Okolje & energija

Visokotehnološko podjetje iz Ljubljane izvaža naprave za merjenje ogljika

V podjetju Aerosol so razvili inovativno metodo in instrument za merjenje onesnaženja zraka z ogljičnimi delci. Izdelek deluje avtonomno, z nižjimi stroški in je preprostejši od dosedanjih.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

23.10.2017 06:30
Čas branja: 2 min
Visokotehnološko podjetje iz Ljubljane izvaža naprave za merjenje ogljika
Aerosolove naprave uporablja na svojih poletih tudi Matevž Lenarčič.

Merjenje ogljika v zraku po tradicionalnih metodah zahteva počasno segrevanje vzorca v zaprti atmosferi različnih plinov. Analiza je mogoča le v laboratorijih na prej vzorčenih filtrih, traja več kot pol ure in zahteva stalen nadzor.

Za merjenje na terenu

Aerosolov instrument TCA-08 je uporaben na terenu in v laboratoriju in za analizo ne potrebuje posebnih plinov in priprave vzorca, so zapisali v prijavi na razpis za okoljske nagrade Financ. Meritve lahko opravljajo na velikem območju in na različnih merilnih mestih. Instrument ni zahteven za uporabnika in je primeren za avtomatsko in stalno uporabo na terenu tako za znanstvene raziskave kot tudi za opravljanje monitoringa, kar je poglavitna vrednost izdelka.

TCA-08 ponuja novo metodo merjenja vsega ogljika. Z drugim Aerosolovim instrumentom AE33 lahko izmerijo črni ogljik. Ker je celoten ogljik vsota črnega in organskega ogljika, lahko s kombinacijo instrumentov izračunajo frakcijo organskega ogljika. Z AE33 so merili črni ogljik na Slovenski cesti v središču Ljubljane pred zaprtjem ceste za osebni in tovorni promet in po zaprtju. Meritve so pokazale, da so se izpusti črnega ogljika zmanjšali za 72 odstotkov.

Zadnji zimo so opravljali meritve v Ljubljani in v Švici, v Zürichu in Magadinu, izsledke bodo objavili v treh znanstvenih publikacijah. Prihodnjo zimo bodo izvedli globalno merilno kampanjo.

Visokotehnološka delovna mesta

Od leta 2013 so v Aerosolu izdelali in prodali več kot 500 naprav AE33, skoraj vse v tujino. Računajo, da bodo ob vsakem drugem AE33 prodali tudi TCA-08 oziroma v prihodnjih petih letih med 250 in 300 TCA-08, vse v tujini. Prodajna cena TCA-08 je okoli 35 tisoč evrov brez DDV.

Najpomembnejša trga za TCA-08 sta dva: inštituti in univerze ter agencije za monitoring. Z vsemi sodelujejo že doslej prek naprave AE33. Na razvoj podjetja bo vplivalo vse večje ozaveščanje ljudi o kakovosti zraka. Aerosol je visokotehnološko podjetje, ki ustvarja delovna mesta z dodano vrednostjo nad sto tisoč evrov na leto. Razvoj naprave TCA-08 je pripomogel k dvigu števila zaposlenih za 15 odstotkov, če bo prodaja tekla po načrtih, bodo odprli od dve do štiri nova visokotehnološka delovna mesta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Filter, ki bo pobral trde delce v dimu iz vaše peči
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Filter, ki bo pobral trde delce v dimu iz vaše peči 6

Na ljubljanskem Gozdarskem inštitutu so predstavili delovanja filtra za trde delce za male kurilne naprave. Filter so pripravili v Občini Loški Potok, z njim pa nameravajo rešiti problem onesnaženega zraka predvsem na podeželju.

FINANCE
Okolje & energija
Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov 7

Zrak ni onesnažen samo v večjih mestih. Tudi na podeželju sredi gozdov koncentracija PM 10 pozimi pogosto preseže dopustno mejo, so pokazale meritve v Loškem Potoku.

FINANCE
Okolje & energija
Do okolja prijazni in poslovno uspešni
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Do okolja prijazni in poslovno uspešni

Na tradicionalnem Okoljskem srečanju Časnika Finance smo podelili priznanja za okolju prijazno podjetje, izdelek oziroma storitev in postopek.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti? 3

Segrevanje planeta poskušajo znanstveniki omiliti z ogromnimi ventilatorji, ki izsesavajo ogljikov dioksid iz zraka, intenzivno pa se pripravljajo tudi na izpust kemikalij, ki bi zmanjšale sončni obsev. Je podnebni inženiring lahko del rešitve ali je preveč tvegan?

FINANCE
Okolje & energija
Dolga vrsta do okolja prijaznih izdelkov slovenskega gospodarstva
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dolga vrsta do okolja prijaznih izdelkov slovenskega gospodarstva

Značilnost prijav na letošnji okoljski razpis časnika Finance in Eko sklada je veliko število visoko zahtevnih izdelkov in delovnih postopkov, razvitih v slovenskih podjetjih.

FINANCE
Okolje & energija
Na Okoljskem srečanju: kako do denarja za okoljske projekte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Na Okoljskem srečanju: kako do denarja za okoljske projekte

LIFE je največji evropski finančni mehanizem evropske komisije, namenjen izključno ukrepom za varstvo okolja, ohranjanje narave, blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.