Kako je GeoEnergetika v koronakrizi našla novo tržno nišo Kako je GeoEnergetika v koronakrizi našla novo tržno nišo Primer celjske GeoEnergetike kaže, kako se lahko podjetje v kriznih razmerah zasuka. Proizvajalec uličnih svetilk se namreč vse bolj usmerja v izdelavo zaščitnih vizirjev, prodaja je dobra zlasti v Nemčiji in Avstriji.
Poglejte, katere zelene projekte bo financirala EU Poglejte, katere zelene projekte bo financirala EU Evropska komisija bo v sredo objavila sveženj ukrepov za okrevanje po koronakrizi, v predlog pa bodo po prvih napovedih vključeni ukrepi za prenovo stavb, spodbujanje obnovljivih virov in vodikovih projektov ter ukrepi za pospeševanje trajnostne mobilnosti. Nemci že imajo primerne projekte.
Tako financirajo trajnostno preoblikovanje podjetij Tako financirajo trajnostno preoblikovanje podjetij Petega junija se končuje tretji rok za prijave na razpis agencije SPIRIT za spodbujanje razvoja novih, trajnostnih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih.
Ste plačali razkuževanje bloka iz rezervnega sklada? Ja. Kaj pa zdaj? Ste plačali razkuževanje bloka iz rezervnega sklada? Ja. Kaj pa zdaj? Upravniki oziroma stanovalci nekaterih večstanovanjskih stavb so uporabili rezervni sklad za poplačilo stroškov razkuževanja skupnih prostorov v času epidemije. Kako naj ravnajo zdaj, pojasnjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije.
Tako bodo pospešili začetek gradnje odlagališča za jedrske odpadke Tako bodo pospešili začetek gradnje odlagališča za jedrske odpadke Koordinacijska ekipa se bo sestajala enkrat na teden in vodila priprave na zagon gradnje odlagališča za nizko- in srednje radioaktivne odpadke.

Kako upravljati z energijo s pomočjo interneta stvari

Čas branja: 1 min
07.08.2017  23:46
V družbi Solvera Lynx so vzpostavili prvo omrežje za internet stvari LoRaWAN v Sloveniji. Z omrežjem so pokrili večja urbana in industrijska območja.
Kako upravljati z energijo s pomočjo interneta stvari
Razširitev omrežja LoRaWAN je omogočila pokritje celih mest, med drugim tudi Ljubljane (na sliki), in postavitev komunikacijskih naprav na težje dostopnih mestih, so sporočili iz podjetja Solvera Lynx.
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Solvera Lynx dodaj
Solvere Lynx dodaj
EMS dodaj

Tehnologija LoRaWAN je nova rešitev za komunikacijo na dolge razdalje z nizko porabo energije in nizkimi stroški, so sporočili iz podjetja Solvera Lynx. Tehnologija omogoča prenos podatkov s preprostih naprav, senzorjev in aktuatorjev v skladu z mednarodnim odprtim standardom LoRaWAN.

V omrežje povezujejo različne naprave, ki z nizkimi stroški komunicirajo z različnimi aplikacijami.

Uporaba sistemov Solvere Lynx temelji na brezžičnih napravah dolgega dosega ComBox.L, ki prenašajo podatke do sistemov za upravljanje z energijo oziroma EMS, delujočih na programski platformi GemaLogic, kjer podatke zbirajo, analizirajo in obdelujejo.

V Ljubljani z napravami ComBox.L preizkušajo meritve rabe energije, vode in temperature. Naprave so brezžične z baterijskim napajanjem, imajo dolg doseg in zelo nizko porabo energije kar je prevladujoča tehnologija za izgradnjo interneta stvari po svetu, pojasnjujejo v Solveri Lynx. Omrežje povsem pokriva mesto, v kombinaciji z energijsko učinkovitimi komunikacijskimi napravami pa pomeni platformo za razvoj pametnih mest in pametnih tovarn.

"Omrežje za razvoj interneta stvari LoRaWAN in prepričljive referenčne rešitve so mejnik v implementaciji interneta stvari pri upravljanju z energijo in njeni učinkoviti rabi," so zapisali v Solveri Lynx.

Omrežje LoRaWAN lahko uporabljajo za razvijanje novih tehnologij, optimizacijo poslovnih procesov in delo na revolucionarnih primerih uporabe interneta stvari.

Rešitve na ključ so namenjene energetiki, komunalnim storitvam, telekomunikaciji, naftni in plinski dejavnosti oziroma tovarnam, stavbam in drugim objektom v industriji, kmetijstvu, pametnih mestih, transportu in logistiki.

LoRaWAN je največje LPN omrežje v Sloveniji, poleg Ljubljane pokriva tudi Maribor, Celje, Novo mesto, Koper, Jesenice, Ravne, Anhovo, Litijo in druga mesta, kmalu pa bo postavljeno po vsej državi.

Rešitev na ključ so med drugim izvedli pri pametnem merjenju elektrike, plina in vode, pri spremljanju količin na primer v rezervoarjih z gorivom, pri analizah kakovosti zraka, temperature, vlažnosti in drugod. Delujejo tudi v najtežjih industrijskih okoljih, kjer so visoka stopnja vlage, ekstremni temperaturnimi pogoji in tudi v obsežnih proizvodnih območjih, kjer je komunikacija LoRaWAN edina primerna alternativa klasičnemu žičnemu sistemu ali omrežju 3G/4G, so še sporočili iz Solvere Lynx.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Divači montirajo napravo, ki bo omogočila vključitev vse več obnovljivih virov 1

Na razdelilni transformatorski postaji RTP Divača družba ELES montira kompenzacijsko napravo, kakršne v Sloveniji še ni bilo. Naprava...

OK & EN
Tako dihajo štirje prototipi slovenskih respiratorjev 26

Štiri skupine razvojnikov so predstavile prototipe medicinskih ventilatorjev oziroma respiratorjev. Izdelki kažejo, da lahko v zdravstvu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To je prvi odprti razvoj jedrske elektrarne; Slovenci so zraven 7

Februarja so v ZDA zagnali platformo za odprtokodno oblikovanje, gradnjo in financiranje jedrskih elektrarn Open 100. K sodelovanju so...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Janković omejuje konkurenco pri souporabi e-avtov, je tarnala Levica. Zaman 1

Ljubljanski mestni svetniki so sprejeli predlog koncesije za sistem souporabe električnih vozil kljub negodovanju, da onemogoča več kot...

OK & EN
Novice
Novice To so nevladniki, ki izpolnjujejo tudi nove pogoje za delo v javnem interesu 7

V mreži okoljskih nevladnih organizacij v okviru projekta Plan B za Slovenijo so pridobili podatke, katere organizacije bodo lahko tudi po...

OK & EN
Kako sta si Vizjak in Janković skupaj ogledala čebelnik

Minister za okolje Andrej Vizjak in ljubljanski župan sta ob dnevu čebel v Tivoliju obiskala čebele samotarke.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) V Slovenijo prihaja Teslina platforma za nadzor delovanja baterij in fotovoltaik

V podjetju N-GEN iz Žirovnice, lastniku največje evropske baterije, se pripravljajo na integracijo svoje platforme s Teslino in na čas,...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Od naivne zaljubljenosti do odgovornega partnerstva

Korona kriza kot priložnost za obvladovanje klimatske krize in vzpostavitev novega globalnega družbeno-ekonomskega dogovora