Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje ljubljanske medicinske fakultete je na strokovnem posvetu družbe ELES predstavila mehanizme delovanja slabega zraka na zdravje.
S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve Številna mesta po Sloveniji bodo evropski teden mobilnosti zaključila z dnevom brez avtomobila, ki predstavlja vrhunec prizadevanj za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo 77 občin, nekateri zaključni dogodki pa so zaradi slabega vremena odpovedani.
(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.

Dobili bomo protokol ravnanja ob izrednih dogodkih

Čas branja: 2 min
19.10.2017  20:24  Dopolnjeno: 19.10.2017 20:36
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je danes v Moravskih Toplicah predstavil okvir protokola za ravnanje ob izrednih dogodkih, ki bo določal merila in delovno skupino za aktiviranje. Zbiralci odpadkov pa opozarjajo, da so nevarni odpadki po požaru v vrhniškem Kemisu še večja nevarnost, saj so zdaj razpršeni po vsej državi.
avtor
Dobili bomo protokol ravnanja ob izrednih dogodkih
Foto: Jure Makovec

Protokola, ki bi urejal ukrepanje ob onesnaženju zaradi požara nevarnih snovi, kot bil nedavni dogodek v Kemisu, Slovenija nima. Šestan ga bo s strokovnjaki pripravil do konca leta, za zdaj pa je pripravljen osnutek, saj morajo posamezne etape strokovno razdelati.

Po Šestanovem prepričanju bo najbolje, da protokol sprejme vlada, ker bodo pri izvedbenem načrtu sodelovale različne ustanove z več ministrstev, ki bodo ukrepale po končanih postopkih zaščite in reševanja, torej v drugi etapi ukrepov, ki so zelo pomembni za okolje, prebivalce, živali in rastline.

"Gre za to, da bomo najprej napisali neka merila, kdaj se aktivira protokol oziroma delovna skupina, ki bo s protokolom imenovana in bo vodila dejavnosti, kot smo jih pri Kemisu, vendar v tistem primeru pozno, šele čez nekaj dni. Zdaj pa bo to stalna skupina, ki jo bo aktiviral bo vodja intervencije, zato mu moramo dati v roke orodje, na podlagi katerega bo aktiviral skupino," je v okviru današnje konference reciklažne industrije povedal Šestan.

Vodja skupine bo skrbel za nadaljnje postopke in odvisno od onesnaženja odločil, ali se bo skupina sestala in delovala. "To so postopki, ki smo jih že udejanjili pri Kemisu, gre za informiranje javnosti, komuniciranje, analize in na osnovi teh popravke ukrepov, napotke in podobno," je še pojasnil Šestan.

Na letošnji konferenci sekcije zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov z naslovom Odpadki da, samo ne na mojem dvorišču, so se sicer ob novostih pri okoljski zakonodaji posvetili prav temam, kako pravilno ravnati ob izrednih dogodkih.

Ugotavljali so, da jih je bilo v 20 letih veliko, a nikoli tako razsežnih kot pri Kemisu, čeprav so bile reakcije pri ukrepanju popolnoma enake. Vzrok so tudi novi materiali, ki hitreje gorijo, nezaupanje do stroke, ki je hkrati svetovala, naj okna zapirajo in odpirajo, zelenjavo jedo in iz previdnosti ne jedo.

Krivda je po njihovem mnenju tudi pri državi, ki ni vzpostavila sistema ravnanja z nevarnimi odpadki, ampak jih je prepustila zasebnemu kapitalu, ki zdaj posluša, da je umazan in mafijski.

Vilma Fece, direktorica področja varstva okolja ter varnosti in zdravja pri delu v Gorenju, je opozorila, da imamo od 60 do 70 podjetij s pooblastili za nevarne odpadke, realno pa funkcionirajo štiri, eno od njih je Kemis.

"Po nesreči v njem je vse slovensko gospodarstvo v krizni situaciji, Kemis je bil naložba državnega pomena, zdaj pa so nevarni odpadki razpršeni po vsej Sloveniji, gospodarstvo nima partnerjev za ravnanje z določenimi vrstami odpadkov, določene veje gospodarstva zato že znižujejo proizvodnjo, odpadkov iz gospodinjstev pa komunalna podjetja nimajo kam dati," je opozorila.

Država bo po njenem mnenju morala reči, kaj bo, če se nam zruši sistem, saj bo gospodarstvo počasi izstopalo iz dejavnosti, za katero ni posluha, prebivalci pa se je zaradi zadnjih dogodkov razumljivo otepajo.

Rešitev je v tem, da delamo vsi skupaj, država, prebivalci in gospodarstvo, je še povedala in dodala, da toliko požarov kot letos še ni bilo, v svetu pa opažajo tudi fenomen, da je čedalje več namernih požigov.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...