Okolje & energija

Odpadni plastiki vdihnejo novo življenje

Predstavniki družbe za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh so preko sto udeležencem kongresa 0dpadki 2.0 med drugim predstavili sodobne sisteme, pristope in orodja za ravnanje z odpadno embalažo in zelenim odpadom v podjetjih.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

17.10.2017 21:49
Čas branja: 2 min
Odpadni plastiki vdihnejo novo življenje
Proces up-cycling zagotavlja odpadni plastiki novo življenje, saj omogoča, da se iz nepovratne odpadne plastične embalaže proizvedejo visoko kakovostni reciklirani plastični materiali, ki imajo primerljive ali boljše tehnične lastnosti kot materiali iz primarnih virov,« je pojasnila Manica Ulčnik-Krump na Interserohovem kongresu. Foto: Urška Pirjevec

V Interserohu so predstavili tudi nove obveznosti pri odpadni embalaži in odpadni električni in elektronski opremi, dobre prakse v uspešnih slovenskih gospodarskih družbah in učinkovita orodja, ki so v pomoč pri optimizaciji ravnanja z odpadki.

Več kot polovica plastičnih materialov postane odpadek

Po podatkih združenja Plastics Europe smo v letu 2015 v Evropski Uniji proizvedli okoli 48 milijonov ton novih plastičnih materialov.

»Približno 60 odstotkov oziroma 26 milijonov ton teh materialov postane v manj kot letu dni odpadek in s temi odpadki je treba ustrezno ravnati. Izjemno učinkovit postopek pri ravnanju s plastičnimi odpadki je Recycled-Resource, ki temelji na dolgoletnem raziskovalnem delu mednarodne skupine Alba, kamor sodi tudi hčerinsko podjetje Interseroh. Značilnost postopka Recycled-Resource je proces up-cycling, ki odpadni plastiki zagotavlja novo življenje, saj omogoča, da se iz nepovratne odpadne plastične embalaže proizvedejo visoko kakovostni reciklirani plastični materiali, ki imajo primerljive ali boljše tehnične lastnosti kot materiali iz primarnih virov,« je pojasnila Manica Ulčnik-Krump, vodja poslovne enote Recycled- Resource Interseroh Dienstleistungs in direktorica Interseroh Plastics R&D, v okviru katerega deluje Interserohov kompetenčni center za recikliranje plastičnih materialov.

Proces Recycled-Resource temelji na pametni ponovni uporabi odpadnih plastičnih materialov in dosega rast vrednosti materiala v vsakem njegovem nadaljnjem življenjskem ciklu, česar z običajnimi postopki recikliranja ni mogoče doseči.

Zakonodajne spremembe prinašajo nove obveznosti

Julija 2017 je začela veljati sprememba Uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Na kongresu so predstavljeni dve ključni spremembi, pomembni za gospodarske družbe.

Po novem se morajo v evidenco na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) vpisati in voditi lastne evidence vsi embalerji, pridobitelji blaga in embalaže, torej vse pravne osebe, ki dajejo embalažo v promet. Izjema so podjetja, ki plačujejo okoljsko dajatev za odpadno embalažo. V novi uredbi je poudarek tudi na plastičnih vrečkah, ki distributerje zavezuje k vodenju evidence o številu zelo lahkih plastičnih vrečk.

Uredba o odpadni električni in elektronski opremi je bila sprejeta leta 2015 in spremenjena julija 2017. Uredba določa, da morajo proizvajalci električne in elektronske opreme 1. januarja 2018 spremeniti seznam razredov, kar pomeni, da morajo takrat tudi začeti z vodenjem evidenc.

Udeleženci so se seznanili s potekom inšpekcijskega nadzora, z ukrepanjem in sankcioniranjem ter s priporočili za aktivno sodelovanje. »S poznavanjem posameznih postopkov dosežemo, da inšpekcijski nadzor ni stresen in nima posledic,« je povedala Polonca Poljanec Perič, direktorica podjetja Environ, ki je vrsto let delovala kot inšpektorica za okolje.

