Okolje & energija

Elektrodistributerji za ustrezno obravnavo tega področja v energetskem konceptu

Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska v predlogu energetskega koncepta Slovenije pogrešajo uravnoteženo obravnavo celotne energetske verige in ustrezno obravnavo distribucije, ne le z vidika razvoja omrežja. V dokument bi vključili tudi vprašanja politike cen, tarif, dajatev in podpor.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
13.09.2017 14:26
Dopolnjeno: 13.09.2017 14:36
Čas branja: 2 min
Elektrodistributerji za ustrezno obravnavo tega področja v energetskem konceptu
Predsedniki uprav elektrodistribucij (z leve): Uroš Blažica (Elektro Primoska), Boris Kupec (Elektro Celje), Andrej Ribič (Elektro Ljubljana), Boris Sovič (Elektro Maribor) in Bojan Luskovec (Elektro Gorenjska) Foto: Borut Hočevar

"Distribucija je infrastruktura trajnostnega razvoja. Vse strategije, ki so povezane s povečevanjem obnovljivih virov energije z vlogo aktivnih uporabnikov, elektrifikacija mobilnosti, ogrevanja in klimatizacije - vse te strategije so odvisne od sposobnosti distribucijskega omrežja, da jih tudi realizira. Od robustnosti in naprednosti omrežja je odvisna sposobnost mrežne integracije," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.

Predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec je ob tem opozoril, da energetski koncept ne obravnava podrobneje pametnih omrežij, vključenosti razpršenih virov in težav z vključitvijo v distribucijsko omrežje. Po njegovem mnenju je potreben razmislek o tem, kako in kam vlagati, v kakšno omrežje, kako bo ta sistem obratoval, kje je rezerva bilančne moči, kdo jo bo sistemu zagotavljal.

Vključitev večje količine obnovljivih virov v elektroenergetski sistem zahteva tudi večje rezerve energije in moči ter prilagajanje odjema in proizvodnje. "Ta problem je v energetskem konceptu premalo izpostavljen," je poudaril Kupec.

"Trendi v Evropi in pri nas so jasni, težišče se prenaša na distribucijsko omrežje," je poudaril predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič in dodal, da je to omrežje v predlaganem dolgoročnem strateškem dokumentu slovenske energetike precej zanemarjeno. Naše omrežje je danes precej nepripravljeno, vanj bo treba precej vlagati, da se bo lahko zadostilo vsem potrebam, ki jih bodo prinesle nove tehnologije, je še dodal Ribič.

"Ne vemo, kako bomo zagotovili vse potrebne vire za financiranje investicij, ki bodo potrebne v omrežju, posebej v distribucijskem, da bomo lahko izpolnili vse potrebe in želje odjemalcev," je poudaril predsednik uprave Elektra Primorska Uroš Blažica. Če ne vemo, kako bomo zagotovili sredstva za uresničevanje ciljev, potem jih bomo težko uresničili, je dodal.

Razpršeni viri po Sovičevem mnenju zahtevajo dodatna obsežna vlaganja v obstoječo infrastrukturo, tudi dodatne ukrepe in aktivnosti pri njihovem vključevanju na omrežje, pa tudi spremljanje obratovanja. Kot je opozoril, hkrati lahko tudi negativno vplivajo na kakovost napetosti in zanesljivost obratovanja omrežja.

"Treba je krepiti distribucijsko omrežje, ne le po ojačitvah omrežja in ustreznih vodih, ampak tudi v smislu komunikacije, nadzora, obvladovanja omrežja. To so ključne stvari, ki bi morale biti kot popotnica v energetskem konceptu, to so potem temelj za naša načrtovanja za danes in prihodnost," pa je dejal predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec.

Kot so še opozorili predstavniki elektrodistributerjev, je izzivov na področju distribucije elektrike veliko. Pametna omrežja po njihovem mnenju potrebujejo spremembo tarifnih sistemov, potrebna je tudi prilagoditev davčne in trošarinske politike.

Sovič je še dejal, da bi bilo prav, da bi bile v energetskem konceptu bolj natančne zaveze, da bodo za ustrezna razmerja med deležniki vzpostavljeni pregledni in pošteni tarifni sistemi ter da bo zagotovljena enakopravna obravnava vseh in da bo preprečeno izkoriščanje posameznih deležnikov na račun drugih. Ob tem je izpostavil neto merjenje, ki da je posredna subvencija, nek pristranski obračunski dogovor, ki pomeni prelaganje stroškov na druge uporabnike, ne samooskrba.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Distributerji okrepili sodelovanje s Hrvaško
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Distributerji okrepili sodelovanje s Hrvaško

Predstavniki Operaterja distribucijskega omrežja Hrvaškega elektrogospodarstva (HEP-ODS) in slovenskih distribucijskih podjetij so se dogovorili o krepitvi sodelovanja, izmenjavi dobrih praks in sodelovanju v projektih.

FINANCE
Okolje & energija
Tiha revolucija v energetiki, »o kateri se ne govori«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tiha revolucija v energetiki, »o kateri se ne govori« 8

Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor: »Devetsto tisoč uporabnikov elektroenergetskega omrežja subvencionira štiri tisoč tistih, ki so se odločili za male elektrarne.«

FINANCE
Okolje & energija
»Stebrom energetike bi morali dodati tudi njen vpliv na zdravje«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Stebrom energetike bi morali dodati tudi njen vpliv na zdravje« 1

Na posvetu, ki ga je danes organizirala družba Elektro Maribor, so predstavili so pripombe stroke na gradiva o Energetskem konceptu Slovenije (EKS).

FINANCE
Okolje & energija
Elektro Maribor ob stoletnici z akademijo znanja
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Elektro Maribor ob stoletnici z akademijo znanja

Družba Elektro Maribor letos beleži 100 let delovanja in ob tej priložnost javnosti predstavlja Akademijo distribucije. "Projekt je namenjen prenašanju znanja med sodelavci, razvoju tega znanja, interakciji s skupnostmi in opredeljevanju do ključnih vprašanj," je za STA povedal predsednik uprave Boris Sovič.

FINANCE
Okolje & energija
V Elektru Maribor pojasnili, kaj omogočajo pametni števci
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Elektru Maribor pojasnili, kaj omogočajo pametni števci 1

Strokovnjaki družbe Elektro Maribor so energetskim svetovalcem, ki delujejo v okviru energetskih svetovalnih pisarn, posredovali informacije o učinkoviti rabi in varčevanju z električno energijo, zmogljivostih naprednih tehnologij pametnih števcev, ter o problematiki vključevanja novih uporabnikov in virov v distribucijsko omrežje.

FINANCE
Okolje & energija
Elektro Ljubljana: hitra rast števila polnjenj električnih avtov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Elektro Ljubljana: hitra rast števila polnjenj električnih avtov

Raziskava Elektra Ljubljane je pokazala, da namerava 8,4 odstotka anketiranih kupiti električni avto v bližnji prihodnosti.

FINANCE
Topjob
To so najbolje plačani slovenski direktorji v energetiki
Topjob
TopjobJurij Šimac To so najbolje plačani slovenski direktorji v energetiki

Komu se je plača znižala in komu zvišala ter kdo ima najdražje poslovodstvo

FINANCE
Okolje & energija
Elektro naložba, ki bo okrepila dolenjske gospodarske velikane
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Elektro naložba, ki bo okrepila dolenjske gospodarske velikane

Družbi SODO in Elektro Ljubljana sta odprli razdelilno transformatorsko postajo RTP 110/20 kilovoltov Ločna pri Novem mestu. Naložba je vredna 4,6 milijona evrov.