Lebenov odpadkarski zakon so državnozborski pravniki razcefrali Lebenov odpadkarski zakon so državnozborski pravniki razcefrali Predlog interventnega zakona o odpadkih ni skladen s slovensko Ustavo in evropskim pravnim redom, vsebuje nenavadno določbo in nejasne povedi, so zapisali v mnenju Zakonodajnopravne službe Državnega zbora.
Kako je propadlo Trumpovo širokoustenje o zmanjševanju izpustov v ZDA Kako je propadlo Trumpovo širokoustenje o zmanjševanju izpustov v ZDA Globalni izpusti ogljikovega dioksida bodo letos zrasli za 2,7 odstotka, so zapisali v študiji organizacije Global Carbon Project. Objavili so tudi ocene za ZDA, EU, Kitajsko in Indijo.
O pametni specializaciji so govorili v Mariboru O pametni specializaciji so govorili v Mariboru Nič suhoparno - pametno smo se pogovarjali in tvorno družili na srečanju sodelujočih pri evropskem projektu Smart_watch 20. in 21. novembra v Mariboru.
Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov Bruto emisije ogljikovega dioksida, do katerih pride zaradi požarov, znašajo osem gigaton, kar je dvakratna vrednost skupne emisije industrije fosilnih goriv v EU leta 2016 in skoraj četrtina globalnih letnih emisij zaradi rabe fosilnih goriv.

Kako upravljajo z energijo v ljubljanskem BTC

Čas branja: 1 min
17.10.2017  21:50
Za upravljanje z energijo v sistemu 56 tržnih, logističnih in rekreacijskih objektov in 20 energetskih postaj so potrebovali po meri narejeno rešitev.
Kako upravljajo z energijo v ljubljanskem BTC
Kristalna palača v BTC
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BTC dodaj
Solvera Lynx dodaj
Tomaž Damjan dodaj

Stroški za energijo pomenijo približno desetino vseh izdatkov družbe BTC, so zapisali v podjetju Solvera Lynx, kjer so razvili rešitev za optimizacijo rabe energije ljubljanskega poslovnega, nakupovalnega in rekreacijskega središča.

Rešitve Solvere Lynx temeljijo na tehnologiji LoRaWAN in inovativni programski platformi GemaLogic. »Uvedba sistema se je izplačala, zaradi velikih prihrankov bomo nadaljevali z uporabo platforme GemaLogic za upravljanje porabe energije,« so v sporočilu Solvere Lynx zapisali izjavo Tomaža Damjana iz BTC.

Rezultati so se pokazali že nekaj mesecev po uvedbi sistema energetskega upravljanja kot optimizacija rabe energije, zmanjšanje energetskih izgub in uvedba celovitega pregleda nad delovanjem. Z uvedbo sistema energetskega managementa so v BTC dobili možnost sistematičnega nadzora nad porabo energije s pomočjo orodij, ki omogočajo preprosto zbiranje podatkov, analizo učinkovitosti in ustvarjanje avtomatiziranih poročil.

Prednosti brezžične tehnologije LoRaWAN so velik doseg, prodornost, prilagodljivost, preprosto upravljanju in vzdrževanje ter varen in zanesljiv prenos podatkov. Za učinkovito povezavo med merilniki in omrežjem so vzpostavili brezžično povezava LoRa. Za izvajanje meritev so izbrali inovativno brezžično opremo z dolgim dometom, napravo ComBox.L, pošilja podatke programski platformi GemaLogic, kjer podatke zberejo, obdelajo in analizirajo.

Za različne projekte so pripravili pametne merilne sistem, narejene po meri, in sicer za elektriko, plin, vodo, zrak in obnovljive vire energije), sisteme za spremljanje količine v rezervoarjih ali cisternah za gorivo, za analize kakovosti zraka, temperature, vlažnosti, za sledenje in spremljanje stanja stroja, so še sporočili iz Solvere Lynx.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...