Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.
Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika bo uspešna, če bo povezala večje število energetskih projektov. Tako bodo lažje zagotovili uspešno financiranje projektov in dosegli multiplikativne učinke. Takšno je bilo poglavitno sporočilo letošnje konference Trajnostna energetika lokalno.
Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Škotsko družinsko podjetje BSW, ki načrtuje postavitev lesno predelovalnega centra (LPC) na Gomilskem pri Braslovčah, je pridobilo potrjeno okoljsko poročilo od strani ministrstva za okolje.

Vrhničani na zboru občanov danes znova o požaru v Kemisu

Čas branja: 1 min
20.09.2017  05:42  Dopolnjeno: 20.09.2017 05:48
Vrhniška občina danes popoldne organizira zbor občanov, na katerem bodo predstavili končno poročilo medresorske skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis.
avtor
Vrhničani na zboru občanov danes znova o požaru v Kemisu
Požar je v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov izbruhnil 15. maja letos in povzročil onesnaženje okolja.
Foto: Borut Hocevar

Na zboru pričakujejo med drugim člane vladne medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara, na čelu s poveljnikom Civilne zaščite RS Srečkom Šestanom, Mihaela Tomana z ljubljanske biotehniške fakultete, mikrobiologa Gorazda Pretnarja ter predstojnico kliničnega inštituta za medicino dela UKC Ljubljana Metodo Dodič Fikfak, je za STA pojasnil vrhniški župan Stojan Jakin.

Pričakujejo tudi, da bodo strokovnjaki Agencije RS za okolje (Arso) povedali, kakšni so bili rezultati analiz potoka Tojnica, opravljenih po avgustovski sanaciji potoka. Od teh rezultatov je odvisno, kakšne nadaljnje korake za okoljsko sanacijo območja bodo od Kemisa zahtevali pristojni.

Rezultate teh analiz so v Kemisu prejeli ta teden. Kot je za STA pojasnil direktor podjetja Emil Nanut, so jih posredovali Arsu. Kaj je pokazalo vzorčenje, ki ga je za Kemis izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki je sicer že od začetka opravljal vsa vzorčenja, Nanut za STA ni želel komentirati. Kot je pojasnil, bodo raje počakali, da svoje mnenje najprej pove Arso.

Na kliničnem inštitutu za medicino dela UKC Ljubljana pa so v zadnjih dneh prejeli rezultate zdravstvenih pregledov gasilcev. Predstojnica Dodič Fikfakova je za STA pojasnila, da se želijo najprej pogovoriti z vsakim gasilcem posebej, šele nato bodo o svojih ugotovitvah obvestili tudi javnost. Je pa potrdila, da rezultati kažejo vsaj na veliko obremenjenost zdravja gasilcev, ki pa ni povezano zgolj z gašenjem požara v Kemisu.

Vrhniški župan pa je opozoril, da je Vrhnika tudi širše okoljsko obremenjena in je zdaj čas za pogovore o tem, kako naprej.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.