(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov Uroš Salobir iz družbe ELES je predstavil koncept celostnega razvoja infrastrukture za množično polnjenje e-vozil. Imenovali so ga E8.
Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja Lovec iz Loškega Potoka je komentiral trditve okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green o nevarnosti, da bodo zaradi vetrnih elektrarn medvedje bolj pritisnili na naselja.
(video) Zakaj je pri polnjenju e-avtov strah energetikov odveč (video) Zakaj je pri polnjenju e-avtov strah energetikov odveč Prihajajo 350-kilovatne e-polnilnice, a je strah energetikov odveč. Številni bodo polnili avte tudi na železniških postajah. Kako so na omrežje priključili prvi shranjevalnik električne energije pri nas. Našteto in še marskija smo izvedeli na posvetu Časnika Finance o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih.

Stiropor na vlažni steni pospešuje karbonizacijo zidu

Čas branja: 2 min
21.10.2017  07:00
Podjetje Ing.klan se ukvarja s požarnimi elaborati, energetskim svetovanjem in izdelavo energetskih izkaznic pa tudi z gradbeno tehnologijo na osnovi ekoloških materialov, inovacij, razvoja mineralnih materialov in ekoproizvodnje.
Stiropor na vlažni steni pospešuje karbonizacijo zidu
Na razstavi Invent Arena v mestu Třinec na Češkem (z leve) Damjan Mlakar, predstavnik združenja ASI, izumitelj Ivan Klaneček in izumitelj Aleš Rajšter

Mariborsko družinsko podjetje Ing.klan je poslovno povezano z nemškim podjetjem s podobnim poslovnim programom in z avstrijskim kupcem njihovih licenc.

Zdravi materiali

Ukvarjajo je tudi s sanacijami. Pri obnovi kulturnozgodovinskih stavb lahko uporabljajo samo zdrave biološke in mineralne materiale, ki ne vsebujejo akrilatov, topil, razredčil, žlindre in pepela sežganih odpadkov. V Sloveniji takšnih materialov ni mogoče kupiti, zatrjujejo v Ing.klanu, zato so se lotili inoviranja in izumljanja. Pri tem uporabljajo zdrave biološke in materialne surovine, pri trajnostnih izvedbah pa jamčijo za kakovost za deset let ali več.

Podjetje ima 78 inovacij ali izumov, 17 patentov, 13 modelov in 48 blagovnih znamk. Na razpisih v Evropi, Aziji in ZDA so dobili 67 nagrad, od teh polovico za prvo ali drugo mesto. Izkoriščajo 96 odstotkov inovacij in izumov. Med referencami navajajo prenove stavb državnega zbora, Mladike, finančnega arhiva, bežigrajskih fasad, stavbe in mlina v Kostanjevici, Rimskih toplic, gradu Otočec, občinske palače v Piranu, piranske cerkve, koprske katedrale in cerkve v Slivnici. Prenovili pa so tudi okoli 350 stanovanjskih stavb.

Biološka naslaga na stenah

V Sloveniji je okoli 60 odstotkov čezmerno vlažnih stavb. Z oblaganjem takšnih stavb s stiroporom brez preverjanja vlage vložki niso donosno izkoriščeni. Poleg tega je zamolčan strupeni stiren, zatrjujejo v Ing.klanu. Navajajo raziskave nemške organizacije Fraunhofer, po katerih oblaganje zidov, v katerih so štirje odstotki vlage, izniči 50 odstotkov termike, če je vlage 16 odstotkov, pa je uničena vsa termika. Oblaganje z dodatnimi štirimi sintetičnimi za paro neprepustnimi sloji pa uniči zdravo mikroklimo v prostoru.

Če je na fasadi paroneprepustni stiren, znotraj pa so na stenah sintetične izravnalne mase, so zidovi na obeh straneh neprepustni za zrak, kar pospešuje karbonizacijo obodnega zidu. Če je vlažnost zraka čezmerna, pa se pojavita rosenje in biološka naslaga na zunanjih stenah, so še zapisali v Ing.klanu v prijavi za okolju prijazno podjetje.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...