Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Osnutek okoljskega poročila za nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) bodo pripravili Elektroinštitut Milan Vidmar ter podjetji ZaVita in Stritih. Med stranskimi udeleženci so društvo za proučevanje rib, Muzej norosti, Umanotera, Focus in druge okoljevarstvene organizacije.
Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« V ponudniku energentov in energetskih storitev GEN-I nameravajo postaviti poslovno stavno, ki bo proizvedla več energije, kot jo bo porabila.
Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.
Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe Okoljski inšpektor je v četrtek z ustno odločbo prepovedal obratovanje naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit na območju peskokopa Drtija. V primeru izpolnjenih pogojev bo tudi naznanjeno kaznivo dejanje oz. podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, so dodali na ministrstvu za okolje in prostor.

Cizelj posvaril pred skromnim financiranjem jedrske znanosti

Čas branja: 1 min
12.09.2017  09:33
Slovenska vlada - podobno kot številne druge vlade jedrskih držav - razmeroma malo vlaga v področje jedrske znanosti, je opozoril vodja odseka za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan Leon Cizelj. Jedrska Slovenija v to področje letno usmeri okoli poldrugi milijon evrov, nejedrska Avstrija pa pet milijonov evrov, je ponazoril.
avtor
Cizelj posvaril pred skromnim financiranjem jedrske znanosti

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Na področju jedrske znanosti in raziskav sta trenutno po Cizljevi oceni največja izziva razmeroma nizko zanimanje mladih za to področje in razmeroma slabo financiranje vlad v jedrskih državah. "Pritisk javnosti na ukinitev jedrske energije je razmeroma velik in to se pozna tudi v raziskovalnem smislu," je dejal v torek pred začetkom konference Jedrska energija za novo Evropo (Nene 2017) na Bledu.

A obstajajo tudi izjeme. Italijani in Avstrijci so se na primer oboji jedrski energiji odrekli že takoj po nesreči v Černobilu v letih 1986 oziroma 1987, a vseeno močno financirajo znanost in šolstvo na tem področju.

"Avstrijska vlada v znanost na jedrskem področju usmeri okoli pet milijonov letno, slovenska vlada pa približno dobrega 1,5 milijona evrov," je poudaril Cizelj in spomnil, da prva ni, druga pa je jedrska država.

V EU je sicer jedrskih držav približno polovica. Nove elektrarne izrazito gradijo le Francozi in Finci, Poljaki in Litovci pa o tem razmišljajo. Na Madžarskem širijo jedrsko elektrarno Paks, a bo gradnja trajala še več let.

"V Evropi in tudi v ZDA je trenutno dovolj poceni elektrike in zato ni posebnih spodbud za investicije v kar koli, razen v tisto, kar je subvencionirano - to pa sta predvsem fotovoltaika in veter," razloge za takšno stanje navaja Cizelj. V klasične vire ta trenutek nihče ne investira ravno zaradi razmeroma nizke cene elektrike.

Vendar pa je dodal, da se že čez nekaj let potrebe po elektriki lahko pomembno spremenijo. Velike spremembe se na primer obetajo na področju mobilnosti, vse bolj priljubljene so toplotne črpalke in podobno.

Cizelj je ob tem zagotovil tudi, da so nuklearne elektrarne izjemno trdni in na zunanje vplive odporni objekti. Tako na primer v Teksasu orkan Harvey ni ustavil nobene nuklearke, Irma pa do nedelje zvečer eno od štirih enot. Obstajajo pa tudi izračuni in določeni testi Američanov o vplivu padca letala na tak objekt. "Nič se ne zgodi," je zagotovil sogovornik.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Agrofotovoltaika: ker so nad njivo postavili sončno elektrarno, je bil pridelek večji 1

Nekatere poljščine v sušnih in vročih razmerah bolje uspevajo, če jih zasadimo pod fotovoltaiko, ugotavljajo Nemci. Zamisel je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje 35

Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.

OK & EN
Elektrika
Elektrika To so nemške težave z elektriko, ki lahko ogrozijo vso Evropo 7

Nemško elektroenergetsko omrežje je bilo junija resno ogroženo in samo hitremu ukrepanju sosednjih držav se Nemci lahko zahvalijo, da...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Bi plačali transformator za soseda, ki je kupil e-Porscheja? 4

V elektroenergetiki govorijo o sistemu poštne znamke. Preprosto povedano to pomeni, da plačata enako omrežnino prebivalec A, ki...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Če slovenska podjetja ne morejo postaviti elektrarn pri nas, jih bodo pa v tujini 7

Znanih je nekaj več podrobnosti o statističnem prenosu električne energije, ki ga bo Slovenija morda uporabila za izpolnitev...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Brez elektrarn na Muri in tudi na Idrijci ne bo dovolj obnovljivih virov 2

Leta 2030 se lahko približamo ciljnemu deležu obnovljivih virov energije (OVE) samo, če bodo zgrajene vse hidroelektrarne na Savi,...