Okolje & energija

Analize nove zemlje pri vrtcu Hudinja po navedbah občine niso pokazale odstopanj

Kvalitativne meritve na vsebnost kovin in polkovin v zemlji, s katero so čez poletje zamenjali s težkimi kovinami onesnaženo zemljo pri celjskem vrtcu na Hudinji, niso pokazale odstopanj, so sporočili z Mestne občine Celje. Ob tem zagotavljajo, da bo občina izvedla vse aktivnosti, da bo otrokom zagotovila varno uporabo igralnih površin.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
20.09.2017 09:35
Dopolnjeno: 20.09.2017 09:36
Čas branja: 2 min

V odgovor na medijsko odmevne izjave ene od mamic, ki je dobila na vpogled analize vzorcev nove zemlje, ki naj bi kazale na povišane vsebnosti arzena, so s celjske občine pojasnili, da je izvajalec del VOC Celje novo zemljo pripeljal iz "neonesnaženega, naravnega območja" Rupe v Šmartnem v Rožni dolini.

Na tem območju je Infrastrukturni center za pedologijo in varstvo okolja, ki deluje pod okriljem Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, julija letos odvzel vzorce tal na 15 merilnih mestih in opravil kvalitativne meritve na vsebnost kovin in polkovin, ki niso pokazale odstopanj, pojasnjujejo na občini, kjer sicer razumejo zaskrbljenost staršev.

Za oceno primernosti je bil pripravljen združen oz. povprečni vzorec tal, ki je bil dostavljen v akreditiran laboratorij v Erico Velenje, kjer so v vzorcu kvantitativno določili vse parametre, ki jih zahteva uredba o obremenjevanju tal z vnašanjem odpadkov.

V poročilu o oceni kakovosti zemljine z območja Rupe je Erico Velenje v zaključni oceni navedel, da je zemljina primerna za nasipavanje stavbnih zemljišč. Pri tem je priporočal, da bi bilo zaradi boljšega uspevanja travnate ruše ob vgradnji zemljine na otroško igrišče potrebno korigirati kislost tal, kar je bilo med sanacijo tudi narejeno, pojasnjujejo na občini.

Infrastrukturni center za pedologijo in varstvo okolja je nato spremljal tudi izvedbo del in kontroliral zemljino, ki so jo vozniki tovornjakov vozili na območje vrtca. Preliminarne meritve, ki so jih opravili, po navedbah celjske občine niso pokazale odstopanje vsebnosti arzena.

Na občini še pojasnjujejo, da se bo stanje vgrajene zemljine ovrednotilo glede na analize, ki bodo opravljene kot posnetek ničelnega stanja monitoringa kakovosti tal. Predvidoma oktobra bo pooblaščena inštitucija zaključila kontrolni monitoring saniranih tal. Ta bo tudi osnovni pogoj za primopredajo izvedenih del, ki je predvidena oktobra.

Kot so STA še pojasnili na občini, je v postopku zamenjave zemlje izbrani izvajalec, družba VOC Celje, s strojnim izkopom odstranil vrhnjo plast zemljine v debelini 50 centimetrov, ponekod 70 centimetrov. Izkopan material, bilo ga je za okoli 1400 kubičnih metrov, so do izdelave ocene odpadka deponirali na delu gradbišča komunalne opreme Gaberje jug.

Izvajalec je nato na odkopani teren v območju vrtca položil geotekstil, nanj plast drenažnega tampona v debelini okoli 20 centimetrov, na to plast pa ponovno položil geotekstil, da se onemogoči povratni kapilarni transport težkih kovin iz spodnjih plasti nazaj v zgornje. Na tako urejen teren so nato pripeljali novo zemljo v minimalni debelini 30 centimetrov, kamor so nato položili travniške tepihe.

Ob tem so na ograjenem igrišču odstranili pet večjih dreves, ki so bila v slabem stanju, ter pet manjših dreves pod višino štirih metrov. Predvidoma novembra bodo zasadili 11 novih dreves.

Vrtec je po zamenjavi zemlje s 1. septembrom ponovno odprl svoja vrata, ne pa še zunanjega igrišča.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
(novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?
Finance
FinanceAlbina Kenda (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V. Britanije ob izstopu, o čemer se glavni britanski pogajalec doslej sploh ni želel pogajati

FINANCE
Članki
Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU
Finance
FinanceAlbina Kenda Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 2

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med katerimi utegne veliko pozornosti zbuditi predlagana sprememba pri glasovanju o davčnih vprašanjih

FINANCE
Članki
Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 10

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce
Finance
FinanceAlbina Kenda Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se je oglasil še madžarski premier Orban, češ da sodba Madžarski ničesar ne nalaga

FINANCE
Članki
Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje
Finance
FinanceAlbina Kenda Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Okolje & energija
Kdo si mane roke, ko v Ljubljano priteče 69 milijonov evrov evropskega denarja
Okolje & energija
Okolje & energijaJurij Šimac Kdo si mane roke, ko v Ljubljano priteče 69 milijonov evrov evropskega denarja 1

Gre za 135 milijonov evrov težak projekt posodobitve kanalizacijskega omrežja v Ljubljani, Medvodah in Vodicah, ki ga sofinancira EU