Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.
E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu Vse več pozornosti pri polnjenju električnih vozil je namenjeno razvoju polnilnih mest, pojasnjuje Peter Habjan iz podjetja Emicon Adria.
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.

Slovenski trg elektrike med najbolj razvitimi v EU

Čas branja: 2 min
02.11.2017  18:26
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se je danes seznanil s poročilom agencije za energijo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2016 s programom dela in finančnim načrtom agencije za leto 2018.
avtor
Slovenski trg elektrike med najbolj razvitimi v EU
Foto: Borut Hočevar

Ključne ugotovitve letnega poročila o stanju energetike je poslancem predstavila direktorica agencije za energijo Duška Godina. Ta je pojasnila, da sta se lani povečali tako poraba električne energije kot zemeljskega plina, in sicer za skoraj dva oz. 4,5 odstotka.

Lani je trg z elektriko dosegel največjo stopnjo menjav dobavitelja doslej, stopnja je dosegla sedem odstotkov, kar Slovenijo po njenih besedah uvršča med najbolj razvite trge v EU.

Godina je omenila, da letos sicer mineva 10 let od liberalizacije trga z elektriko in plinom, v poročilu pa spremljajo razvoj trga tudi z vidika cen in aktivnosti odjemalcev.

Lani se je preoblikovala tudi podporna shema za obnovljive vire energije, ob koncu leta je agencija objavila prvi poziv. Ta je temeljil na drugačnih kriterijih, kot je to veljalo do takrat. "Vzpostavljen je konkurenčni način razdeljevanja podpor," je poudarila.

Ob tem je pojasnila, da se z razpisi spodbud ne sme favorizirati nobene tehnologije, npr. hidroelektrarne. Agencija opaža, da za področje hidroelektrarn ni velikega interesa, razlog vidi tudi v težavah na področju umeščanja v prostor in okoljevarstvenih vidikih. V podporno sheme vključene elektrarne so lani sicer proizvedle 7,7 odstotka vse doma proizvedene elektrike.

Kot je poudarila, agencija ni odgovorna za energetsko politiko, proaktivno pa sodeluje s tistimi, ki so za njo odgovorni. "Potreben je sistemski pristop države pri oblikovanju energetske politike," je dodala.

Agencija v programu dela in finančnem načrtu po njenih pojasnilih prikazuje naloge in potrebe po kadrovskih virih za posamezne naloge. Nekatere naloge so odvisne od kadrovske razpoložljivosti, na področju evropskega dela se namreč še vedno soočajo s pomanjkanjem kadra. V programu sicer ne predvidevajo novih kadrov, pa tudi ne dviga prispevka, iz katerega se agencija financira, je še pojasnila Godina.

Odbor je obravnaval tudi priporočila poslancev Levice vladi, s katerimi so želeli doseči prepoved dajanja v promet plastičnih vrečk, kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje hrane in pijače ter plastičnega pribora in mikroplastike. Odbor tega sicer ni podprl, je pa vladi sklenil predlagati, da se na evropski ravni začne zavzemati za prepoved in da s podzakonskimi akti predpiše stroga pravila ravnanja z mikroplastiko s ciljem čim večjega zmanjšanja iznosa mikroplastike v naravno okolje.

Kot je v imenu predlagateljev pojasnila Violeta Tomić, odpadna plastika predstavlja vse večji problem, še posebej plastični izdelki za enkratno uporabo. Življenjski cikel teh izdelkov je izjemno kratek in sledi načelu uporabi in zavrzi. Vsak kos plastike nekje pristane, še večji problem je, če pristane v morjih. "Gre za resen okoljski problem, ki od nas terja radikalne ukrepe," je poudarila.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je medtem pojasnila, da si vlada v okviru ukrepov krožnega gospodarstva prizadeva za povezovanje ukrepov na področju odpadkov z ukrepi in pobudami na drugih področjih, vključno z ukrepi za zmanjšanje smetenja na kopnem, za trajnostno načrtovanje plastike in za zmanjšanje uporabe mikroplastike v proizvodih. Pomembno je tudi ozaveščanje javnosti in spreminjanje vedenjskih vzorcev. Vlada si prizadeva za sprejetje takih ukrepov, ki bodo pripomogli k uveljavljanju principa krožnega gospodarstva, je dodala.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.