Okolje & energija

V požaru v Zalogu najbolj problematična požarna izcedna voda

Na izredni seji svetnikov Občine Straža so po nedavnem večjem požaru v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži predstavili podatke podrobnejših okoljskih analiz. Te kažejo, da so vsa vzorčena živila varna in skladna, zrak ni bil trajno onesnažen, prav tako ne Krka. Problematična je predvsem močno onesnažena izcedna požarna voda.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
04.08.2017 05:00
Dopolnjeno: 04.08.2017 05:08
Čas branja: 2 min

Po podatkih zadnjega vmesnega poročila Agencije RS za okolje so preseganje dnevne koncentracije delcev PM 10 v zraku zabeležili le tretji dan požara, sicer pa ne. Krka ni bila onesnažena, agencija pa bo njeno stanje še spremljala.

Poročilo opozarja predvsem na onesnaženost izcedne požarne vode, ki se je stekala na njive južno od požarišča. Kot je glede na analizo, ki jo je občina ločeno naročila pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolja in hrano, povedal njegov predstavnik Dušan Harlander, pa je ta močno kontaminirana.

V tej vodi so namreč poleg ostankov zgorele plastike prisotni tudi ostanki zdravil, težkih kovin, antibiotikov, hormonov, formaldehida in tudi fenolov oz. ostankov nevarnih odpadkov.

To vodo je zato potrebno izčrpati in očistiti v čistilni napravi, v primeru, da se je vpila v zemljo, pa zemljino odstraniti. Tako onesnažena voda bi namreč, če bi pronicala v bližnjo Krko v večjih količinah, povzročila množičen pogin rib in drugega rečnega življa, je opozoril.

Poročilo agencije nadaljuje, da tla drugod niso trajno onesnažena, nevarnost onesnaženja podzemne vode pa je zaradi geološke strukture tal majhna. Sicer pa bodo stanje spremljali naprej, so dodali.

Kot povzema poročilo, tako za zdaj še ni mogoče zaključiti, ali so zaradi požara v podjetju Ekosistemi nastale take posledice, da bi jih bilo treba opredeliti kot okoljsko škodo.

Straškim svetnikom so predstavili tudi zadnje poročilo Nacionalnega inštituta za zdravje, ki povzema, da so bila vsa vzorčena živila varna in skladna, kljub temu pa prebivalcem svetujejo, naj bodo pri uživanju pridelkov z okolice požarišča previdni in naj jih skrbno operejo, še naprej pa naj bodo previdni tudi pri gibanju na prostem.

Pred svetnike je stopil tudi lastnik podjetja Ekosistemi Tomislav Kovačič, ki je vnovič zatrdil, da na območju podružnice v Zalogu ni bilo nevarnih odpadkov. Predstavil je tudi sanacijski načrt, ki do konca leta predvideva celotno sanacijo neposredno prizadetega območja, objektov in odpadkov. Če bodo tako pokazale analize, pa bodo odstranili tudi onesnaženo zemljino in jo nadomestili.

Sanacijo so začeli 31. julija, najkasneje do konca januarja prihodnje leto pa nameravajo na Slovaško izvoziti večje količine plastičnih odpadkov, ki so ostali na območju pogorelega obrata, je še napovedal Kovačič.

Svetniki so po krajši razpravi nato soglasno sprejeli več sklepov. Med drugim so skupaj z občino zahtevali nadzor nad ustreznostjo izvajanja ukrepov po požaru in oblikovanje strokovne komisije za odpravo vseh posledic požara.

Zahtevajo tudi, da se podjetje Ekosistemi sanacije in odprave posledic loti tudi po finančni plati, da vlada zagotovi denar za podporo pri pridobivanju informacij in podatkov, občinski svet pa daje pobudo za začetek postopka spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog, s čimer bodo zagotovili, da se dejavnost omenjenega podjetja umakne od tam.

Med drugim so potrdili tudi sklep, da agencija za okolje zaradi uničenja objektov in opreme ter zaradi nespoštovanja inšpektorskih odločb nemudoma odpravi vsa okoljevarstvena dovoljenja, izdana za omenjeno območje. Straški svetniki so še podprli nedavno peticijo več civilnih pobud in sprejeli sklep, da se sodelujočim pri gašenju zagotovi zdravstveni pregled.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo v četrtek, 20. julija. Gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, do nedelje zvečer pa so ga v glavnem pogasili.

Požarišče so nato obiskali tudi kriminalistična ogledna skupina in forenziki. Preiskava še poteka, so na Policijski upravi Novo mesto potrdili za STA.

Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Požar v Zalogu pogašen, v zraku ni škodljivih snovi
FINANCE
Članki
Projekt Kitajska: Kaj se govori in kaj odgovarjajo iz Krke?
Finance
FinancePetra Sovdat Projekt Kitajska: Kaj se govori in kaj odgovarjajo iz Krke?

"Prevzem", s katerim se je novomeški farmacevt branil očitkov, da je premalo ambiciozen, ne bo prevzem, ampak joint-venture

FINANCE
Kaj borznika zamerita Jožetu Colariču
Finance
Petra Sovdat Kaj borznika zamerita Jožetu Colariču 1

Kakšen je izkupiček sestanka vodstva Krke in nezadovoljnega največjega lastnika SDH?

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Krka: kaj moramo vedeti, da bi jo razumeli
FINANCE
Članki
Krka na Kitajskem: Prevzema ne bo, bo pa skupno podjetje
Finance
FinanceJurij Šimac Krka na Kitajskem: Prevzema ne bo, bo pa skupno podjetje 6

Dolenjski farmacevt napoveduje ustanovitev skupnega podjetja s kitajskim partnerjem

FINANCE
Kaj iz Colaričevega piarja odgovarjajo delničarjem
Finance
Petra Sovdat Kaj iz Colaričevega piarja odgovarjajo delničarjem

Jožeta Colariča smo vprašali, kaj bodo od nove strategije Krke imeli lastniki

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo