Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov in v kogeneracijah z visokim izkoristkom se lahko prijavijo na javni poziv Agencije za energijo in pridobijo podporo.

Toplotna črpalka Geos: veliki prihranki in številni okoljski učinki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
06.11.2017  00:10
Toplotna črpalka Geos slovenskega proizvajalca Kronoterm zelo zniža stroške ogrevanja, deluje izjemno tiho in zasede zelo malo prostora, so zapisali v prijavi za okolju prijazen izdelek.
Toplotna črpalka Geos: veliki prihranki in številni okoljski učinki

Obveščaj me o novih člankih:  

Visokotemperaturna geotermalna toplotna črpalka se prilagaja potrebam objekta. Možna je integracija 200-litrskega bojlerja, ki z inovativnim pretočnim segrevanjem zagotavlja za četrtino več uporabne tople vode oziroma 250 litrov. Zaradi kompaktne izvedbe, pri kateri je vse v eni notranji enoti, zasede toplotna črpalka zelo malo prostora, zadošča že kvadratni meter površine, preprosti so tudi transport, montaža in vzdrževanje.

Tiho delovanje, brez zunanje enote

Za zelo tiho delovanje poskrbi modularna konstrukcija ohišja z dvojno izolacijo in trojnim blaženjem kompresorja. Pri notranji enoti je 27 decibelov (A) zvočnega tlaka in 42 decibelov (A) zvočne moči na oddaljenosti en meter. Poleg tega Geos ne kvari zunanje podobe stavbe, saj nima zunanje enote.

Izredno učinkovitost naprave zagotavljajo spiralni kompresor ZH, toplotna prenosnika iz nerjaveče pločevine, termostatski ekspanzijski ventil, integrirani obtočni črpalki vira in ogrevalnega sistema in krmilnik Termotronic 3000. Grelno število COP (Coefficient of Performance) je višje od 6.0, kar pomeni, da za enoto vložene električne energije pridobimo več kot šest enot toplotne energije. Obratovalni stroški so zato zelo nizki, prihranki pri stroških za ogrevanje so do 80-odstotni.

Naprava, ki bo povečala prodajo

Uporabniki lahko delovanje geotermalne toplotne črpalke Geos nadzirajo prek oblaka Cloud.Kronoterm in prek aplikacije za tablice in pametne telefone. Naprava Geos bo povečala zanimanje za toplotne črpalke, ki izkoriščajo geotermalno energijo, zato v Kronotermu pričakujejo 20-odstotno povečanje prodaje geotermalnih toplotnih črpalk. Izdelek je zanimiv tudi za izvoz, predvsem na trge, kjer so toplotne črpalke zrak-voda zaradi hrupa zunanjih enot neprimerne.

Za nadgradnjo geotermalne toplotne črpalke so se v Kronotermu odločili zaradi zahtev po čistejšem zraku. Toplotne črpalke v najslabšem primeru emitirajo za več kot polovico manj ogljikovega dioksida kot kotli na zemeljski plin, pri novih črpalkah, ki izkoriščajo energijo podtalnice ali zemlje, pa dosegajo izpusti samo 20 odstotkov emisij učinkovitega oljnega kotla.

Okolju prijazna je tudi proizvodnja, pri kateri ne vključujejo nevarnih snovi, ne povzročajo nevarnih odpadkov in potrebujejo najmanjši vložek energije. Napravo so v celoti razvili v Sloveniji, kjer je tudi vsa proizvodnja, so še zapisali v podjetju Kronoterm.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike

V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati...