V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt Nemška vlada bo danes predvidoma razkrila načrt za zaščito podnebja. Načrt bi lahko dodatno obremenil nemške blue chipe za več milijard evrov.
Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na dnevni red današnje seje vlade sta bila uvrščena predloga za spremembe aktov o ustanovitvi družb ELES in Borzen, vendar nista bila sprejeta.
Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo Na Pomurskem forumu Financ smo govorili o uporabi termalne vode in geotermalne energije v pomurskem gospodarstvu.

Dobili bomo protokol ravnanja ob izrednih dogodkih

Čas branja: 2 min
19.10.2017  20:24  Dopolnjeno: 19.10.2017 20:36
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je danes v Moravskih Toplicah predstavil okvir protokola za ravnanje ob izrednih dogodkih, ki bo določal merila in delovno skupino za aktiviranje. Zbiralci odpadkov pa opozarjajo, da so nevarni odpadki po požaru v vrhniškem Kemisu še večja nevarnost, saj so zdaj razpršeni po vsej državi.
avtor
Dobili bomo protokol ravnanja ob izrednih dogodkih
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Kemis dodaj
Vilma Fece dodaj
Gorenje dodaj
Srečko Šestan dodaj

Protokola, ki bi urejal ukrepanje ob onesnaženju zaradi požara nevarnih snovi, kot bil nedavni dogodek v Kemisu, Slovenija nima. Šestan ga bo s strokovnjaki pripravil do konca leta, za zdaj pa je pripravljen osnutek, saj morajo posamezne etape strokovno razdelati.

Po Šestanovem prepričanju bo najbolje, da protokol sprejme vlada, ker bodo pri izvedbenem načrtu sodelovale različne ustanove z več ministrstev, ki bodo ukrepale po končanih postopkih zaščite in reševanja, torej v drugi etapi ukrepov, ki so zelo pomembni za okolje, prebivalce, živali in rastline.

"Gre za to, da bomo najprej napisali neka merila, kdaj se aktivira protokol oziroma delovna skupina, ki bo s protokolom imenovana in bo vodila dejavnosti, kot smo jih pri Kemisu, vendar v tistem primeru pozno, šele čez nekaj dni. Zdaj pa bo to stalna skupina, ki jo bo aktiviral bo vodja intervencije, zato mu moramo dati v roke orodje, na podlagi katerega bo aktiviral skupino," je v okviru današnje konference reciklažne industrije povedal Šestan.

Vodja skupine bo skrbel za nadaljnje postopke in odvisno od onesnaženja odločil, ali se bo skupina sestala in delovala. "To so postopki, ki smo jih že udejanjili pri Kemisu, gre za informiranje javnosti, komuniciranje, analize in na osnovi teh popravke ukrepov, napotke in podobno," je še pojasnil Šestan.

Na letošnji konferenci sekcije zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov z naslovom Odpadki da, samo ne na mojem dvorišču, so se sicer ob novostih pri okoljski zakonodaji posvetili prav temam, kako pravilno ravnati ob izrednih dogodkih.

Ugotavljali so, da jih je bilo v 20 letih veliko, a nikoli tako razsežnih kot pri Kemisu, čeprav so bile reakcije pri ukrepanju popolnoma enake. Vzrok so tudi novi materiali, ki hitreje gorijo, nezaupanje do stroke, ki je hkrati svetovala, naj okna zapirajo in odpirajo, zelenjavo jedo in iz previdnosti ne jedo.

Krivda je po njihovem mnenju tudi pri državi, ki ni vzpostavila sistema ravnanja z nevarnimi odpadki, ampak jih je prepustila zasebnemu kapitalu, ki zdaj posluša, da je umazan in mafijski.

Vilma Fece, direktorica področja varstva okolja ter varnosti in zdravja pri delu v Gorenju, je opozorila, da imamo od 60 do 70 podjetij s pooblastili za nevarne odpadke, realno pa funkcionirajo štiri, eno od njih je Kemis.

"Po nesreči v njem je vse slovensko gospodarstvo v krizni situaciji, Kemis je bil naložba državnega pomena, zdaj pa so nevarni odpadki razpršeni po vsej Sloveniji, gospodarstvo nima partnerjev za ravnanje z določenimi vrstami odpadkov, določene veje gospodarstva zato že znižujejo proizvodnjo, odpadkov iz gospodinjstev pa komunalna podjetja nimajo kam dati," je opozorila.

Država bo po njenem mnenju morala reči, kaj bo, če se nam zruši sistem, saj bo gospodarstvo počasi izstopalo iz dejavnosti, za katero ni posluha, prebivalci pa se je zaradi zadnjih dogodkov razumljivo otepajo.

Rešitev je v tem, da delamo vsi skupaj, država, prebivalci in gospodarstvo, je še povedala in dodala, da toliko požarov kot letos še ni bilo, v svetu pa opažajo tudi fenomen, da je čedalje več namernih požigov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 6

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj se bomo v resnici odločali o drugem bloku jedrske elektrarne 6

Če želimo doseči podnebne cilje, moramo omogočiti enakovredno in nevtralno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij za proizvodnjo...