Okolje & energija

ELES in Elektro Maribor v pilotni projekt Premakni porabo

Slovenski sistemski operater prenosnega omrežja ELES in družba Elektro Maribor sta danes predstavila slovensko-japonski projekt Premakni porabo, s katerim bosta uporabnikom elektrike na območju desetih občin Spodnjega Podravja omogočila prehod na aktivno upravljanje porabe električne energije. Pozneje načrtujejo uporabo izkušenj na ravni države.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
12.10.2017 20:40
Čas branja: 3 min

Kot je ob današnji predstavitvi na Ptuju povedal vodja projekta Gregor Omahen, bodo uporabniki, ki bodo sodelovali, lahko z aktivnim upravljanjem porabe prihranili pri stroških električne energije. Ob tem je dodal, da bo število mest za sodelujoče omejeno, projekt pa bodo izvajali od 1. decembra in bo trajal leto dni.

"Projekt predstavlja možnost za domačo industrijo in nižje stroške za odjemalce, ki lahko prispevajo k optimalnejšemu delovanju elektroenergetskega omrežja. Načrtovanje omrežij je namreč odvisno od maksimalne obremenitve, z ukrepi prilagajanja odjema pa lahko zmanjšamo porabo v času, ko je ta največja, ter s tem omejimo potrebe po novih investicijah," je pojasnil Omahen.

Sodelovanje v projektu bodo omogočili vsem gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem, ki so priklopljeni na razdelilno transformacijsko postajo Breg in so že v sistemu naprednega merjenja. Gre za prebivalce občin Ptuj, Hajdina, Kidričevo, Videm pri Ptuju, Podlehnik, Majšperk, Makole, Žetale, Starše in Cirkulane. V naslednjih dneh bodo za zainteresirane v regiji pripravili več podrobnejših predstavitev.

Udeleženci v projektu bodo prek SMS-sporočil prejemali obvestila o nastopih posebnih dogodkov v omrežju, zaradi katerih je zaželena čim manjša poraba elektrike. V zameno za aktiven odziv na taka sporočila bodo nagrajeni. Po Omahnovih zagotovilih je število tovrstnih dogodkov majhno, zato vpliv na vsakdanje življenje odjemalcev ne bo velik.

Kot je povedal direktor Elesa Aleksander Mervar, so imeli ta projekt v načrtu že nekaj let, zdaj pa se je vendarle premaknil z mrtve točke. Gre za 35 milijonov evrov vreden projekt, od katerih jih bo japonski partner zagotovil 20, ostalo pa Eles. Po koncu bo ta postal lastnik celotne infrastrukture in s tem bogatejši za 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Po besedah predsednika uprave Elektra Maribor Borisa Soviča njihovo podjetje že nekaj časa intenzivno gradi bolj robustna in pametna omrežja, ker ima prilagajanje odjema v sodobnih trajnostnih energetskih strategijah posebno vlogo, je ta projekt tudi zanje zelo pomemben.

"To območje smo izbrali zato, ker je na njem nadpovprečno število mrežno integriranih obnovljivih virov in v daljinski sistem merjenja vključenih odjemalcev. Vključitev v projekt bo odjemalcem omogočila, da bo imel ob primernem ravnanju, enakem ugodju in nižjih stroških učinkovit lasten nadzor nad porabo," je pojasnil Sovič.

Načrte sta danes podprla tudi njegov ambasador in nekdanja boksarska legenda Dejan Zavec ter direktorica agencije za energijo Duška Godina. Slednja je dejala, da gre za enega od dveh pilotnih projektov na področju pametnih omrežij, ki jima je agencija odobrila uporabo konične omrežne tarife.

"Čeprav bo izvajanje potekalo na lokalni ravni, bo imel velik vpliv na zagotovitev spodbudnega regulativnega okolja, ki bo omogočil učinkovito uvajanje pametnih omrežij, razvoj novih tržnih storitev in s tem aktivno sodelovanje odjemalcev na trgu," je dodala Godina.

Projekt je sicer del sodelovanja Elesa in japonske agencije za napredne energetske in industrijske tehnologije NEDO. Tehnično bosta zanj poskrbeli japonski Hitachi in slovensko podjetje Solvera Lynx ter druga slovenska podjetja, pa tudi nekateri drugi ponudniki tehnoloških rešitev in raziskovalne organizacije, kot je Elektroinštitut Milan Vidmar.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Elektrodistribucija po sklepih vlade poziva k temeljitem premisleku
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Elektrodistribucija po sklepih vlade poziva k temeljitem premisleku

Predsednik uprave Elektra Maribor o sklepu vlade, ki govori o povezavi elektrodistribucij z družbama SODO in ELES in dokapitalizaciji HSE z državnim deležem v tržnih družbah.

FINANCE
Okolje & energija
Distribucije + ELES + SODO? Vlada je sklenila, da bo to preverila
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Distribucije + ELES + SODO? Vlada je sklenila, da bo to preverila

Vlada predlaga Slovenskemu državnemu holdingu, naj opravi aktivnosti za oddelitev tržnih družb od elektrodistribucijskih in prouči možnosti dokapitalizacije HSE, preverili pa bodo tudi možnost združitve distribucij in družb ELES in SODO, so sporočili po seji vlade.

FINANCE
Okolje & energija
Brez pametnih omrežij ne bo velike e-mobilnosti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Brez pametnih omrežij ne bo velike e-mobilnosti

»Ocenjujem, da pri zdajšnji ravni tehnike in pri zdajšnjih napovedih ni druge rešitve kot NEK 2,« je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Mervar: davkoplačevalci za TEŠ niso plačali niti evra
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Mervar: davkoplačevalci za TEŠ niso plačali niti evra 8

»Pogosto preberem, koliko so davkoplačevalci plačali za blok 6. Davkoplačevalci niso plačali do danes za blok 6 niti evra. Za obnovljive vire pa plačajo vsako leto približno 70 milijonov,« je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Okolje & energija
Koliko elektroenergetski sistem stanejo obnovljivi viri
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko elektroenergetski sistem stanejo obnovljivi viri 8

Proizvodnja električne energije v sončnih in vetrnih elektrarnah (OVE) je nestabilna, zato je treba zagotavljati rezervne zmogljivosti, ki se lahko vključijo, ko se sonce skrije. Operater prenosnega sistema to počne z nakupom sistemskih storitev. Kaj so sistemske storitve, v kakšnih primerih jih uporabljajo in koliko stanejo, je pojasnil Jurij Klančnik, direktor Področja za obratovanje v družbi ELES.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Elektroenergetiki: JEK 2 najbrž neizogiben
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Elektroenergetiki: JEK 2 najbrž neizogiben 2

Po ustavitvi JEK in TEŠ bi bil primanjkljaj električne energije v Sloveniji več kot 60-odstoten, so zapisali člani združenja energetikov CIGRE – CIRED.

FINANCE
Okolje & energija
Na robu energetske revolucije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Na robu energetske revolucije 1

Kakšen razvoj pametnih omrežij lahko pričakujemo, kakšne spremembe in priložnosti prinaša in kako bo spremenil naše ravnanje z električno energijo, so govorili na dogodku, ki ga je pripravila družba ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Za elektrarne na srednji Savi bomo potrebovali zasebni kapital
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Za elektrarne na srednji Savi bomo potrebovali zasebni kapital 1

Za srednjesavsko verigo sem predlagal vstop domačega in tujega zasebnega kapitala, je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar.