Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Na infrastrukturnem ministrstvu so pripravili predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona. Pregledali smo nekaj predlaganih novosti.
A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov V Zagrebu je bilo 12. zasedanje meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Jedrsko elektrarno Krško (JEK).
Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister za okolje Jure Leben je poudaril, da hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri«.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.

Stiropor na vlažni steni pospešuje karbonizacijo zidu

Čas branja: 2 min
21.10.2017  07:00
Podjetje Ing.klan se ukvarja s požarnimi elaborati, energetskim svetovanjem in izdelavo energetskih izkaznic pa tudi z gradbeno tehnologijo na osnovi ekoloških materialov, inovacij, razvoja mineralnih materialov in ekoproizvodnje.
Stiropor na vlažni steni pospešuje karbonizacijo zidu
Na razstavi Invent Arena v mestu Třinec na Češkem (z leve) Damjan Mlakar, predstavnik združenja ASI, izumitelj Ivan Klaneček in izumitelj Aleš Rajšter

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Mariborsko družinsko podjetje Ing.klan je poslovno povezano z nemškim podjetjem s podobnim poslovnim programom in z avstrijskim kupcem njihovih licenc.

Zdravi materiali

Ukvarjajo je tudi s sanacijami. Pri obnovi kulturnozgodovinskih stavb lahko uporabljajo samo zdrave biološke in mineralne materiale, ki ne vsebujejo akrilatov, topil, razredčil, žlindre in pepela sežganih odpadkov. V Sloveniji takšnih materialov ni mogoče kupiti, zatrjujejo v Ing.klanu, zato so se lotili inoviranja in izumljanja. Pri tem uporabljajo zdrave biološke in materialne surovine, pri trajnostnih izvedbah pa jamčijo za kakovost za deset let ali več.

Podjetje ima 78 inovacij ali izumov, 17 patentov, 13 modelov in 48 blagovnih znamk. Na razpisih v Evropi, Aziji in ZDA so dobili 67 nagrad, od teh polovico za prvo ali drugo mesto. Izkoriščajo 96 odstotkov inovacij in izumov. Med referencami navajajo prenove stavb državnega zbora, Mladike, finančnega arhiva, bežigrajskih fasad, stavbe in mlina v Kostanjevici, Rimskih toplic, gradu Otočec, občinske palače v Piranu, piranske cerkve, koprske katedrale in cerkve v Slivnici. Prenovili pa so tudi okoli 350 stanovanjskih stavb.

Biološka naslaga na stenah

V Sloveniji je okoli 60 odstotkov čezmerno vlažnih stavb. Z oblaganjem takšnih stavb s stiroporom brez preverjanja vlage vložki niso donosno izkoriščeni. Poleg tega je zamolčan strupeni stiren, zatrjujejo v Ing.klanu. Navajajo raziskave nemške organizacije Fraunhofer, po katerih oblaganje zidov, v katerih so štirje odstotki vlage, izniči 50 odstotkov termike, če je vlage 16 odstotkov, pa je uničena vsa termika. Oblaganje z dodatnimi štirimi sintetičnimi za paro neprepustnimi sloji pa uniči zdravo mikroklimo v prostoru.

Če je na fasadi paroneprepustni stiren, znotraj pa so na stenah sintetične izravnalne mase, so zidovi na obeh straneh neprepustni za zrak, kar pospešuje karbonizacijo obodnega zidu. Če je vlažnost zraka čezmerna, pa se pojavita rosenje in biološka naslaga na zunanjih stenah, so še zapisali v Ing.klanu v prijavi za okolju prijazno podjetje.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Je nova uredba za fotovoltaike v navzkrižju z regulatorji? 5

Na Agenciji za energijo so v začetku leta nasprotovali neto obračunu elektrike, proizvedene za samooskrbo. Bodo nasprotovali tudi...