Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.
Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Termoelektrarna Šoštanj zaradi odkritih napak pri zamenjavi cevi v šestem bloku (Teš 6) do družbe General Electric uveljavlja zahtevek iz naslova skrite napake. Če bodo uspeli dokazati, da gre za skrito napako, bo ta moral povrniti 250.000 evrov, je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek zapisala v odgovoru na poslansko vprašanje.
Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Dve tretjini malih in srednje velikih podjetji ne poznata zakonskih podlag o odgovornosti za povzročeno okoljsko škodo, so sporočili iz družbe Tax-Fin-Lex po delavnici o okoljski odgovornosti.
Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Na Agenciji za energijo do 11. februarja zbirajo prijave investitorjev, ki želijo pridobiti podporo za elektrarne na obnovljive vire ali kogeneracije. Vendar je tokratni poziv drugačen od dosedanjih.

Toplotna črpalka Geos: veliki prihranki in številni okoljski učinki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
06.11.2017  00:10
Toplotna črpalka Geos slovenskega proizvajalca Kronoterm zelo zniža stroške ogrevanja, deluje izjemno tiho in zasede zelo malo prostora, so zapisali v prijavi za okolju prijazen izdelek.
Toplotna črpalka Geos: veliki prihranki in številni okoljski učinki

Obveščaj me o novih člankih:  

Visokotemperaturna geotermalna toplotna črpalka se prilagaja potrebam objekta. Možna je integracija 200-litrskega bojlerja, ki z inovativnim pretočnim segrevanjem zagotavlja za četrtino več uporabne tople vode oziroma 250 litrov. Zaradi kompaktne izvedbe, pri kateri je vse v eni notranji enoti, zasede toplotna črpalka zelo malo prostora, zadošča že kvadratni meter površine, preprosti so tudi transport, montaža in vzdrževanje.

Tiho delovanje, brez zunanje enote

Za zelo tiho delovanje poskrbi modularna konstrukcija ohišja z dvojno izolacijo in trojnim blaženjem kompresorja. Pri notranji enoti je 27 decibelov (A) zvočnega tlaka in 42 decibelov (A) zvočne moči na oddaljenosti en meter. Poleg tega Geos ne kvari zunanje podobe stavbe, saj nima zunanje enote.

Izredno učinkovitost naprave zagotavljajo spiralni kompresor ZH, toplotna prenosnika iz nerjaveče pločevine, termostatski ekspanzijski ventil, integrirani obtočni črpalki vira in ogrevalnega sistema in krmilnik Termotronic 3000. Grelno število COP (Coefficient of Performance) je višje od 6.0, kar pomeni, da za enoto vložene električne energije pridobimo več kot šest enot toplotne energije. Obratovalni stroški so zato zelo nizki, prihranki pri stroških za ogrevanje so do 80-odstotni.

Naprava, ki bo povečala prodajo

Uporabniki lahko delovanje geotermalne toplotne črpalke Geos nadzirajo prek oblaka Cloud.Kronoterm in prek aplikacije za tablice in pametne telefone. Naprava Geos bo povečala zanimanje za toplotne črpalke, ki izkoriščajo geotermalno energijo, zato v Kronotermu pričakujejo 20-odstotno povečanje prodaje geotermalnih toplotnih črpalk. Izdelek je zanimiv tudi za izvoz, predvsem na trge, kjer so toplotne črpalke zrak-voda zaradi hrupa zunanjih enot neprimerne.

Za nadgradnjo geotermalne toplotne črpalke so se v Kronotermu odločili zaradi zahtev po čistejšem zraku. Toplotne črpalke v najslabšem primeru emitirajo za več kot polovico manj ogljikovega dioksida kot kotli na zemeljski plin, pri novih črpalkah, ki izkoriščajo energijo podtalnice ali zemlje, pa dosegajo izpusti samo 20 odstotkov emisij učinkovitega oljnega kotla.

Okolju prijazna je tudi proizvodnja, pri kateri ne vključujejo nevarnih snovi, ne povzročajo nevarnih odpadkov in potrebujejo najmanjši vložek energije. Napravo so v celoti razvili v Sloveniji, kjer je tudi vsa proizvodnja, so še zapisali v podjetju Kronoterm.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.