Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Leben napovedal ukrepe za sanacijo požarišča v Zalogu Leben napovedal ukrepe za sanacijo požarišča v Zalogu Novi minister za okolje in prostor Jure Leben si je na svojem prvem terenskem obisku ogledal v lanskem požaru uničeno podružnico celjskega podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži. Ker sanacija požarišča od konca preteklega leta stoji, območje zaloške podružnice pa je v zadnjem obdobju dobilo novega lastnika, je napovedal odločne ukrepe.
E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.
E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu Vse več pozornosti pri polnjenju električnih vozil je namenjeno razvoju polnilnih mest, pojasnjuje Peter Habjan iz podjetja Emicon Adria.
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

(video) Dezinfekcija odpadnih vod s sistemom za ozoniranje

Čas branja: 2 min
22.10.2017  20:20
V koprskem podjetju Toring Turbine so razvili sistem za ozoniranje, s katerim lahko vodo bogatijo z različnimi plini.
(video) Dezinfekcija odpadnih vod s sistemom za ozoniranje
Prikaz delovanja vodnega ozračevalnika.
Foto: Borut Hočevar

Podjetje Toring Turbine je lani prejelo nagrado za okolju prijazen izdelek za ozračevalno turbino TT200. Ozračevalnik oziroma aerator je naprava, ki z rotacijo vleče zrak skozi cev tako, da ga potiska skozi lopatice turbine in v obliki mehurčkov vnaša v vodo. Mehurčki se med dviganjem raztapljajo – počasneje ko se dvigajo, več kisika ostane v vodi.

Aerator uporabljajo v čistilnih napravah, ker dodaten kisik pospeši razmnoževanje bakterij in okrepi čistilno delovanje aktivnega blata. Uporabljajo ga tudi v ribogojnicah, ki so učinkovitejše, če gojijo ribe v vodi z več kisika. Napravo uporabljajo tudi v industriji za čiščenje odpadnih vod.

Za visoko reaktivne pline

V podjetju Toring Turbine so letos razvili tudi sistem za ozoniranje oziroma vsesalni sistem. Z njim bogatijo vodo z različnimi plini. Zaradi visoke energetske učinkovitosti ozračevalnika omogoča sklop turbine in vsesalnega sistema stroškovno učinkovito in varno bogatenje vode s katerimkoli plinom. Sistem za ozoniranje oziroma vsesalni sistem je prilagojen uporabi visoko reaktivnih plinov, kot sta ozon in kisik, pri čemer sta zelo pomembna popolno tesnenje sistema ter uporaba primernih materialov.

Izdelek lahko uporabljajo v ribogojstvu, kjer živi organizmi potrebujejo kisik, in pri ravnanju z odpadnimi vodami, kjer za potrebe presnove bakterij dovajajo v vodo kisik, za dezinfekcijo pa ozon, so v Toring Turbine zapisali v prijavi sistema za ozoniranje na letošnji razpis za okolju prijazen izdelek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...