovljivih virih ali jedrski energiji...

OK & EN
Novice
Novice Premogovnik Velenje odgovarja na očitke sindikata

V vabilu na novinarsko konferenco Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) navajajo slabšanje razmer v jami...

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin (video) Ob kitajski obali gori tanker. Nevarnost eksplozije

Iranski tanker in hongkonška tovorna ladja sta v soboto trčila v ustju reke Jangce. Tanker je že dva dni v plamenih, nafta izteka v...

OK & EN
Novice
Novice Znani novi upravičenci do podpore za zeleno energijo

V Agenciji za energijo so objavili imena 93 projektov, ki so izbrani na drugem javnem pozivu za vstop v podporno shemo za obnovljive vire...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov (video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele

Na letošnjih Dnevih energetikov bo predaval tudi Philip Lewis, ki sodi med najpomembnejše svetovne avtoritete pri oblikovanju novih...

OK & EN
Novice
Novice Takšen je newyorški energetski koncept 3

Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je med načrti za leto 2018 predstavil tudi načrt za podnebje in delovna mesta v...