Okolje & energija

Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice

Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani na današnjem zboru občanov kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
20.09.2017 22:45
Čas branja: 2 min

Vodja vladne medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara, Srečko Šestan je pojasnil nekatere izsledke končnega poročila delovne skupine o požaru, ki je 15. maja izbruhnil v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis in povzročil onesnaženje okolja. Predstavil je aktivnosti posameznih služb v času po požaru, med priporočili za prihodnje intervencije v podobnih primerih pa izpostavil, da bi bilo v prihodnje že zaradi obveščenosti prebivalstva treba uporabiti sirene.

Vlada je sklepe delovne skupine sprejela v obliki sklepov, med katerimi sta dodatno izobraževanje pristojnih za krizno komuniciranje ter preveritev kapacitet za vzorčenje in morebitno aktiviranje zunanjih institucij.

Generalni direktor Agencije RS za okolje (Arso) Joško Knez je pojasnil, da sta dva niza njihovih meritev pokazala, da požar ni imel dolgoročnega vpliva na kakovost zraka na Vrhniki. Na drugi strani so ugotovili katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica, a so že prve meritve po odstranitvi gošče pokazale bistveno izboljšanje.

Zaradi izjemnega onesnaženja sedimenta pri objektu in nevarnosti njegovega pomika dolvodno ob jesenskem deževju so Kemisu z delno odločbo naložili čim prejšnjo odstranitev tega sedimenta. Po prvi fazi sanacije so opravili ponovne teste in glede na v torek objavljene preliminarne rezultate je bila ta uspešna. Edino onesnaževalo, ki je še ostalo, je atrazin, je povedal Knez.

Sanacija potoka še ni končana, toda delo, ki je bilo časovno najpomembnejše, je bilo opravljeno. Nadaljnje sanacijske ukrepe z dolgoročnim monitoringom bo usmerjal izvedenec biološke stroke Mihael Toman. Knez je zagotovil, da je strokovna sanacija Tojnice tudi v njihovem interesu.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen je pojasnil, da so tudi njihove analize pokazale, da gorenje ni povzročilo onesnaženja tal, ki bi pomenilo dolgotrajne posledice na zdravju prebivalstva. Je pa ob tem opomnil, da je na tem območju tudi v preteklosti prihajalo do izpustov nevarnih snovi.

Metka Filipič z Nacionalnega inštituta za biologijo je potrdila, da je bila tudi Tojnica do neke mere že poprej onesnažena s toksičnimi snovmi. Je pa dodala, da je skoraj z gotovostjo mogoče trditi, da so sedimenti onesnaženi po vsem vodotoku dolvodno in ne le na dolžini 150 metrov, ki so jih sedaj sanirali.

Predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela UKC Ljubljana Metoda Dodič Fikfak pa je med drugim odgovarjala na vprašanje krajanov o potrebi po monitoringu prebivalstva. Pojasnila je, da so opravili monitoring policistov, ki so preiskovali prizorišče požara, in niso ugotovili preseženih vrednost nevarnih snovi. Tako tudi pri preostalem prebivalstvu tega ni pričakovati.

Mikrobiolog Gorazd Pretnar je bil kritičen do malomarnosti v Kemisu, kljub njej pa nihče ni izgubil službe. Ogrožanje zdravja ljudi je celo kaznivo dejanje, je poudaril. Komentiral je tudi pripombe iz občinstva o dolgoročni škodi za Vrhniko, med drugim zaradi znižanja vrednosti nepremičnin, in opomnil na možnost kolektivne tožbe.

Franc Lobnik z ljubljanske biotehniške fakultete pa je med drugim poudaril, da bi objekt, kakršen je Kemis, moral biti novogradnja s prekatnimi stenami in požarnimi zaporami ter postavljen daleč od urbanih središč. Ker gre za tempirano bombo, bi morali izvajati redne gasilske vaje. Tako je po njegovih besedah zelo pomembno, kako bo država v prihodnje oblikovala pravila gradnje tovrstnih objektov.

Krajani so izražali zaskrbljenost nad tem, da bi se okoljska katastrofa ponovila. Tudi štiri mesece po požaru jih pristojni niso pomirili in ne verjamejo predstavljenim zagotovilom, da za prebivalstvo in okolje požar ne pomeni dolgotrajnih posledic. Ponovno so pozvali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja Kemisu in zahtevali zaprtje obrata.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Nanut: Kemis bo na Vrhniki, ali pa ga ne bo 13

Direktor podjetja Kemis Emil Nanut je za STA povedal, da so sanacijski načrt za Tojnico oddali v petek zvečer, na zadnji dan 14-dnevnega roka, ki ga je določilo ministrstvo za okolje. Poudaril je, da si v podjetju prizadevajo, da ta ostane na Vrhniki. Olja, emulzije in ostale tekočine bi vrhniški Kemis lahko začel sprejemati septembra, je dodal.

FINANCE
Okolje & energija
Kemisova druga priložnost
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kemisova druga priložnost

Po požaru v Kemisu se pristojni niso veliko naučili. Tako se je zdelo na septembrskem zboru krajanov Vrhnike, kjer so poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in trije člani njegove ekipe odgovarjali na vprašanja Vrhničanov.

FINANCE
Okolje & energija
ARSO Kemisu izdal delno odločbo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ARSO Kemisu izdal delno odločbo

Agencija za okolje: Kemis je objektivno odgovoren za sanacijo okoljske škode.

FINANCE
Okolje & energija
Kemis odgovarja na očitke, da ni imel evidenc
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kemis odgovarja na očitke, da ni imel evidenc 6

Direktor ARSO Joško Knez je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da Kemis ni imel vseh podatkov, ki bi jih moral imeti glede na zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja. Kemis je danes objavil odgovor.

FINANCE
Okolje & energija
Arso: Kemis ni imel evidenc, ki bi jih moral imeti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Arso: Kemis ni imel evidenc, ki bi jih moral imeti 11

V okoljevarstvenem dovoljenju je bilo zahtevano, da ima Kemis podatke o odpadkih spravljene tudi na rezervni lokaciji. Kemis tega ni imel, je povedal direktor ARSO.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Karcinogen koktejl v krvi vrhniških gasilcev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Karcinogen koktejl v krvi vrhniških gasilcev 4

Kaj sta minuli teden na zboru vrhniških krajanov o primeru Kemis povedala Metoda Dodič-Fikfak iz ljubljanskega UKC in Gorazd Pretnar iz Nacionalnega laboratorija za zdravje in hrano.

FINANCE
Okolje & energija
Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?
Okolje & energija
Okolje & energijaKarel Lipnik Ima Kemis dovolj denarja za sanacijo škode?

Po grobi oceni ima p(Kemis#Kemis) skoraj gotovo dovolj sredstev za odpravo škode po požaru in ta strošek tudi ne bo imel večjega vpliva na uspešnost poslovanja lastnika družbe p(Gorenja#Gorenje). Toda, če okoliški prebivalci dosežejo zaprtje tovarne, obstaja nevarnost, da ne bodo dobili povrnjene škode, nastale s požarom.

FINANCE
Okolje & energija
Vrhniški občinski svetniki zahtevali preselitev Kemisa
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Vrhniški občinski svetniki zahtevali preselitev Kemisa

Na sinočnji seji vrhniškega občinskega sveta o posledicah požara v Kemisu so svetniki izrazili enotno stališče, da je zdajšnja lokacija podjetja neprimerna za zbiranje in predelavo nevarnih odpadkov. Svetniki so zato zahtevali, naj se Kemis preseli na drugo lokacijo, ki bo ustrezala okoljskim in varnostnim pogojem.