Okolje & energija

Dobili bomo protokol ravnanja ob izrednih dogodkih

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je danes v Moravskih Toplicah predstavil okvir protokola za ravnanje ob izrednih dogodkih, ki bo določal merila in delovno skupino za aktiviranje. Zbiralci odpadkov pa opozarjajo, da so nevarni odpadki po požaru v vrhniškem Kemisu še večja nevarnost, saj so zdaj razpršeni po vsej državi.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
19.10.2017 20:24
Dopolnjeno: 19.10.2017 20:36
Čas branja: 2 min

Protokola, ki bi urejal ukrepanje ob onesnaženju zaradi požara nevarnih snovi, kot bil nedavni dogodek v Kemisu, Slovenija nima. Šestan ga bo s strokovnjaki pripravil do konca leta, za zdaj pa je pripravljen osnutek, saj morajo posamezne etape strokovno razdelati.

Po Šestanovem prepričanju bo najbolje, da protokol sprejme vlada, ker bodo pri izvedbenem načrtu sodelovale različne ustanove z več ministrstev, ki bodo ukrepale po končanih postopkih zaščite in reševanja, torej v drugi etapi ukrepov, ki so zelo pomembni za okolje, prebivalce, živali in rastline.

"Gre za to, da bomo najprej napisali neka merila, kdaj se aktivira protokol oziroma delovna skupina, ki bo s protokolom imenovana in bo vodila dejavnosti, kot smo jih pri Kemisu, vendar v tistem primeru pozno, šele čez nekaj dni. Zdaj pa bo to stalna skupina, ki jo bo aktiviral bo vodja intervencije, zato mu moramo dati v roke orodje, na podlagi katerega bo aktiviral skupino," je v okviru današnje konference reciklažne industrije povedal Šestan.

Vodja skupine bo skrbel za nadaljnje postopke in odvisno od onesnaženja odločil, ali se bo skupina sestala in delovala. "To so postopki, ki smo jih že udejanjili pri Kemisu, gre za informiranje javnosti, komuniciranje, analize in na osnovi teh popravke ukrepov, napotke in podobno," je še pojasnil Šestan.

Na letošnji konferenci sekcije zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov z naslovom Odpadki da, samo ne na mojem dvorišču, so se sicer ob novostih pri okoljski zakonodaji posvetili prav temam, kako pravilno ravnati ob izrednih dogodkih.

Ugotavljali so, da jih je bilo v 20 letih veliko, a nikoli tako razsežnih kot pri Kemisu, čeprav so bile reakcije pri ukrepanju popolnoma enake. Vzrok so tudi novi materiali, ki hitreje gorijo, nezaupanje do stroke, ki je hkrati svetovala, naj okna zapirajo in odpirajo, zelenjavo jedo in iz previdnosti ne jedo.

Krivda je po njihovem mnenju tudi pri državi, ki ni vzpostavila sistema ravnanja z nevarnimi odpadki, ampak jih je prepustila zasebnemu kapitalu, ki zdaj posluša, da je umazan in mafijski.

Vilma Fece, direktorica področja varstva okolja ter varnosti in zdravja pri delu v Gorenju, je opozorila, da imamo od 60 do 70 podjetij s pooblastili za nevarne odpadke, realno pa funkcionirajo štiri, eno od njih je Kemis.

"Po nesreči v njem je vse slovensko gospodarstvo v krizni situaciji, Kemis je bil naložba državnega pomena, zdaj pa so nevarni odpadki razpršeni po vsej Sloveniji, gospodarstvo nima partnerjev za ravnanje z določenimi vrstami odpadkov, določene veje gospodarstva zato že znižujejo proizvodnjo, odpadkov iz gospodinjstev pa komunalna podjetja nimajo kam dati," je opozorila.

Država bo po njenem mnenju morala reči, kaj bo, če se nam zruši sistem, saj bo gospodarstvo počasi izstopalo iz dejavnosti, za katero ni posluha, prebivalci pa se je zaradi zadnjih dogodkov razumljivo otepajo.

Rešitev je v tem, da delamo vsi skupaj, država, prebivalci in gospodarstvo, je še povedala in dodala, da toliko požarov kot letos še ni bilo, v svetu pa opažajo tudi fenomen, da je čedalje več namernih požigov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Kemisova druga priložnost
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kemisova druga priložnost

Po požaru v Kemisu se pristojni niso veliko naučili. Tako se je zdelo na septembrskem zboru krajanov Vrhnike, kjer so poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in trije člani njegove ekipe odgovarjali na vprašanja Vrhničanov.

FINANCE
Okolje & energija
Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij, opozarjajo na dolgoročne posledice 1

Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani na današnjem zboru občanov kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Karcinogen koktejl v krvi vrhniških gasilcev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Karcinogen koktejl v krvi vrhniških gasilcev 4

Kaj sta minuli teden na zboru vrhniških krajanov o primeru Kemis povedala Metoda Dodič-Fikfak iz ljubljanskega UKC in Gorazd Pretnar iz Nacionalnega laboratorija za zdravje in hrano.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
Koga voliti: Angelca Likovič napoveduje boj smetarski mafiji, Marjan Šarec bi se lotil inšpektorjev
Okolje & energija
Okolje & energijaAna Turk Koga voliti: Angelca Likovič napoveduje boj smetarski mafiji, Marjan Šarec bi se lotil inšpektorjev 1

Drugi blok jedrske elektrarne: da ali ne in zakaj? Pa naj Kemis in podobni obrati stojijo v bližini naselij? Kakšna so še druga stališča predsedniških kandidatov do okoljskih vprašanj?

FINANCE
Okolje & energija
Kemis odgovarja na očitke, da ni imel evidenc
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kemis odgovarja na očitke, da ni imel evidenc 6

Direktor ARSO Joško Knez je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da Kemis ni imel vseh podatkov, ki bi jih moral imeti glede na zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja. Kemis je danes objavil odgovor.

FINANCE
Okolje & energija
ARSO Kemisu izdal delno odločbo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ARSO Kemisu izdal delno odločbo

Agencija za okolje: Kemis je objektivno odgovoren za sanacijo okoljske škode.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.