(foto) Jelovica hiše: proizvedejo več energije, kot je porabijo (foto) Jelovica hiše: proizvedejo več energije, kot je porabijo »Na Finskem nimamo takšne tovarne, kot je Jelovica,« je ugotovil finski predsednik Sauli Niinistö, ko si je med nedavnim obiskom Slovenije ogledal podjetje Jelovica hiše.
(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski učinkovitosti med 1.175 toplotnimi črpalkami v Evropi.

Kako upravljajo z energijo v ljubljanskem BTC

Čas branja: 1 min
17.10.2017  21:50
Za upravljanje z energijo v sistemu 56 tržnih, logističnih in rekreacijskih objektov in 20 energetskih postaj so potrebovali po meri narejeno rešitev.
Kako upravljajo z energijo v ljubljanskem BTC
Kristalna palača v BTC
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BTC dodaj
Solvera Lynx dodaj
Tomaž Damjan dodaj

Stroški za energijo pomenijo približno desetino vseh izdatkov družbe BTC, so zapisali v podjetju Solvera Lynx, kjer so razvili rešitev za optimizacijo rabe energije ljubljanskega poslovnega, nakupovalnega in rekreacijskega središča.

Rešitve Solvere Lynx temeljijo na tehnologiji LoRaWAN in inovativni programski platformi GemaLogic. »Uvedba sistema se je izplačala, zaradi velikih prihrankov bomo nadaljevali z uporabo platforme GemaLogic za upravljanje porabe energije,« so v sporočilu Solvere Lynx zapisali izjavo Tomaža Damjana iz BTC.

Rezultati so se pokazali že nekaj mesecev po uvedbi sistema energetskega upravljanja kot optimizacija rabe energije, zmanjšanje energetskih izgub in uvedba celovitega pregleda nad delovanjem. Z uvedbo sistema energetskega managementa so v BTC dobili možnost sistematičnega nadzora nad porabo energije s pomočjo orodij, ki omogočajo preprosto zbiranje podatkov, analizo učinkovitosti in ustvarjanje avtomatiziranih poročil.

Prednosti brezžične tehnologije LoRaWAN so velik doseg, prodornost, prilagodljivost, preprosto upravljanju in vzdrževanje ter varen in zanesljiv prenos podatkov. Za učinkovito povezavo med merilniki in omrežjem so vzpostavili brezžično povezava LoRa. Za izvajanje meritev so izbrali inovativno brezžično opremo z dolgim dometom, napravo ComBox.L, pošilja podatke programski platformi GemaLogic, kjer podatke zberejo, obdelajo in analizirajo.

Za različne projekte so pripravili pametne merilne sistem, narejene po meri, in sicer za elektriko, plin, vodo, zrak in obnovljive vire energije), sisteme za spremljanje količine v rezervoarjih ali cisternah za gorivo, za analize kakovosti zraka, temperature, vlažnosti, za sledenje in spremljanje stanja stroja, so še sporočili iz Solvere Lynx.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...

OK & EN
Novice
Novice 'Dimnikar, ki opozarja na napake v pečeh, ne bo obstal na trgu' 4

Zakon o dimnikarskih storitvah potrebuje popravke, ugotavljajo na obrtni in gospodarski zbornici. Ministrstvo zanje letos ne bo imelo...