Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov in v kogeneracijah z visokim izkoristkom se lahko prijavijo na javni poziv Agencije za energijo in pridobijo podporo.

Elektrodistributerji za ustrezno obravnavo tega področja v energetskem konceptu

Čas branja: 2 min
13.09.2017  14:26  Dopolnjeno: 13.09.2017 14:36
Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska v predlogu energetskega koncepta Slovenije pogrešajo uravnoteženo obravnavo celotne energetske verige in ustrezno obravnavo distribucije, ne le z vidika razvoja omrežja. V dokument bi vključili tudi vprašanja politike cen, tarif, dajatev in podpor.
avtor
Elektrodistributerji za ustrezno obravnavo tega področja v energetskem konceptu
Predsedniki uprav elektrodistribucij (z leve): Uroš Blažica (Elektro Primoska), Boris Kupec (Elektro Celje), Andrej Ribič (Elektro Ljubljana), Boris Sovič (Elektro Maribor) in Bojan Luskovec (Elektro Gorenjska)
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

"Distribucija je infrastruktura trajnostnega razvoja. Vse strategije, ki so povezane s povečevanjem obnovljivih virov energije z vlogo aktivnih uporabnikov, elektrifikacija mobilnosti, ogrevanja in klimatizacije - vse te strategije so odvisne od sposobnosti distribucijskega omrežja, da jih tudi realizira. Od robustnosti in naprednosti omrežja je odvisna sposobnost mrežne integracije," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič.

Predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec je ob tem opozoril, da energetski koncept ne obravnava podrobneje pametnih omrežij, vključenosti razpršenih virov in težav z vključitvijo v distribucijsko omrežje. Po njegovem mnenju je potreben razmislek o tem, kako in kam vlagati, v kakšno omrežje, kako bo ta sistem obratoval, kje je rezerva bilančne moči, kdo jo bo sistemu zagotavljal.

Vključitev večje količine obnovljivih virov v elektroenergetski sistem zahteva tudi večje rezerve energije in moči ter prilagajanje odjema in proizvodnje. "Ta problem je v energetskem konceptu premalo izpostavljen," je poudaril Kupec.

"Trendi v Evropi in pri nas so jasni, težišče se prenaša na distribucijsko omrežje," je poudaril predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič in dodal, da je to omrežje v predlaganem dolgoročnem strateškem dokumentu slovenske energetike precej zanemarjeno. Naše omrežje je danes precej nepripravljeno, vanj bo treba precej vlagati, da se bo lahko zadostilo vsem potrebam, ki jih bodo prinesle nove tehnologije, je še dodal Ribič.

"Ne vemo, kako bomo zagotovili vse potrebne vire za financiranje investicij, ki bodo potrebne v omrežju, posebej v distribucijskem, da bomo lahko izpolnili vse potrebe in želje odjemalcev," je poudaril predsednik uprave Elektra Primorska Uroš Blažica. Če ne vemo, kako bomo zagotovili sredstva za uresničevanje ciljev, potem jih bomo težko uresničili, je dodal.

Razpršeni viri po Sovičevem mnenju zahtevajo dodatna obsežna vlaganja v obstoječo infrastrukturo, tudi dodatne ukrepe in aktivnosti pri njihovem vključevanju na omrežje, pa tudi spremljanje obratovanja. Kot je opozoril, hkrati lahko tudi negativno vplivajo na kakovost napetosti in zanesljivost obratovanja omrežja.

"Treba je krepiti distribucijsko omrežje, ne le po ojačitvah omrežja in ustreznih vodih, ampak tudi v smislu komunikacije, nadzora, obvladovanja omrežja. To so ključne stvari, ki bi morale biti kot popotnica v energetskem konceptu, to so potem temelj za naša načrtovanja za danes in prihodnost," pa je dejal predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec.

Kot so še opozorili predstavniki elektrodistributerjev, je izzivov na področju distribucije elektrike veliko. Pametna omrežja po njihovem mnenju potrebujejo spremembo tarifnih sistemov, potrebna je tudi prilagoditev davčne in trošarinske politike.

Sovič je še dejal, da bi bilo prav, da bi bile v energetskem konceptu bolj natančne zaveze, da bodo za ustrezna razmerja med deležniki vzpostavljeni pregledni in pošteni tarifni sistemi ter da bo zagotovljena enakopravna obravnava vseh in da bo preprečeno izkoriščanje posameznih deležnikov na račun drugih. Ob tem je izpostavil neto merjenje, ki da je posredna subvencija, nek pristranski obračunski dogovor, ki pomeni prelaganje stroškov na druge uporabnike, ne samooskrba.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike

V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati...