Okolje & energija

Kako upravljati z energijo s pomočjo interneta stvari

V družbi Solvera Lynx so vzpostavili prvo omrežje za internet stvari LoRaWAN v Sloveniji. Z omrežjem so pokrili večja urbana in industrijska območja.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

07.08.2017 23:46
Čas branja: 1 min
Kako upravljati z energijo s pomočjo interneta stvari
Razširitev omrežja LoRaWAN je omogočila pokritje celih mest, med drugim tudi Ljubljane (na sliki), in postavitev komunikacijskih naprav na težje dostopnih mestih, so sporočili iz podjetja Solvera Lynx. Foto: Borut Hočevar

Tehnologija LoRaWAN je nova rešitev za komunikacijo na dolge razdalje z nizko porabo energije in nizkimi stroški, so sporočili iz podjetja Solvera Lynx. Tehnologija omogoča prenos podatkov s preprostih naprav, senzorjev in aktuatorjev v skladu z mednarodnim odprtim standardom LoRaWAN.

V omrežje povezujejo različne naprave, ki z nizkimi stroški komunicirajo z različnimi aplikacijami.

Uporaba sistemov Solvere Lynx temelji na brezžičnih napravah dolgega dosega ComBox.L, ki prenašajo podatke do sistemov za upravljanje z energijo oziroma EMS, delujočih na programski platformi GemaLogic, kjer podatke zbirajo, analizirajo in obdelujejo.

V Ljubljani z napravami ComBox.L preizkušajo meritve rabe energije, vode in temperature. Naprave so brezžične z baterijskim napajanjem, imajo dolg doseg in zelo nizko porabo energije kar je prevladujoča tehnologija za izgradnjo interneta stvari po svetu, pojasnjujejo v Solveri Lynx. Omrežje povsem pokriva mesto, v kombinaciji z energijsko učinkovitimi komunikacijskimi napravami pa pomeni platformo za razvoj pametnih mest in pametnih tovarn.

"Omrežje za razvoj interneta stvari LoRaWAN in prepričljive referenčne rešitve so mejnik v implementaciji interneta stvari pri upravljanju z energijo in njeni učinkoviti rabi," so zapisali v Solveri Lynx.

Omrežje LoRaWAN lahko uporabljajo za razvijanje novih tehnologij, optimizacijo poslovnih procesov in delo na revolucionarnih primerih uporabe interneta stvari.

Rešitve na ključ so namenjene energetiki, komunalnim storitvam, telekomunikaciji, naftni in plinski dejavnosti oziroma tovarnam, stavbam in drugim objektom v industriji, kmetijstvu, pametnih mestih, transportu in logistiki.

LoRaWAN je največje LPN omrežje v Sloveniji, poleg Ljubljane pokriva tudi Maribor, Celje, Novo mesto, Koper, Jesenice, Ravne, Anhovo, Litijo in druga mesta, kmalu pa bo postavljeno po vsej državi.

Rešitev na ključ so med drugim izvedli pri pametnem merjenju elektrike, plina in vode, pri spremljanju količin na primer v rezervoarjih z gorivom, pri analizah kakovosti zraka, temperature, vlažnosti in drugod. Delujejo tudi v najtežjih industrijskih okoljih, kjer so visoka stopnja vlage, ekstremni temperaturnimi pogoji in tudi v obsežnih proizvodnih območjih, kjer je komunikacija LoRaWAN edina primerna alternativa klasičnemu žičnemu sistemu ali omrežju 3G/4G, so še sporočili iz Solvere Lynx.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Povezovanje v slovenski IT: Solvera Lynx prevzela Bintegro
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Povezovanje v slovenski IT: Solvera Lynx prevzela Bintegro

Solvera Lynx, ponudnica po meri narejenih rešitev za upravljanje z energijo, je postala stoodstotna lastnica družbe za IT rešitve Bintegra.

FINANCE
Okolje & energija
31 delavcev bo pospeševalo nizkoogljično družbo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 31 delavcev bo pospeševalo nizkoogljično družbo 11

Na infrastrukturnem ministrstvu so 1. junija ustanovili novo organizacijsko enoto, sektor za nizkoogljično družbo. Njegov cilj je čim bolj učinkovit prehod Slovenije v nizkoogljično družbo.

FINANCE
Nepremičnine
Samodejna senčila še niso pameten dom – pamet se skriva drugje
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Samodejna senčila še niso pameten dom – pamet se skriva drugje

Tako imenovani pametni sistemi se sami prilagodijo potrebam človeka, v prihodnje pa bodo porabo električne energije prilagodili proizvodnji.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Razpisanih novih deset milijonov podpor za zeleno energijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Razpisanih novih deset milijonov podpor za zeleno energijo

Agencija za energijo je objavila javni poziv k prijavi naprav za proizvodnjo elektrike za vstop v podporno shemo 2017.

FINANCE
Subvencije
To so tehnologije za prihodnost
Subvencije
SubvencijeJanez Škrlec To so tehnologije za prihodnost 1

Ocenjuje se, da bo že leta 2025 v informacijsko omrežje povezanih več kot 25 milijard pametnih naprav ali tudi več.

FINANCE
Okolje & energija
Sedem milijonov za sedem energetskih projektov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Sedem milijonov za sedem energetskih projektov

Na Javnem razpisu Pilotni/demonstracijski projekti - prvi sklop je bilo odobreno sedem vlog skupno 39 podjetij v skupni vrednosti sofinanciranja 7,3 milijona evrov, je sporočil Aleš Cantarutti z gospodarskega ministrstva.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo