Odprt je razpis energetskih nagrad 2019 Odprt je razpis energetskih nagrad 2019 Prijave na razpis za energetske nagrade zbiramo do 8. marca 2019 v treh kategorijah.
EU dosegla dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo EU dosegla dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo V Evropski uniji je bil dosežen dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo, kot so na primer plastični krožniki ali slamice, je danes sporočilo avstrijsko predsedstvo EU. Ukrep, ki ga morata formalno sprejeti še Svet EU in Evropski parlament, naj bi začel veljati v dveh letih.
Izsledki inšpekcije: vsak peti pregledan objekt je nelegalen Izsledki inšpekcije: vsak peti pregledan objekt je nelegalen Gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor je opravila nadzor, usmerjen v odkrivanje nedovoljenih gradenj, predvsem na varovanih območjih, v objekte v gradnji, ne pa tudi v že zgrajene in vseljene objekte.
Le peščica držav še temelji na lignitu. Slovenija je med njimi. Le peščica držav še temelji na lignitu. Slovenija je med njimi. Samo v šestih državah EU še ne govorijo o opustitvi uporabe premoga, na seznamu je tudi Slovenija, ugotavljajo v mednarodni energetski agenciji IEA v poročilu Premog 2018.
Minister pričakuje »pravne manevre« nasprotnikov odpadkarskega zakona Minister pričakuje »pravne manevre« nasprotnikov odpadkarskega zakona Poslanci so napovedali podporo interventnemu zakonu o odpadkih, nekateri pa so ob tem omenili možnost, da bodo zaradi določila o retroaktivnosti vložene tožbe.

Slovenski trg elektrike med najbolj razvitimi v EU

Čas branja: 2 min
02.11.2017  18:26
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se je danes seznanil s poročilom agencije za energijo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2016 s programom dela in finančnim načrtom agencije za leto 2018.
avtor
Slovenski trg elektrike med najbolj razvitimi v EU
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ključne ugotovitve letnega poročila o stanju energetike je poslancem predstavila direktorica agencije za energijo Duška Godina. Ta je pojasnila, da sta se lani povečali tako poraba električne energije kot zemeljskega plina, in sicer za skoraj dva oz. 4,5 odstotka.

Lani je trg z elektriko dosegel največjo stopnjo menjav dobavitelja doslej, stopnja je dosegla sedem odstotkov, kar Slovenijo po njenih besedah uvršča med najbolj razvite trge v EU.

Godina je omenila, da letos sicer mineva 10 let od liberalizacije trga z elektriko in plinom, v poročilu pa spremljajo razvoj trga tudi z vidika cen in aktivnosti odjemalcev.

Lani se je preoblikovala tudi podporna shema za obnovljive vire energije, ob koncu leta je agencija objavila prvi poziv. Ta je temeljil na drugačnih kriterijih, kot je to veljalo do takrat. "Vzpostavljen je konkurenčni način razdeljevanja podpor," je poudarila.

Ob tem je pojasnila, da se z razpisi spodbud ne sme favorizirati nobene tehnologije, npr. hidroelektrarne. Agencija opaža, da za področje hidroelektrarn ni velikega interesa, razlog vidi tudi v težavah na področju umeščanja v prostor in okoljevarstvenih vidikih. V podporno sheme vključene elektrarne so lani sicer proizvedle 7,7 odstotka vse doma proizvedene elektrike.

Kot je poudarila, agencija ni odgovorna za energetsko politiko, proaktivno pa sodeluje s tistimi, ki so za njo odgovorni. "Potreben je sistemski pristop države pri oblikovanju energetske politike," je dodala.

Agencija v programu dela in finančnem načrtu po njenih pojasnilih prikazuje naloge in potrebe po kadrovskih virih za posamezne naloge. Nekatere naloge so odvisne od kadrovske razpoložljivosti, na področju evropskega dela se namreč še vedno soočajo s pomanjkanjem kadra. V programu sicer ne predvidevajo novih kadrov, pa tudi ne dviga prispevka, iz katerega se agencija financira, je še pojasnila Godina.

Odbor je obravnaval tudi priporočila poslancev Levice vladi, s katerimi so želeli doseči prepoved dajanja v promet plastičnih vrečk, kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje hrane in pijače ter plastičnega pribora in mikroplastike. Odbor tega sicer ni podprl, je pa vladi sklenil predlagati, da se na evropski ravni začne zavzemati za prepoved in da s podzakonskimi akti predpiše stroga pravila ravnanja z mikroplastiko s ciljem čim večjega zmanjšanja iznosa mikroplastike v naravno okolje.

Kot je v imenu predlagateljev pojasnila Violeta Tomić, odpadna plastika predstavlja vse večji problem, še posebej plastični izdelki za enkratno uporabo. Življenjski cikel teh izdelkov je izjemno kratek in sledi načelu uporabi in zavrzi. Vsak kos plastike nekje pristane, še večji problem je, če pristane v morjih. "Gre za resen okoljski problem, ki od nas terja radikalne ukrepe," je poudarila.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je medtem pojasnila, da si vlada v okviru ukrepov krožnega gospodarstva prizadeva za povezovanje ukrepov na področju odpadkov z ukrepi in pobudami na drugih področjih, vključno z ukrepi za zmanjšanje smetenja na kopnem, za trajnostno načrtovanje plastike in za zmanjšanje uporabe mikroplastike v proizvodih. Pomembno je tudi ozaveščanje javnosti in spreminjanje vedenjskih vzorcev. Vlada si prizadeva za sprejetje takih ukrepov, ki bodo pripomogli k uveljavljanju principa krožnega gospodarstva, je dodala.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 12

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Na koga boste stavili, če bo Šarčev minister trčil v šaleški lobi? 17

Okoljski minister Jure Leben je prejšnji teden napovedal sprejetje ambiciozne podnebne strategije. Poglejmo, kaj ga čaka. In nas z njim

OK & EN
Elektrika
Elektrika To je električni avto, ki so ga naredili dijaki

Dijaki treh srednjih šol so pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali klasičnega bencinskega smarta v električnega....

OK & EN
Novice
Novice Tako iščejo milijarde za financiranje energetske prenove slovenskih stavb 3

Do leta 2020 bo naložb v energetsko učinkovitost stavb za 50 milijonov evrov, kako bo naprej, pa ne vemo, ker bo treba zagotoviti...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Auč! Pravniki so Lebenovemu interventnemu zakonu prisolili nekaj krepkih 14

Služba vlade za zakonodajo, GIZ skupne sheme in pravnika Senko Pličanič in Rajko Pirnat so zapisali vrsto pripomb na osnutek...