Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.
Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Termoelektrarna Šoštanj zaradi odkritih napak pri zamenjavi cevi v šestem bloku (Teš 6) do družbe General Electric uveljavlja zahtevek iz naslova skrite napake. Če bodo uspeli dokazati, da gre za skrito napako, bo ta moral povrniti 250.000 evrov, je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek zapisala v odgovoru na poslansko vprašanje.
Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Dve tretjini malih in srednje velikih podjetji ne poznata zakonskih podlag o odgovornosti za povzročeno okoljsko škodo, so sporočili iz družbe Tax-Fin-Lex po delavnici o okoljski odgovornosti.
Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Na Agenciji za energijo do 11. februarja zbirajo prijave investitorjev, ki želijo pridobiti podporo za elektrarne na obnovljive vire ali kogeneracije. Vendar je tokratni poziv drugačen od dosedanjih.

Dobili bomo protokol ravnanja ob izrednih dogodkih

Čas branja: 2 min
19.10.2017  20:24  Dopolnjeno: 19.10.2017 20:36
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je danes v Moravskih Toplicah predstavil okvir protokola za ravnanje ob izrednih dogodkih, ki bo določal merila in delovno skupino za aktiviranje. Zbiralci odpadkov pa opozarjajo, da so nevarni odpadki po požaru v vrhniškem Kemisu še večja nevarnost, saj so zdaj razpršeni po vsej državi.
avtor
Dobili bomo protokol ravnanja ob izrednih dogodkih
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Kemis dodaj
Vilma Fece dodaj
Gorenje dodaj
Srečko Šestan dodaj

Protokola, ki bi urejal ukrepanje ob onesnaženju zaradi požara nevarnih snovi, kot bil nedavni dogodek v Kemisu, Slovenija nima. Šestan ga bo s strokovnjaki pripravil do konca leta, za zdaj pa je pripravljen osnutek, saj morajo posamezne etape strokovno razdelati.

Po Šestanovem prepričanju bo najbolje, da protokol sprejme vlada, ker bodo pri izvedbenem načrtu sodelovale različne ustanove z več ministrstev, ki bodo ukrepale po končanih postopkih zaščite in reševanja, torej v drugi etapi ukrepov, ki so zelo pomembni za okolje, prebivalce, živali in rastline.

"Gre za to, da bomo najprej napisali neka merila, kdaj se aktivira protokol oziroma delovna skupina, ki bo s protokolom imenovana in bo vodila dejavnosti, kot smo jih pri Kemisu, vendar v tistem primeru pozno, šele čez nekaj dni. Zdaj pa bo to stalna skupina, ki jo bo aktiviral bo vodja intervencije, zato mu moramo dati v roke orodje, na podlagi katerega bo aktiviral skupino," je v okviru današnje konference reciklažne industrije povedal Šestan.

Vodja skupine bo skrbel za nadaljnje postopke in odvisno od onesnaženja odločil, ali se bo skupina sestala in delovala. "To so postopki, ki smo jih že udejanjili pri Kemisu, gre za informiranje javnosti, komuniciranje, analize in na osnovi teh popravke ukrepov, napotke in podobno," je še pojasnil Šestan.

Na letošnji konferenci sekcije zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov z naslovom Odpadki da, samo ne na mojem dvorišču, so se sicer ob novostih pri okoljski zakonodaji posvetili prav temam, kako pravilno ravnati ob izrednih dogodkih.

Ugotavljali so, da jih je bilo v 20 letih veliko, a nikoli tako razsežnih kot pri Kemisu, čeprav so bile reakcije pri ukrepanju popolnoma enake. Vzrok so tudi novi materiali, ki hitreje gorijo, nezaupanje do stroke, ki je hkrati svetovala, naj okna zapirajo in odpirajo, zelenjavo jedo in iz previdnosti ne jedo.

Krivda je po njihovem mnenju tudi pri državi, ki ni vzpostavila sistema ravnanja z nevarnimi odpadki, ampak jih je prepustila zasebnemu kapitalu, ki zdaj posluša, da je umazan in mafijski.

Vilma Fece, direktorica področja varstva okolja ter varnosti in zdravja pri delu v Gorenju, je opozorila, da imamo od 60 do 70 podjetij s pooblastili za nevarne odpadke, realno pa funkcionirajo štiri, eno od njih je Kemis.

"Po nesreči v njem je vse slovensko gospodarstvo v krizni situaciji, Kemis je bil naložba državnega pomena, zdaj pa so nevarni odpadki razpršeni po vsej Sloveniji, gospodarstvo nima partnerjev za ravnanje z določenimi vrstami odpadkov, določene veje gospodarstva zato že znižujejo proizvodnjo, odpadkov iz gospodinjstev pa komunalna podjetja nimajo kam dati," je opozorila.

Država bo po njenem mnenju morala reči, kaj bo, če se nam zruši sistem, saj bo gospodarstvo počasi izstopalo iz dejavnosti, za katero ni posluha, prebivalci pa se je zaradi zadnjih dogodkov razumljivo otepajo.

Rešitev je v tem, da delamo vsi skupaj, država, prebivalci in gospodarstvo, je še povedala in dodala, da toliko požarov kot letos še ni bilo, v svetu pa opažajo tudi fenomen, da je čedalje več namernih požigov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.