Okolje & energija

Križanič o oceni učinkov ukinitve Teša in Premogovnika Velenje

Predstojnik Ekonomskega inštituta EIPF France Križanič je danes v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) predstavil analizo učinkov ukinitve Teša in Premogovnika Velenje leta 2030. V razpravi o energetskem konceptu Slovenije, ki naj bi bil sprejet še letos, so se namreč pojavile informacije o ukinitvi Teša in velenjskega rudnika.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
02.10.2017 14:50
Čas branja: 1 min

Predsednik Sindikata delavcev energetike Slovenije Branko Sevčnikar je ob tem izrazil upanje, da do ukinitve Teša in Premogovnika Velenje le ne bo prišlo. "Analizo smo predstavili vsem socialnim partnerjem in upam, da bodo naše predloge vključili v energetski koncept, ki je v pripravi. Upam, da bo prevladal razum in da do zapiranja Teša in premogovnika ne bo prišlo, saj je Slovenija velik neto izvoznik električne energije," je dejal.

Analiza je bila narejena avgusta letos, poleg Križaniča je v njeni pripravi sodeloval še upokojeni profesor Pravne fakultete v Ljubljani Jože Mencinger, naročila pa sta jo Sindikat delavcev energetike in podjetniški sindikat premogovnika.

Kot je dejal Križanič, bi prenehanje delovanja Teša in premogovnika imelo posledice za zaposlene, upnike in slovenski trg električne energije. Po njegovi oceni bi v primeru ukinitve Teša in Premogovnika Velenje nastala izguba prihodka, dodane vrednosti, delovnih mest, osnovnih sredstev, razvojnih investicij ter javnofinančnih prihodkov. Slednji bi upadli za 95 milijonov evrov, odhodki pa bi se povečali za 35 milijonov evrov.

Dejal je tudi, da bo vpliv zaprtja premogovnika in Teša na podražitev elektrike odvisen od razmer na trgu. "Nova ravnovesna cena elektrike bo imela posledice za slovensko konkurenčnost, dodano vrednost, delovna mesta ter javnofinančno ravnovesje," je opozoril.

Po njegovih navedbah bo v primeru ukinitve Teša in Premogovnika Velenje dodana vrednost v državi upadla za 1,1 milijarde evrov oziroma za 3,3 odstotka BDP. Začasno naj bi brez dela ostalo 29.000 zaposlenih, neizkoriščeno bi bilo za šest milijard evrov osnovnih sredstev, investicije v raziskave in razvoj pa bi upadle za 19 milijonov evrov.

Postregel je tudi s podatkom, da bo zaprtje Teša in premogovnika za 30 odstotkov zmanjšalo ponudbo električne energije v Sloveniji, končna cena elektrike glede na leto 2016 bi bila višja za 38 odstotkov do 66 odstotkov pri industriji ter za 12 odstotkov do 25 odstotkov pri gospodinjstvih.

Spomnil je tudi, da so se cene električne energije v Sloveniji za industrijo od leta 2011 do leta 2016 znižale za 31 odstotkov in so tako lani znašale 46 evrov za megavatno uro. Cene električne energije za gospodinjski odjem pa so bile lani dva odstotka nižje kot leta 2011.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Premogovnik Velenje odgovarja na očitke sindikata
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Premogovnik Velenje odgovarja na očitke sindikata

V vabilu na novinarsko konferenco Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) navajajo slabšanje razmer v jami Premogovnika Velenje in nespoštovanje njihovih pravic, kar med drugim argumentirajo z neizplačilom nagrade ob koncu leta in delovne uspešnosti. Kaj pravijo v premogovniku?

FINANCE
Okolje & energija
Trg elektrike: cena v Sloveniji vse bliže nemški
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trg elektrike: cena v Sloveniji vse bliže nemški

Promptna cena električne energije na budimpeštanski borzi in tudi na slovenskem trgu je bila v zadnjih dneh vsega za dva evra na megavatno uro višja od cene na nemškem trgu. Tako blizu cene niso bile že dolgo.

FINANCE
Okolje & energija
Zakaj se z energijo ne splača varčevati
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zakaj se z energijo ne splača varčevati 7

Dejstvo, da država daje sredstva za učinkovito rabo energije, pomeni, da se varčevanje z energijo ne splača. Zakaj? Verjetno zato, ker je energija cenejša, kot so vlaganja v njeno učinkovito rabo, je razmišljal direktor Jože Dimnik z infrastrukturnega ministrstva.

FINANCE
Okolje & energija
Energetski menedžment uporabljajo le v četrtini podjetij
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetski menedžment uporabljajo le v četrtini podjetij

Družba SODO in Inštitut za marketing mariborske Ekonomsko-poslovne fakultete sta predstavila raziskavo stališč poslovnih odjemalcev do elektroenergetskih vprašanj. Raziskavo opravljajo od leta 2009 vsako drugo leto na vzorcu 500 podjetij.

FINANCE
Okolje & energija
Slovenska energetika deseta na svetovni lestvici
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Slovenska energetika deseta na svetovni lestvici

Slovenija je letos deseta med 125 državami na lestvici energetske trileme Svetovnega energetskega sveta (WEC), so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
'Če bi uporabljali kitajske fotovoltaike, bi bila elektrika cenejša'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 'Če bi uporabljali kitajske fotovoltaike, bi bila elektrika cenejša'

Proizvodnja električne energije iz vetrnih elektrarn v Severnem morju ne potrebuje več subvencij, obnovljivi viri bodo še zniževali ceno elektrike, je napovedal direktor Sekretariata Energetske skupnosti Janez Kopač.

FINANCE
Dražbe
Na dražbo barka iz serije Bratovščina Sinjega galeba
Dražbe
DražbeAleš Perčič Na dražbo barka iz serije Bratovščina Sinjega galeba 1

Barko Sinji galeb so lastniki zastavili pri Sberbank za trimilijonsko posojilo. Zdaj je naprodaj za 45 tisoč evrov.

FINANCE
Okolje & energija
V Sloveniji junija večja poraba in manjša proizvodnja elektrike
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Sloveniji junija večja poraba in manjša proizvodnja elektrike

V Sloveniji smo junija porabili 1170 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je odstotek več kot maja in štiri odstotke več kot junija lani. Medtem je bila neto proizvodnja elektrike s 1160 GWh za devet odstotkov manjša kot maja, je danes objavil statistični urad.