V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … Se grejete na kurilno olje? Pozor, cena je že za četrtino višja kot lani in z začetkom kurilne sezone utegne še rasti
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje ljubljanske medicinske fakultete je na strokovnem posvetu družbe ELES predstavila mehanizme delovanja slabega zraka na zdravje.
S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve Številna mesta po Sloveniji bodo evropski teden mobilnosti zaključila z dnevom brez avtomobila, ki predstavlja vrhunec prizadevanj za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo 77 občin, nekateri zaključni dogodki pa so zaradi slabega vremena odpovedani.

Toplotna črpalka Geos: veliki prihranki in številni okoljski učinki

Čas branja: 2 min
06.11.2017  00:10
Toplotna črpalka Geos slovenskega proizvajalca Kronoterm zelo zniža stroške ogrevanja, deluje izjemno tiho in zasede zelo malo prostora, so zapisali v prijavi za okolju prijazen izdelek.
Toplotna črpalka Geos: veliki prihranki in številni okoljski učinki

Visokotemperaturna geotermalna toplotna črpalka se prilagaja potrebam objekta. Možna je integracija 200-litrskega bojlerja, ki z inovativnim pretočnim segrevanjem zagotavlja za četrtino več uporabne tople vode oziroma 250 litrov. Zaradi kompaktne izvedbe, pri kateri je vse v eni notranji enoti, zasede toplotna črpalka zelo malo prostora, zadošča že kvadratni meter površine, preprosti so tudi transport, montaža in vzdrževanje.

Tiho delovanje, brez zunanje enote

Za zelo tiho delovanje poskrbi modularna konstrukcija ohišja z dvojno izolacijo in trojnim blaženjem kompresorja. Pri notranji enoti je 27 decibelov (A) zvočnega tlaka in 42 decibelov (A) zvočne moči na oddaljenosti en meter. Poleg tega Geos ne kvari zunanje podobe stavbe, saj nima zunanje enote.

Izredno učinkovitost naprave zagotavljajo spiralni kompresor ZH, toplotna prenosnika iz nerjaveče pločevine, termostatski ekspanzijski ventil, integrirani obtočni črpalki vira in ogrevalnega sistema in krmilnik Termotronic 3000. Grelno število COP (Coefficient of Performance) je višje od 6.0, kar pomeni, da za enoto vložene električne energije pridobimo več kot šest enot toplotne energije. Obratovalni stroški so zato zelo nizki, prihranki pri stroških za ogrevanje so do 80-odstotni.

Naprava, ki bo povečala prodajo

Uporabniki lahko delovanje geotermalne toplotne črpalke Geos nadzirajo prek oblaka Cloud.Kronoterm in prek aplikacije za tablice in pametne telefone. Naprava Geos bo povečala zanimanje za toplotne črpalke, ki izkoriščajo geotermalno energijo, zato v Kronotermu pričakujejo 20-odstotno povečanje prodaje geotermalnih toplotnih črpalk. Izdelek je zanimiv tudi za izvoz, predvsem na trge, kjer so toplotne črpalke zrak-voda zaradi hrupa zunanjih enot neprimerne.

Za nadgradnjo geotermalne toplotne črpalke so se v Kronotermu odločili zaradi zahtev po čistejšem zraku. Toplotne črpalke v najslabšem primeru emitirajo za več kot polovico manj ogljikovega dioksida kot kotli na zemeljski plin, pri novih črpalkah, ki izkoriščajo energijo podtalnice ali zemlje, pa dosegajo izpusti samo 20 odstotkov emisij učinkovitega oljnega kotla.

Okolju prijazna je tudi proizvodnja, pri kateri ne vključujejo nevarnih snovi, ne povzročajo nevarnih odpadkov in potrebujejo najmanjši vložek energije. Napravo so v celoti razvili v Sloveniji, kjer je tudi vsa proizvodnja, so še zapisali v podjetju Kronoterm.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...