Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.
Do dodatnih prihodkov s sodelovanjem v virtualni elektrarni Do dodatnih prihodkov s sodelovanjem v virtualni elektrarni Kaj je virtualna elektrarna in kako se lahko podjetja vključijo vanjo, je opisal Rok Lacko iz GEN-I.

Elektrodistributerji za ustrezno obravnavo tega področja v energetskem konceptu

Čas branja: 2 min
13.09.2017  14:26  Dopolnjeno: 13.09.2017 14:36
Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska v predlogu energetskega koncepta Slovenije pogrešajo uravnoteženo obravnavo celotne energetske verige in ustrezno obravnavo distribucije, ne le z vidika razvoja omrežja. V dokument bi vključili tudi vprašanja politike cen, tarif, dajatev in podpor.
avtor
Elektrodistributerji za ustrezno obravnavo tega področja v energetskem konceptu
Predsedniki uprav elektrodistribucij (z leve): Uroš Blažica (Elektro Primoska), Boris Kupec (Elektro Celje), Andrej Ribič (Elektro Ljubljana), Boris Sovič (Elektro Maribor) in Bojan Luskovec (Elektro Gorenjska)
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

"Distribucija je infrastruktura trajnostnega razvoja. Vse strategije, ki so povezane s povečevanjem obnovljivih virov energije z vlogo aktivnih uporabnikov, elektrifikacija mobilnosti, ogrevanja in klimatizacije - vse te strategije so odvisne od sposobnosti distribucijskega omrežja, da jih tudi realizira. Od robustnosti in naprednosti omrežja je odvisna sposobnost mrežne integracije," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.

Predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec je ob tem opozoril, da energetski koncept ne obravnava podrobneje pametnih omrežij, vključenosti razpršenih virov in težav z vključitvijo v distribucijsko omrežje. Po njegovem mnenju je potreben razmislek o tem, kako in kam vlagati, v kakšno omrežje, kako bo ta sistem obratoval, kje je rezerva bilančne moči, kdo jo bo sistemu zagotavljal.

Vključitev večje količine obnovljivih virov v elektroenergetski sistem zahteva tudi večje rezerve energije in moči ter prilagajanje odjema in proizvodnje. "Ta problem je v energetskem konceptu premalo izpostavljen," je poudaril Kupec.

"Trendi v Evropi in pri nas so jasni, težišče se prenaša na distribucijsko omrežje," je poudaril predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič in dodal, da je to omrežje v predlaganem dolgoročnem strateškem dokumentu slovenske energetike precej zanemarjeno. Naše omrežje je danes precej nepripravljeno, vanj bo treba precej vlagati, da se bo lahko zadostilo vsem potrebam, ki jih bodo prinesle nove tehnologije, je še dodal Ribič.

"Ne vemo, kako bomo zagotovili vse potrebne vire za financiranje investicij, ki bodo potrebne v omrežju, posebej v distribucijskem, da bomo lahko izpolnili vse potrebe in želje odjemalcev," je poudaril predsednik uprave Elektra Primorska Uroš Blažica. Če ne vemo, kako bomo zagotovili sredstva za uresničevanje ciljev, potem jih bomo težko uresničili, je dodal.

Razpršeni viri po Sovičevem mnenju zahtevajo dodatna obsežna vlaganja v obstoječo infrastrukturo, tudi dodatne ukrepe in aktivnosti pri njihovem vključevanju na omrežje, pa tudi spremljanje obratovanja. Kot je opozoril, hkrati lahko tudi negativno vplivajo na kakovost napetosti in zanesljivost obratovanja omrežja.

"Treba je krepiti distribucijsko omrežje, ne le po ojačitvah omrežja in ustreznih vodih, ampak tudi v smislu komunikacije, nadzora, obvladovanja omrežja. To so ključne stvari, ki bi morale biti kot popotnica v energetskem konceptu, to so potem temelj za naša načrtovanja za danes in prihodnost," pa je dejal predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec.

Kot so še opozorili predstavniki elektrodistributerjev, je izzivov na področju distribucije elektrike veliko. Pametna omrežja po njihovem mnenju potrebujejo spremembo tarifnih sistemov, potrebna je tudi prilagoditev davčne in trošarinske politike.

Sovič je še dejal, da bi bilo prav, da bi bile v energetskem konceptu bolj natančne zaveze, da bodo za ustrezna razmerja med deležniki vzpostavljeni pregledni in pošteni tarifni sistemi ter da bo zagotovljena enakopravna obravnava vseh in da bo preprečeno izkoriščanje posameznih deležnikov na račun drugih. Ob tem je izpostavil neto merjenje, ki da je posredna subvencija, nek pristranski obračunski dogovor, ki pomeni prelaganje stroškov na druge uporabnike, ne samooskrba.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...