Okolje & energija

Okoljevarstveno soglasje Magni bo v torek veljavno

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, katere upravni odbor je minuli teden izglasoval pritožbo na okoljevarstveno soglasje za investicijo Magne v Hočah, se na odločbo agencije za okolje ne bo pritožila. Kot je sporočil predsednik organizacije Vojko Bernard, so z investitorjem uspeli uskladiti protokol o okoljskih zadevah.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
11.09.2017 00:22
Čas branja: 2 min

Alpe Adria Green je s protokolom o okoljskih zadevah uspela dobiti to, kar Agencija RS za okolje (Arso) ni želela vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozila investicijo, je v sporočilu za javnost zapisal Bernard in vnovič ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen pozval k odstopu.

Bernard ostaja kritičen do Arsa, ki je okoljevarstveno soglasje dal v 30-dnevno javno razpravo "brez tehtnih okoljskih pripomb nevladnih organizacij in upravičenih drugih deležnikov". Dokaz za Arsovo "nesposobnost ali celo namerno ustavljanje investicije" je tako po njegovem mnenju dejstvo, da je Magna Steyr sprejela zahteve Alpe Adria Green. Sprejela je celo nekaj dodatnih, denimo ponovno presojo o gasilnih tehnikah v zvezi z ogljikovim dioksidom, je dodal.

"Tako bo Magna Steyr spoštovala vse relevantne okoljske standarde, poskrbela za 24-urno fizično protipožarno varnostno službo, za protiukrepe za preprečitev onesnaženja podtalnice, omejevala uporabo pitne vode in obremenjevanje kanalizacijskega sistema s krožnim procesom recikliranja," je pojasnil Bernard.

Protokolu je priložena tudi izjava župana Hoče-Slivnica, da bodo zemljišča, ki ne bodo pozidana v tej fazi, oddana v začasen najem kmetovalcem na tem območju. "S tem smo rešili večinski del zemljišč v prid nadaljnjemu kmetovanju," je poudaril.

Kot pomemben dosežek v organizaciji štejejo tudi to, da je v protokolu podrobneje opredeljeno osnovanje in delovanje neodvisne skupine za monitoring oziroma za nadzor v fazi gradnje in obratovanja Magne Nukleus. To zamisel sta sicer podala nekdanja mariborska župana, kot mediatorja v postopku, "s ciljem, da se upoštevajo tehtne pripombe iz javne razprave o okoljevarstvenem soglasju, ne da bi bila za to potrebna pritožba".

Glede na navedbe člana upravnega odbora Andreja Čuferja, ki je organizaciji poslal svojo "nepreklicno odstopno izjavo" in jo posredoval tudi medijem, do vnovičnega glasovanja v Alpe Adria Green sploh ni prišlo. "Če ni glasovanja, je zame nelegitimen postopek, kot je bil že prejšnji," je med drugim zapisal Čufer in bil kritičen do Bernarda, ki se je takratnega glasovanja, ko so s šestimi glasovi za in štirimi proti podprli pritožbo na soglasje, vzdržal.

Čufer ne želi več ostati v organizaciji, "ki ne stoji za svojimi odločitvami in se zadovolji z vsako mehko pravniško kraco, ki ni za nikogar obvezujoča". Protokol namreč ni pravno zavezujoč. Obenem meni, da so danes s tem "izgubili vso kredibilnost".

Okoljevarstveno soglasje za pričetek gradnje Magnine lakirnice v občini Hoče-Slivnica bo tako v torek veljavno. Takrat se namreč Alpe Adrii Green izteče rok za vložitev pritožbe.

Takrat bo tudi znano, kot je ob tem poudaril spletni portal Siol, ali so prebivalci Miklavža na Dravskem polju vložili tožbo na upravno sodišče. Skupina 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju, ki ji Arso ni odobril statusa stranskega udeleženca, se je na to odločitev pritožila na ministrstvo za okolje. Na ministrstvu so pritrdili agenciji, prebivalci pa so imeli do preteklega četrtka do polnoči čas za vložitev tožbe proti Arsu na upravno sodišče, navaja portal.

Pritožba Alpe Adria Green na okoljevarstveno soglasje je sicer ostala še edina odprta v vrsti morebitnih pritožb, o katerih so razmišljale okoljevarstvene organizacije. V petek je Slovenski E-forum napovedano pritožbo dokončno umaknil, saj so, kot je pojasnil vodja Gorazd Marinček, z Magno in predstavniki vlade sklenili protokol o dopolnitvi okoljevarstvenega dovoljenja.

Pritožba na okoljevarstveno soglasje bi lahko, kot so večkrat opozorili predstavniki vlade, ogrozila napovedano investicijo, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Pomisleki okoljevarstvenikov ostajajo, Magna optimistična
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Pomisleki okoljevarstvenikov ostajajo, Magna optimistična

Arso je danes v Ljubljani izvedel javno obravnavo v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za postavitev lakirnice avtomobilskega podjetja Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica. Okoljevarstveniki so izrazili več pomislekov, med drugim glede požarne varnosti in vplivov na okolje, Magna pa upa, da so odgovorili na vsa vprašanja in odpravili bojazni.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj je Arso zahteval od Magne za ohranjanje narave? Košnjo dvakrat na leto.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj je Arso zahteval od Magne za ohranjanje narave? Košnjo dvakrat na leto. 4

V primeru izlitja kemikalij ali odpadnih voda mora biti zagotovljeno čiščenje površin v objektu in zunanjih ploščadi, so med drugim zapisali v Agenciji za okolje Arso med pogoji za izdajo okoljevarstvenega soglasja za izgradnjo obrata Magne Nukleus v občini Hoče – Slivnica.

FINANCE
Okolje & energija
Alpe Adria Green: pritožbe zoper Magno ne bo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Alpe Adria Green: pritožbe zoper Magno ne bo 3

Večina članov nadzornega sveta Alpe Adria Green podpira z Magno usklajen protokol o okoljskih zadevah in nasprotuje pritožbi zoper okoljevarstveno soglasje.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Magna: V klicu iz Alpe Adria Green smo zaznali potencialno korupcijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Magna: V klicu iz Alpe Adria Green smo zaznali potencialno korupcijo 2

V petek smo poročali o klicu člana upravnega odbora Alpe Adra Green (AAG) Andreja Čuferja v Magno. Zdaj smo dobili še komentar Magne.

FINANCE
Okolje & energija
Okoljevarstvenik o ozadju napovedanih pritožb okoljevarstvenikov zoper Magno
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Okoljevarstvenik o ozadju napovedanih pritožb okoljevarstvenikov zoper Magno 5

Pri organizacijah, ki so napovedale pritožbe zaradi okoljevarstvenega soglasja Magni, ne gre toliko za strokovne argumente, ampak predvsem za druga ozadja, pravi predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.

FINANCE
Okolje & energija
Alpe Adria Green: klic člana v Magno pred glasovanjem o Magni
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Alpe Adria Green: klic člana v Magno pred glasovanjem o Magni 25

Član upravnega odbora Alpe Adra Green (AAG) Andrej Čufer je v sredo »omenil Magni svojo inovacijo« za gašenje požarov. V Magni imajo za gašenje predvidene druge rešitve. Je to povezano s četrtkovim sklepom AAG, da se pritožijo na okoljevarstveno dovoljenje Magni?

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.