Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.
Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika bo uspešna, če bo povezala večje število energetskih projektov. Tako bodo lažje zagotovili uspešno financiranje projektov in dosegli multiplikativne učinke. Takšno je bilo poglavitno sporočilo letošnje konference Trajnostna energetika lokalno.
Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Škotsko družinsko podjetje BSW, ki načrtuje postavitev lesno predelovalnega centra (LPC) na Gomilskem pri Braslovčah, je pridobilo potrjeno okoljsko poročilo od strani ministrstva za okolje.

Elektrodistributerji za ustrezno obravnavo tega področja v energetskem konceptu

Čas branja: 2 min
13.09.2017  14:26  Dopolnjeno: 13.09.2017 14:36
Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska v predlogu energetskega koncepta Slovenije pogrešajo uravnoteženo obravnavo celotne energetske verige in ustrezno obravnavo distribucije, ne le z vidika razvoja omrežja. V dokument bi vključili tudi vprašanja politike cen, tarif, dajatev in podpor.
avtor
Elektrodistributerji za ustrezno obravnavo tega področja v energetskem konceptu
Predsedniki uprav elektrodistribucij (z leve): Uroš Blažica (Elektro Primoska), Boris Kupec (Elektro Celje), Andrej Ribič (Elektro Ljubljana), Boris Sovič (Elektro Maribor) in Bojan Luskovec (Elektro Gorenjska)
Foto: Borut Hočevar

"Distribucija je infrastruktura trajnostnega razvoja. Vse strategije, ki so povezane s povečevanjem obnovljivih virov energije z vlogo aktivnih uporabnikov, elektrifikacija mobilnosti, ogrevanja in klimatizacije - vse te strategije so odvisne od sposobnosti distribucijskega omrežja, da jih tudi realizira. Od robustnosti in naprednosti omrežja je odvisna sposobnost mrežne integracije," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.

Predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec je ob tem opozoril, da energetski koncept ne obravnava podrobneje pametnih omrežij, vključenosti razpršenih virov in težav z vključitvijo v distribucijsko omrežje. Po njegovem mnenju je potreben razmislek o tem, kako in kam vlagati, v kakšno omrežje, kako bo ta sistem obratoval, kje je rezerva bilančne moči, kdo jo bo sistemu zagotavljal.

Vključitev večje količine obnovljivih virov v elektroenergetski sistem zahteva tudi večje rezerve energije in moči ter prilagajanje odjema in proizvodnje. "Ta problem je v energetskem konceptu premalo izpostavljen," je poudaril Kupec.

"Trendi v Evropi in pri nas so jasni, težišče se prenaša na distribucijsko omrežje," je poudaril predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič in dodal, da je to omrežje v predlaganem dolgoročnem strateškem dokumentu slovenske energetike precej zanemarjeno. Naše omrežje je danes precej nepripravljeno, vanj bo treba precej vlagati, da se bo lahko zadostilo vsem potrebam, ki jih bodo prinesle nove tehnologije, je še dodal Ribič.

"Ne vemo, kako bomo zagotovili vse potrebne vire za financiranje investicij, ki bodo potrebne v omrežju, posebej v distribucijskem, da bomo lahko izpolnili vse potrebe in želje odjemalcev," je poudaril predsednik uprave Elektra Primorska Uroš Blažica. Če ne vemo, kako bomo zagotovili sredstva za uresničevanje ciljev, potem jih bomo težko uresničili, je dodal.

Razpršeni viri po Sovičevem mnenju zahtevajo dodatna obsežna vlaganja v obstoječo infrastrukturo, tudi dodatne ukrepe in aktivnosti pri njihovem vključevanju na omrežje, pa tudi spremljanje obratovanja. Kot je opozoril, hkrati lahko tudi negativno vplivajo na kakovost napetosti in zanesljivost obratovanja omrežja.

"Treba je krepiti distribucijsko omrežje, ne le po ojačitvah omrežja in ustreznih vodih, ampak tudi v smislu komunikacije, nadzora, obvladovanja omrežja. To so ključne stvari, ki bi morale biti kot popotnica v energetskem konceptu, to so potem temelj za naša načrtovanja za danes in prihodnost," pa je dejal predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec.

Kot so še opozorili predstavniki elektrodistributerjev, je izzivov na področju distribucije elektrike veliko. Pametna omrežja po njihovem mnenju potrebujejo spremembo tarifnih sistemov, potrebna je tudi prilagoditev davčne in trošarinske politike.

Sovič je še dejal, da bi bilo prav, da bi bile v energetskem konceptu bolj natančne zaveze, da bodo za ustrezna razmerja med deležniki vzpostavljeni pregledni in pošteni tarifni sistemi ter da bo zagotovljena enakopravna obravnava vseh in da bo preprečeno izkoriščanje posameznih deležnikov na račun drugih. Ob tem je izpostavil neto merjenje, ki da je posredna subvencija, nek pristranski obračunski dogovor, ki pomeni prelaganje stroškov na druge uporabnike, ne samooskrba.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.