Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov in v kogeneracijah z visokim izkoristkom se lahko prijavijo na javni poziv Agencije za energijo in pridobijo podporo.

Odpadni plastiki vdihnejo novo življenje

Čas branja: 2 min
17.10.2017  21:49
Predstavniki družbe za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh so preko sto udeležencem kongresa 0dpadki 2.0 med drugim predstavili sodobne sisteme, pristope in orodja za ravnanje z odpadno embalažo in zelenim odpadom v podjetjih.
Odpadni plastiki vdihnejo novo življenje
Proces up-cycling zagotavlja odpadni plastiki novo življenje, saj omogoča, da se iz nepovratne odpadne plastične embalaže proizvedejo visoko kakovostni reciklirani plastični materiali, ki imajo primerljive ali boljše tehnične lastnosti kot materiali iz primarnih virov,« je pojasnila Manica Ulčnik-Krump na Interserohovem kongresu.
Foto: Urška Pirjevec

Obveščaj me o novih člankih:  

V Interserohu so predstavili tudi nove obveznosti pri odpadni embalaži in odpadni električni in elektronski opremi, dobre prakse v uspešnih slovenskih gospodarskih družbah in učinkovita orodja, ki so v pomoč pri optimizaciji ravnanja z odpadki.

Več kot polovica plastičnih materialov postane odpadek

Po podatkih združenja Plastics Europe smo v letu 2015 v Evropski Uniji proizvedli okoli 48 milijonov ton novih plastičnih materialov.

»Približno 60 odstotkov oziroma 26 milijonov ton teh materialov postane v manj kot letu dni odpadek in s temi odpadki je treba ustrezno ravnati. Izjemno učinkovit postopek pri ravnanju s plastičnimi odpadki je Recycled-Resource, ki temelji na dolgoletnem raziskovalnem delu mednarodne skupine Alba, kamor sodi tudi hčerinsko podjetje Interseroh. Značilnost postopka Recycled-Resource je proces up-cycling, ki odpadni plastiki zagotavlja novo življenje, saj omogoča, da se iz nepovratne odpadne plastične embalaže proizvedejo visoko kakovostni reciklirani plastični materiali, ki imajo primerljive ali boljše tehnične lastnosti kot materiali iz primarnih virov,« je pojasnila Manica Ulčnik-Krump, vodja poslovne enote Recycled- Resource Interseroh Dienstleistungs in direktorica Interseroh Plastics R&D, v okviru katerega deluje Interserohov kompetenčni center za recikliranje plastičnih materialov.

Proces Recycled-Resource temelji na pametni ponovni uporabi odpadnih plastičnih materialov in dosega rast vrednosti materiala v vsakem njegovem nadaljnjem življenjskem ciklu, česar z običajnimi postopki recikliranja ni mogoče doseči.

Zakonodajne spremembe prinašajo nove obveznosti

Julija 2017 je začela veljati sprememba Uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Na kongresu so predstavljeni dve ključni spremembi, pomembni za gospodarske družbe.

Po novem se morajo v evidenco na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) vpisati in voditi lastne evidence vsi embalerji, pridobitelji blaga in embalaže, torej vse pravne osebe, ki dajejo embalažo v promet. Izjema so podjetja, ki plačujejo okoljsko dajatev za odpadno embalažo. V novi uredbi je poudarek tudi na plastičnih vrečkah, ki distributerje zavezuje k vodenju evidence o številu zelo lahkih plastičnih vrečk.

Uredba o odpadni električni in elektronski opremi je bila sprejeta leta 2015 in spremenjena julija 2017. Uredba določa, da morajo proizvajalci električne in elektronske opreme 1. januarja 2018 spremeniti seznam razredov, kar pomeni, da morajo takrat tudi začeti z vodenjem evidenc.

Udeleženci so se seznanili s potekom inšpekcijskega nadzora, z ukrepanjem in sankcioniranjem ter s priporočili za aktivno sodelovanje. »S poznavanjem posameznih postopkov dosežemo, da inšpekcijski nadzor ni stresen in nima posledic,« je povedala Polonca Poljanec Perič, direktorica podjetja Environ, ki je vrsto let delovala kot inšpektorica za okolje.

Dobre prakse ravnanja z odpadki

Podjetje Tušu pri ravnanju z odpadki sodeluje z Interserohom. »Število odvozov odpadkov smo v primerjavi s preteklimi leti zmanjšali za 70 odstotkov. Odpadnemu materialu, ki ga po novem učinkovito sortiramo in stisnemo, smo povečali vrednost za 30 odstotkov, zato je le 40 odstotkov našega osrednjega skladišča zapolnjenega z embalažo. V sodelovanju z Interserohom nameravamo še izboljšati sortiranje odpadne embalaže in dodatno zmanjšati količine materialov, ki jih ni mogoče reciklirati, torej poskrbeti za še bolj učinkovito in kakovostno zmanjševanje količine odpadkov,« je povedal Matej Denovnik iz Tuša.

V družbi BTC pri trajnostni strategiji leta 2012 zasnovali projekt Misija: Zeleno, ki je danes poslovni steber in poslovna enota družbe. BTC uresničuje številne projekte v okviru sedmih misij: energetska učinkovitost, varčno z vodo, odpadki za surovine, zeleni promet, varnost za vse, družbena odgovornost in inovativnost.

Temeljni cilj pri ravnanju z odpadki je povečevanje deleža sekundarnih surovin v celotnih odpadkih. V BTC so v letu 2016 skupaj s poslovnimi partnerji zbrali 3.831 ton različnih odpadkov, kar pomeni, da vsak mesec zberejo približno 320 ton odpadkov. Odpadke na ekoloških postajah ločujejo na 28 frakcij, delež ločenih odpadkov na izvoru pa je v letu 2016 znašal 63 odstotkov. »Z uresničevanjem strategije trajnostnega razvoja, ki združuje projekte in aktivnosti s področja okoljske in družbene odgovornosti, postaja družba BTC pomembno gonilo zelene preobrazbe družbe,« je povedal na Interserohovem kongresu Miha Mermal, direktor poslovne enote Misija: Zeleno iz BTC.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike

V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati...