Okolje & energija

Maribor kmalu z eno najsodobnejših sortirnic odpadkov v Evropi

Na Tržaški cesti v Mariboru so danes ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja položili temeljni kamen za sortirnico odpadkov, ki bo po zagotovilih mariborskega komunalnega podjetja Snaga ena najsodobnejših takšnih naprav za razvrščanje mešanih komunalnih odpadkov v Evropi. Poskusno obratovanje naj bi začeli junija prihodnje leto.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
30.08.2017 20:40
Čas branja: 2 min
Maribor kmalu z eno najsodobnejših sortirnic odpadkov v Evropi
Shema mariborske sortirnice Foto: Arhiv Snaga Maribor

Ideja o lastnem upravljanju z zbranimi odpadki v Mariboru in okoliških občinah je po besedah direktorja mariborske Snage Cveta Žalika vzniknila pred več kot petimi leti, z današnjim dnem pa se bo tudi uradno začela gradnja objekta, ki predstavlja največjo investicijo v zgodovini podjetja. "To je tretji takšen obrat v Evropi," je poudaril.

Za gradnjo sortirnice na Teznu je bil že leta 2014 izbran gradbeni izvajalec Kostak, prejšnji mesec pa so pridobili vsa potrebna dovoljenja. Umestili so jo na kraj, kjer so pred desetimi leti že začeli graditi kompostarno, ki pa so jo nato zaradi spremembe trendov v ravnanju z odpadki opustili. V prihodnje naj bi se tja preselil tudi sedež podjetja.

Sortirnica bo po napovedih opremljena z najsodobnejšo tehnologijo, s pomočjo katere bodo iz mešanih komunalnih odpadkov izločali uporabne materiale, ki jih je mogoče predelati v nove surovine. Cena obdelave tone mešanih komunalnih odpadkov naj bi tako padla s 124 evrov na 95 evrov, kar bodo po prepričanju mariborskega župana Andreja Fištravca neposredno občutili občani in občanke z nižjimi zneski na položnicah.

"Ko bo sortirnica začela obratovati, bomo lahko kontrolirali stroške, cene na položnicah pa bodo srednjeročno nižje. In to je za prebivalce Maribora in ostalih občin, ki se nam bodo priključile, najpomembnejše," je dejal.

Predsednik Pahor je v nagovoru na nocojšnji prireditvi izrazil upanje, da bo projekt navdih tudi za ostale. "Če bo res dosežen cilj, da bo ostalo neizkoriščenih le še 14 odstotkov vseh odpadkov, se tega upravičeno veselimo, saj pomeni pomemben korak za višanje kakovosti in zniževanje stroškov bivanja v mestu," je dejal.

Skupaj z županom Fištravcem in direktorjem Snage Žalikom je simbolično prerezal trak na spominski plošči, ki bo vgrajena v objekt. Župan pa je predal ključe bagerja delavcu Snage, s čimer je simbolično predal gradbišče izvajalcu del. Ta je sicer pripravljalna dela začel že pred dnevi.

Investicija je težka 12,5 milijona evrov, ki jih bo Snaga zagotovila z 10 milijoni evrov bančnega posojila, ostalo pa iz lastnih sredstev.

Maribor trenutno nima odlagališča ali obdelave odpadkov, ampak te samo zbira in predaja zunanjim izvajalcem. S sortirnico želijo odpadke v prvi vrsti čim natančneje razvrstiti, da jih bodo lažje prodali, kasneje pa naj bi jih tudi sami predelovali. "To so nove panoge, ki postajajo v svetu zelo zanimive," je pojasnil Žalik.

Naprava namreč predstavlja prvi korak k uresničevanju vizije krožnega gospodarstva v ravnanje z odpadki v Mariboru. "Osnovna ideja je čim bolj izkoristiti lastne vire," je pojasnil Fištravec. "S tem Maribor prestavlja meje za vso Slovenijo," je prepričan.

Naslednji korak naj bi bila vzpostavitev tovarne za predelavo gradbenih odpadkov, med možnostmi, ki se obetajo v prihodnosti, pa je Fištravec omenil tudi vzpostavitev tovarne za razgradnjo letal, ki naj bi jo načrtovali novi lastniki mariborskega letališča.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati

V Mariboru začenja s poskusnim obratovanjem Center za pripravo sekundarnih surovin. Sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, ki jo je mariborska Snaga postavila na Teznu, je vredna 12,5 milijona evrov in naj bi bila ena najsodobnejših takšnih naprav v Evropi. V polnem obsegu naj bi začela obratovati čez leto dni.

AGROBIZ
Novice
Za 25 evrov in DDV na Snagi dobite tono komposta
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Za 25 evrov in DDV na Snagi dobite tono komposta

V regijskem centru za ravnanje z odpadki v Ljubljani iz ločeno zbranih bioloških odpadkov in zelenega odreza proizvedejo 2.300 ton komposta na leto

FINANCE
Okolje & energija
Jedrske odpadke bodo peljali na sežig v Francijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Jedrske odpadke bodo peljali na sežig v Francijo 23

Vlada je na današnji seji sprejela pobudo za sklenitev sporazuma s francosko vlado o obdelavi slovenskih radioaktivnih odpadkov v Franciji.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Manager
Od nakita in črnila iz smoga do prenosnega avtomata za recikliranje - zelene rešitve v mestih
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Od nakita in črnila iz smoga do prenosnega avtomata za recikliranje - zelene rešitve v mestih

V različnih mestih po svetu, tudi pri nas, se dogajajo zanimivi pilotni projekti, usmerjeni v okoljsko vzdržnejše in med prebivalci bolj povezano bivanje v skupnosti.

FINANCE
Okolje & energija
GZS: obdelava bioloških odpadkov mora ostati tržna dejavnost
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GZS: obdelava bioloških odpadkov mora ostati tržna dejavnost 1

Na GZS so presenečeni, ker je v predlogu novele zakona o varstvu okolja obdelava bioloških odpadkov iz gospodinjstev predvidena kot obvezna lokalna gospodarska javna služba.

FINANCE
Okolje & energija
Z bazarjem so zmanjšali količino odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z bazarjem so zmanjšali količino odpadkov

Javno podjetje Komunala Brežice je minuli vikend v mestnem središču organiziralo 3. otroški bazar.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.