Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.
Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika bo uspešna, če bo povezala večje število energetskih projektov. Tako bodo lažje zagotovili uspešno financiranje projektov in dosegli multiplikativne učinke. Takšno je bilo poglavitno sporočilo letošnje konference Trajnostna energetika lokalno.
Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Škotsko družinsko podjetje BSW, ki načrtuje postavitev lesno predelovalnega centra (LPC) na Gomilskem pri Braslovčah, je pridobilo potrjeno okoljsko poročilo od strani ministrstva za okolje.

(video) Dezinfekcija odpadnih vod s sistemom za ozoniranje

Čas branja: 2 min
22.10.2017  20:20
V koprskem podjetju Toring Turbine so razvili sistem za ozoniranje, s katerim lahko vodo bogatijo z različnimi plini.
(video) Dezinfekcija odpadnih vod s sistemom za ozoniranje
Prikaz delovanja vodnega ozračevalnika.
Foto: Borut Hočevar

Podjetje Toring Turbine je lani prejelo nagrado za okolju prijazen izdelek za ozračevalno turbino TT200. Ozračevalnik oziroma aerator je naprava, ki z rotacijo vleče zrak skozi cev tako, da ga potiska skozi lopatice turbine in v obliki mehurčkov vnaša v vodo. Mehurčki se med dviganjem raztapljajo – počasneje ko se dvigajo, več kisika ostane v vodi.

Aerator uporabljajo v čistilnih napravah, ker dodaten kisik pospeši razmnoževanje bakterij in okrepi čistilno delovanje aktivnega blata. Uporabljajo ga tudi v ribogojnicah, ki so učinkovitejše, če gojijo ribe v vodi z več kisika. Napravo uporabljajo tudi v industriji za čiščenje odpadnih vod.

Za visoko reaktivne pline

V podjetju Toring Turbine so letos razvili tudi sistem za ozoniranje oziroma vsesalni sistem. Z njim bogatijo vodo z različnimi plini. Zaradi visoke energetske učinkovitosti ozračevalnika omogoča sklop turbine in vsesalnega sistema stroškovno učinkovito in varno bogatenje vode s katerimkoli plinom. Sistem za ozoniranje oziroma vsesalni sistem je prilagojen uporabi visoko reaktivnih plinov, kot sta ozon in kisik, pri čemer sta zelo pomembna popolno tesnenje sistema ter uporaba primernih materialov.

Izdelek lahko uporabljajo v ribogojstvu, kjer živi organizmi potrebujejo kisik, in pri ravnanju z odpadnimi vodami, kjer za potrebe presnove bakterij dovajajo v vodo kisik, za dezinfekcijo pa ozon, so v Toring Turbine zapisali v prijavi sistema za ozoniranje na letošnji razpis za okolju prijazen izdelek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.