Lebenov odpadkarski zakon so državnozborski pravniki razcefrali Lebenov odpadkarski zakon so državnozborski pravniki razcefrali Predlog interventnega zakona o odpadkih ni skladen s slovensko Ustavo in evropskim pravnim redom, vsebuje nenavadno določbo in nejasne povedi, so zapisali v mnenju Zakonodajnopravne službe Državnega zbora.
Kako je propadlo Trumpovo širokoustenje o zmanjševanju izpustov v ZDA Kako je propadlo Trumpovo širokoustenje o zmanjševanju izpustov v ZDA Globalni izpusti ogljikovega dioksida bodo letos zrasli za 2,7 odstotka, so zapisali v študiji organizacije Global Carbon Project. Objavili so tudi ocene za ZDA, EU, Kitajsko in Indijo.
O pametni specializaciji so govorili v Mariboru O pametni specializaciji so govorili v Mariboru Nič suhoparno - pametno smo se pogovarjali in tvorno družili na srečanju sodelujočih pri evropskem projektu Smart_watch 20. in 21. novembra v Mariboru.
Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov Bruto emisije ogljikovega dioksida, do katerih pride zaradi požarov, znašajo osem gigaton, kar je dvakratna vrednost skupne emisije industrije fosilnih goriv v EU leta 2016 in skoraj četrtina globalnih letnih emisij zaradi rabe fosilnih goriv.

V Londonu začela veljati dajatev za okolju bolj škodljiva vozila

Čas branja: 1 min
23.10.2017  14:52  Dopolnjeno: 23.10.2017 14:54
V Londonu je danes začela veljati uredba, ki lastnikom starejših vozil nalaga novo dajatev za vožnjo po središču mesta. Njen namen je izboljšati kakovost zraka, zato je usmerjena v okolju bolj škodljiva vozila, medtem ko bodo novejša zaenkrat še lahko vozila brez sprememb, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
avtor
V Londonu začela veljati dajatev za okolju bolj škodljiva vozila
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Evropska komisija dodaj
AFP dodaj

Novo dajatev v višini 10 funtov (11 evrov) bodo morali plačevali lastniki vozil z motorji, ki ne izpolnjujejo evropskih standardov. Večinoma gre za avtomobile na bencinski in dizelski pogon, ki so bili registrirani pred letom 2008.

Londonski župan Sadiq Khan je poudaril, da je kot župan odločen sprejeti takojšnje ukrepe, ki bodo pripomogli k izboljšanju londonskega zraka. Prepričan je, da je treba "sramotno razsežnost" krize, ki ogroža javno zdravje, nemudoma nasloviti.

Že zdaj morajo vsa vozila, ki vstopijo v središče Londona, plačevati po 11,50 funta (12,70 evra) dnevno. To dajatev so uvedli leta 2003, da bi razbremenili ceste v središču mesta.

Aprila 2019 nameravajo oblasti ukrepe še zaostriti in uvesti t. i. območje ultra nizkih emisij, s čimer bo promet motornih vozil v središču Londona še bolj omejen.

Khan je novo dajatev napovedal sredi februarja, kar je bilo dva dni za tem, ko je Evropska komisija pet držav članic, med njimi Veliko Britanijo, opozorila, naj zmanjšajo onesnaženje, ki ga povzročajo avtomobilski izpusti.

Po izračunih komisije so bile "stalno visoke" ravni dušikovega dioksida leta 2013 v Evropi vzrok za 70.000 prezgodnjih smrti.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...