Okolje & energija

Okoljska dovoljenja pod drobnogled z novim letom

Interventne skupine ministrstva za okolje in prostor bodo po načrtih izdana okoljevarstvena dovoljenja začele pregledovati z novim letom, saj mora ministrstvo do takrat pripraviti vse izvedbene postopke. Pod drobnogled bodo najprej vzela tista, ki so na podlagi predhodnih ocen najbolj tvegana za okolje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
04.08.2017 08:38
Čas branja: 1 min
Okoljska dovoljenja pod drobnogled z novim letom
Podjetje Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu po požaru. Foto: Borut Hočevar

Ministrica Irena Majcen je po nedavnih požarih v podjetjih, katerih dejavnost je povezana z ravnanjem z odpadki, konec julija napovedala pregled vseh izdanih okoljevarstvenih dovoljenj. Skupaj jih je nekaj več kot 1.270, od tega jih je 210 izdanih za naprave, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega, in 62 za obrate, ki imajo večje količine nevarnih snovi in lahko ob nesreči pride do takšnega onesnaženja.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je 210 dovoljenj izdanih za naprave IED, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega. Med njimi so na primer naprave v kemijski industriji, v dejavnosti kovinskih in nekovinskih materialov, v livarnah, bioplinarnah, na odlagališčih in predelovalnicah odpadkov, velike kurilne naprave ter naprave v nekaterih živilskih podjetjih.

62 dovoljenj je izdanih za obrate seveso, ki morajo imeti tudi varnostno poročilo. Za polovico teh obratov velja ocena večjega tveganja, za polovico manjšega. To so kemični obrati, shranjevanje in distribucija električne energije, utekočinjenega naftnega plina, stekla, gnojil in farmacevtskih izdelkov, obdelava kovin z elektrolitskimi in kemijskimi procesi, neželeznih kovin, proizvodnja in shranjevanje eksplozivov ter pretovor.

Ostalih približno tisoč okoljevarstvenih dovoljenj je izdanih za tako imenovane druge naprave, pri delovanju katerih je treba upoštevati določena okoljevarstvena pravila.

V interventni skupini bodo inšpektor inšpektorata za okolje in prostor, predstavnik agencije za okolje, inšpektor inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter inšpektor urada za kemikalije za objekte, ki se ukvarjajo s kemikalijami, oziroma inšpektor inšpektorata za infrastrukturo v primeru pregleda energetskih objektov.

Skupine bi sestavljali izkušeni strokovnjaki, zato na ministrstvu opozarjajo, da bi morali medtem za opravljanje tekočih nalog pridobiti interventne nadomestne zaposlene.

Skupine bi v dveh letih lahko pregledale približno 700 okoljevarstvenih dovoljenj. Sprva bi pod drobnogled vzele tiste, ki lahko povzročijo večje onesnaženje. Če bi se v tem času izkazalo, da je treba revidirati vsa, bi skupine delo nadaljevale, so še navedli na ministrstvu.

Odločitev za revizijo izdanih okoljevarstvenih dovoljenj so sprožili požar v vrhniškem Kemisu za predelavo kemičnih odpadkov sredi maja ter junijska požara v ljutomerskem Eko Plastkomu in v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. V Kemisu je bilo devet naprav IED, v požaru pa je zgorelo nekaj več kot 871 ton odpadkov, od tega nekaj več kot 72 ton nevarnih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Arso: Kemis ni imel evidenc, ki bi jih moral imeti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Arso: Kemis ni imel evidenc, ki bi jih moral imeti 11

V okoljevarstvenem dovoljenju je bilo zahtevano, da ima Kemis podatke o odpadkih spravljene tudi na rezervni lokaciji. Kemis tega ni imel, je povedal direktor ARSO.

FINANCE
Okolje & energija
Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice 1

Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani na današnjem zboru občanov kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata.

FINANCE
Okolje & energija
Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo 13

Direktor podjetja Kemis Emil Nanut je za STA povedal, da so sanacijski načrt za Tojnico oddali v petek zvečer, na zadnji dan 14-dnevnega roka, ki ga je določilo ministrstvo za okolje. Poudaril je, da si v podjetju prizadevajo, da ta ostane na Vrhniki. Olja, emulzije in ostale tekočine bi vrhniški Kemis lahko začel sprejemati septembra, je dodal.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

IZVOZNIKI
Novice
Kriza z odpadki: kam z njimi po požaru v Kemisu
FINANCE
Okolje & energija
Kemis odgovarja na očitke, da ni imel evidenc
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kemis odgovarja na očitke, da ni imel evidenc 6

Direktor ARSO Joško Knez je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da Kemis ni imel vseh podatkov, ki bi jih moral imeti glede na zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja. Kemis je danes objavil odgovor.

FINANCE
Okolje & energija
ARSO Kemisu izdal delno odločbo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ARSO Kemisu izdal delno odločbo

Agencija za okolje: Kemis je objektivno odgovoren za sanacijo okoljske škode.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.