Dobre prakse ravnanja z odpadki

Podjetje Tušu pri ravnanju z odpadki sodeluje z Interserohom. »Število odvozov odpadkov smo v primerjavi s preteklimi leti zmanjšali za 70 odstotkov. Odpadnemu materialu, ki ga po novem učinkovito sortiramo in stisnemo, smo povečali vrednost za 30 odstotkov, zato je le 40 odstotkov našega osrednjega skladišča zapolnjenega z embalažo. V sodelovanju z Interserohom nameravamo še izboljšati sortiranje odpadne embalaže in dodatno zmanjšati količine materialov, ki jih ni mogoče reciklirati, torej poskrbeti za še bolj učinkovito in kakovostno zmanjševanje količine odpadkov,« je povedal Matej Denovnik iz Tuša.

V družbi BTC pri trajnostni strategiji leta 2012 zasnovali projekt Misija: Zeleno, ki je danes poslovni steber in poslovna enota družbe. BTC uresničuje številne projekte v okviru sedmih misij: energetska učinkovitost, varčno z vodo, odpadki za surovine, zeleni promet, varnost za vse, družbena odgovornost in inovativnost.

Temeljni cilj pri ravnanju z odpadki je povečevanje deleža sekundarnih surovin v celotnih odpadkih. V BTC so v letu 2016 skupaj s poslovnimi partnerji zbrali 3.831 ton različnih odpadkov, kar pomeni, da vsak mesec zberejo približno 320 ton odpadkov. Odpadke na ekoloških postajah ločujejo na 28 frakcij, delež ločenih odpadkov na izvoru pa je v letu 2016 znašal 63 odstotkov. »Z uresničevanjem strategije trajnostnega razvoja, ki združuje projekte in aktivnosti s področja okoljske in družbene odgovornosti, postaja družba BTC pomembno gonilo zelene preobrazbe družbe,« je povedal na Interserohovem kongresu Miha Mermal, direktor poslovne enote Misija: Zeleno iz BTC.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Gospodinjstva plačujejo namesto manjših onesnaževalcev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Gospodinjstva plačujejo namesto manjših onesnaževalcev

V družbi Interseroh so v prvem polletju pobrali več odpadne embalaže, kot je bil njihov delež. Ob tem naštevajo vzroke za težave pri ravnanju z odpadno embalažo.

FINANCE
Okolje & energija
Kako iz odpadne plastike do vrhunskih materialov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako iz odpadne plastike do vrhunskih materialov

Alba Group je s hčerinskim podjetjem Interseroh eno vodilnih mednarodnih podjetij za recikliranje in oskrbo s sekundarnimi surovinami. V Mariboru so ustanovili kompetenčni razvojni center Interseroh Plastics R & D, kjer iz odpadne plastike po postopku recycled-resource razvijajo nove in inovativne materiale.

FINANCE
Okolje & energija
Kdo bo moral na novo poročati o odpadni embalaži
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kdo bo moral na novo poročati o odpadni embalaži

Po novem bodo morala vsa podjetja poročati o količini embalaže, dane na trg, je povedala Nadja Košmrl iz Interseroha.

FINANCE
Okolje & energija
Kako bodo po novem zbirali odpadno embalažo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako bodo po novem zbirali odpadno embalažo

Kaj prinaša spremenjena uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo izvajalcem javne službe in družbam za ravnanje z odpadno embalažo, je na konferenci komunalnega gospodarstva pojasnila Jana Miklavčič z ministrstva za okolje in prostor.

FINANCE
Okolje & energija
Do okolja prijazni in poslovno uspešni
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Do okolja prijazni in poslovno uspešni

Na tradicionalnem Okoljskem srečanju Časnika Finance smo podelili priznanja za okolju prijazno podjetje, izdelek oziroma storitev in postopek.

FINANCE
Okolje & energija
Komunalci: z embalažo ni težav, so pa pri svečah in nevarnih odpadkih
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Komunalci: z embalažo ni težav, so pa pri svečah in nevarnih odpadkih

Prvič po več letih komunalna podjetja nimajo težav s prevzemom od strani družb za ravnanje z odpadno embalažo.

FINANCE
Okolje & energija
Z optimizacijo ravnanja z odpadki do nižjih stroškov poslovanja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z optimizacijo ravnanja z odpadki do nižjih stroškov poslovanja

Generalna skupščina OZN je leta 1971 razglasila 5. junij za svetovni dan okolja. Pomemben element, ki pripomore k varovanju narave in posledično vpliva na dobro družbe, je tudi ravnanje z odpadnimi produkti.