Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

Energetski koncept za ZEG preveč jedrsko obarvan

Čas branja: 1 min
20.09.2017  22:54  Dopolnjeno: 20.09.2017 22:58
Predlog energetskega koncepta Slovenije je za Zvezo ekoloških gibanj (ZEG) preveč jedrsko obarvan. "Energetski koncept je kamuflaža za drugi blok jedrske elektrarne," je poudaril predsednik ZEG Karel Lipič in dodal, da bi bilo treba dati več poudarka alternativnim virom energije, pogreša predvsem plin.
avtor
Energetski koncept za ZEG preveč jedrsko obarvan
Karel Lipič, Zveza ekoloških gibanj, in Božo Dukić, Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije: plin ima prihodnost, elektrarne na srednji Savi pa tudi.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Plin bi lahko bil četrti steber slovenske energetike. Plin je namreč osrednji energent za prehod v nizkoogljičnost, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Lipič.

Izrednega pomena za našo energetiko so sicer hidroelektrarne, ki so za okolje tudi najbolj sprejemljive. Če bi se zgradila veriga hidroelektrarn na srednji Savi, Lipič ne vidi potrebe po gradnji drugega bloka jedrske elektrarne.

Energetski koncept, strateški dokument, ki bo začrtal pot slovenske energetike do leta 2030 s pogledom do leta 2050, mora po njegovem mnenju določiti take nacionalne energetske smernice, ki bodo zasledovale razvoj blaginje državljanov in celotnega gospodarstva, ne samo ekonomski profit posameznih delov gospodarstva in njenih družb.

"Ta okoljski vidik in kakovost življenja bivanja sta v dokumentu premalo upoštevana," je še poudaril Lipič.

Božo Dukić iz Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije je medtem poudaril, da se o gradnji verige hidroelektrarn na srednji Savi govori že dolgo. Predvidena je izgradnja 10 hidroelektrarn (moč 300 megavatov) in ene črpalne hidroelektrarne (moč 200 megavatov), katerih investicijska vrednost je ocenjena na 1,5 milijarde evrov, je navedel.

Ob tem je bil kritičen do ministrstva za okolje in prostor, ki da že dve leti pripravlja koncesijsko pogodbo za srednjo Savo. "Verjetno je razlog, da se zgodba ne premakne nikamor, ker ima koncesionar HSE finančne težave zaradi šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj," je dejal Dukić in pozval ministrstvo, da pristopi k resnemu delu na pripravi koncesijske pogodbe.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...