Okolje & energija

Radioaktivnega rutenija z južnega Urala v Sloveniji ni več

Onesnaženost z radioaktivnim rutenijem-106, katerega zelo nizke ravni je v zraku v začetku oktobra zaznala uprava za jedrsko varnost, v Sloveniji po navedbah uprave ni več prisotna. Bila je sicer tako nizka, da ni imela posledic za zdravje ljudi in okolje. Še vedno pa ni znan vzrok onesnaženja, saj točne lokacije izpusta ni mogoče določiti.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
10.11.2017 17:37
Čas branja: 1 min

Dogodek, ki je pripeljal do izpusta rutenija, se je po navedbah uprave, ki spada pod okrilje ministrstva za okolje in prostor, najverjetneje zgodil v zadnjih dneh septembra.

Te dni sta poročilo objavila francoski inštitut IRSN in upravni organ ASN, ki sta poskusila temeljito analizirati pot rutenija na podlagi znanih meteoroloških podatkov in s pomočjo matematičnih modelov. Rezultati nakazujejo, da naj bi bil vir najverjetneje nekje na območju južnega Urala, vendar točne lokacije izpusta ne morejo določiti, so sporočili iz uprave.

Po prvih informacijah o onesnaženju je Mednarodna agencija za jedrsko energijo po vseh evroazijskih državah preverila, ali je prišlo do dogodka, ki bi lahko povzročil tovrstno onesnaženje. Vsi odgovori so bili negativni. Natančna lokacija in vzrok dogodka tako najverjetneje ne bosta nikoli znana, razen če bosta storilec ali država, v kateri se je to zgodilo, o tem obvestila javnost in mednarodne institucije.

Rutenij-106 po navedbah uprave za jedrsko varnost običajno ni prisoten v zraku, zato je onesnaženje lahko povezano le z nenadzorovanim sproščanjem. Odsotnost kateregakoli drugega umetnega radionuklida izključuje možnost nesreče v jedrskem reaktorju, saj bi v tem primeru zaznali veliko več različnih radioaktivnih elementov.

Iz urada ZN, zadolženega za zadeve vesolja (UNOOSA), so medtem sporočili, da v tem času ni prišlo do padca katerega od satelitov, ki bi vseboval vir električnega napajanja z rutenijem. Ena od možnosti je tudi, da je do izpusta prišlo med predelavo izrabljenega jedrskega goriva ali proizvodnjo radioaktivnih virov, še ocenjujejo v upravi.

Konec septembra in v začetku oktobra so slovenski inštituti obvestili upravo za jedrsko varnost, da so na merilnih mestih po Sloveniji zaznali zelo nizke ravni koncentracije rutenija-106. Uprava je takoj odredila povečan nadzor nad radioaktivnostjo zraka ter o tem obvestila javnost in pristojne mednarodne organizacije. Koncentracija rutenija je zelo hitro upadala, tako da je bila raven onesnaženja že po nekaj dneh pod pragom zaznavanja.

Rutenij-106 je radionuklid umetnega izvora, uporablja pa se v medicini za zdravljenje tumorjev na očeh.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Na Dunaju o jedrski varnosti tudi slovenski strokovnjaki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Na Dunaju o jedrski varnosti tudi slovenski strokovnjaki 1

Prejšnji teden je bila na Dunaju generalna konferenca Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE). Iz Slovenije so se je udeležili predstavniki zunanjega ministrstva, uprave za jedrsko varnost in ministrstva za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) »JEK 2 bi lahko bil pozitiven primer za EU«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) »JEK 2 bi lahko bil pozitiven primer za EU« 3

Thomas Tromm je raziskovalec jedrske energije na nemškem Karlsruher Institut für Technologie. Z njim smo govorili o prihodnosti jedrskih elektrarn v EU, o odlagališčih jedrskih odpadkov, nismo pa se izognili vprašanju o morebitnem drugem bloku jedrske elektrarne v Slovenji.

FINANCE
Okolje & energija
V Evropi in tudi pri nas so merili radioaktivno sevanje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Evropi in tudi pri nas so merili radioaktivno sevanje

V preteklem tednu je Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV), podobno kot sorodni upravni organi v Evropi, v zraku zaznala zelo nizke ravni radioaktivnega izotopa rutenija-106. Takšne nizke ravni so zaznali merilniki radioaktivne kontaminacije zraka v Ljubljani in v okolici Maribora, so sporočili z uprave.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
Cizelj posvaril pred skromnim financiranjem jedrske znanosti
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Cizelj posvaril pred skromnim financiranjem jedrske znanosti 1

Slovenska vlada - podobno kot številne druge vlade jedrskih držav - razmeroma malo vlaga v področje jedrske znanosti, je opozoril vodja odseka za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan Leon Cizelj. Jedrska Slovenija v to področje letno usmeri okoli poldrugi milijon evrov, nejedrska Avstrija pa pet milijonov evrov, je ponazoril.

FINANCE
Okolje & energija
Novšak: Nova nuklearka prinaša štiri milijarde evrov dodane vrednosti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Novšak: Nova nuklearka prinaša štiri milijarde evrov dodane vrednosti 3

Podaljšanje življenjske dobe jedrske elektrarne prinaša dve milijardi evrov dodane vrednosti, novi blok pa štiri milijarde, je ob uvodu v konferenco NENE 2017 povedal generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

FINANCE
Okolje & energija
Kam vlagati? Vprašajte energetike!
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kam vlagati? Vprašajte energetike! 1

Na spletni strani ministrstva za infrastrukturo so v petek objavili besedilo Energetskega koncepta Slovenije (EKS) za javno obravnavo. Pripombe sprejemajo do 5. januarja.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti