Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Prejšnji teden smo s skupino strokovnjakov opravili posvet o elektrifikaciji voznega parka slovenskih podjetij. O posvetu bomo podrobno poročali v petkovi posebni prilogi Financ. Za pokušino objavljamo drobec s posveta.
Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Na SID banki, ki je po pooblastilu Republike Slovenije uradna dražiteljica emisijskih kuponov, so nam pojasnili delovanje avkcij, na katerih prodajajo dovoljenja za izpuste ogljikovega dioksida.
(foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več (foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več Prihodnja čiščenja odpadkov naj organizirajo planinska, lovska in ribiška zveza, gozdarji in druge organizacije s številčnim članstvom, predlaga predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.
Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel varovalni sistem borze; razglasiti je moral stečaj, ni pa jih malo, ki se sprašujejo, kako lahko en sam človek postane skoraj usoden za kak trg

Kako upravljajo z energijo v ljubljanskem BTC

Čas branja: 1 min
17.10.2017  21:50
Za upravljanje z energijo v sistemu 56 tržnih, logističnih in rekreacijskih objektov in 20 energetskih postaj so potrebovali po meri narejeno rešitev.
Kako upravljajo z energijo v ljubljanskem BTC
Kristalna palača v BTC
Foto: Borut Hočevar

Stroški za energijo pomenijo približno desetino vseh izdatkov družbe BTC, so zapisali v podjetju Solvera Lynx, kjer so razvili rešitev za optimizacijo rabe energije ljubljanskega poslovnega, nakupovalnega in rekreacijskega središča.

Rešitve Solvere Lynx temeljijo na tehnologiji LoRaWAN in inovativni programski platformi GemaLogic. »Uvedba sistema se je izplačala, zaradi velikih prihrankov bomo nadaljevali z uporabo platforme GemaLogic za upravljanje porabe energije,« so v sporočilu Solvere Lynx zapisali izjavo Tomaža Damjana iz BTC.

Rezultati so se pokazali že nekaj mesecev po uvedbi sistema energetskega upravljanja kot optimizacija rabe energije, zmanjšanje energetskih izgub in uvedba celovitega pregleda nad delovanjem. Z uvedbo sistema energetskega managementa so v BTC dobili možnost sistematičnega nadzora nad porabo energije s pomočjo orodij, ki omogočajo preprosto zbiranje podatkov, analizo učinkovitosti in ustvarjanje avtomatiziranih poročil.

Prednosti brezžične tehnologije LoRaWAN so velik doseg, prodornost, prilagodljivost, preprosto upravljanju in vzdrževanje ter varen in zanesljiv prenos podatkov. Za učinkovito povezavo med merilniki in omrežjem so vzpostavili brezžično povezava LoRa. Za izvajanje meritev so izbrali inovativno brezžično opremo z dolgim dometom, napravo ComBox.L, pošilja podatke programski platformi GemaLogic, kjer podatke zberejo, obdelajo in analizirajo.

Za različne projekte so pripravili pametne merilne sistem, narejene po meri, in sicer za elektriko, plin, vodo, zrak in obnovljive vire energije), sisteme za spremljanje količine v rezervoarjih ali cisternah za gorivo, za analize kakovosti zraka, temperature, vlažnosti, za sledenje in spremljanje stanja stroja, so še sporočili iz Solvere Lynx.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.