Okolje & energija
Oglasno sporočilo

Klasične telekomunikacije v energetiki prihodnosti?

Zagotavljanje varnosti ne bodo več domena omrežij, temveč naprav, ki bodo sposobne po odprtih omrežjih komunicirati varno in zaščiteno in samo z določenim namenom, recimo z uporabo tehnologije bločnih verig.
Avtor
14.11.2017 00:43
Čas branja: 2 min

V dosedanjih konceptih razvoja energetskih omrežij in storitev se vloga telekomunikacij omenja zelo splošno, predvsem v kontekstu vodenja omrežja za zagotavljanje storitev prenosa podatkov, izmenjavo poslovnih informacij in govorne telefonije. Zajeto je tudi povečanje kapacitet in razpoložljivosti, predvsem z izgradnjo optičnih povezav, ki se vgrajujejo v energetsko infrastrukturo.

Prihodnost pa energetiko in telekomunikacije postavlja pred veliko večje izzive kot so opisani v klasičnih energetskih in telekomunikacijskih konceptih. Seveda bo še vedno treba zagotavljati infrastrukturo in telekomunikacijske storitve, vendar se pred sedanjo tehnologijo zaradi energetske prihodnosti postavljajo izzivi, ki jim bo sedaj uveljavljen klasični pristop težko kos.

Energetska prihodnost bo zaradi političnih, razvojnih in ekoloških zahtev v znamenju razpršene proizvodnje in veliko bolj segmentirane oziroma poslovno naravnane porabe. Pomembno bo ustrezno preoblikovanje energetike z vpeljavo pametnih omrežij in interneta stvari, ki bodo večji ali manjši odjemalci energije. Naša energetska prihodnost bo tako v kontekstu digitalne preobrazbe in razvoja telekomunikacij okolje, ki bo omogočalo komuniciranje vsega z vsem.

Začelo se bo pojavljati čedalje več naprav, ki jih bomo lahko upravljali in nadzirali na daljavo; pojavljale se bodo naprave, ki se bodo lahko vključevale ali izključevale na daljavo, kar pomeni, da bodo energijo rabile nadzorovano.

Pri električnih avtomobilih bo imel pomembno vlogo režim njihovega polnjenja. Predvidoma bomo vsi uporabniki ob prihodu na cilj za vsak slučaj in za rezervo napolnili akumulatorje, da bo avto pripravljen za naslednjo vožnjo. Večina polnitev se bo dogajala, ko bomo prišli iz služb. Način polnjenja je velik izziv za upravljavce elektroenergetskega sistema, zato bo treba dobro izkoristiti pametno infrastrukturo za ustrezno obvladovanje polnjenje na način, ki bo pripomogel k bolj uravnoteženemu odjemu električne energije iz omrežja.

S temi izzivi se bo treba spoprijeti predvsem z uporabo pametnih informacijskih in telekomunikacijskih storitev, ki bodo omogočale nadzorovano upravljanje z zahtevami odjema in bodo na osnovi vnaprej postavljenih pravil lahko upravljale z vsemi napravami, ki so priključene bodisi kot odjemalci, bodisi kot viri električne energije.

Taka povezanost vseh z vsem pred izziv postavlja tudi telekomunikacije in informatiko, predvsem pri zagotavljanju varnosti sistemov in naprav. Klasična telekomunikacijska omrežja in varnostne storitve ne bodo mogle več zagotavljati varnosti vsem napravam in celemu sistemu. V prihodnje bo zaradi varnosti treba čedalje bolj ločevati okolja ponudnikov in odjemalcev pri tem pa še vedno zagotoviti izvajanje storitev. Pristop s kreiranjem zasebnih omrežij za skupine storitev žal zaradi povečanja števila in potreb ne bo več omogočal učinkovitega upravljanja in nadzora ter s tem primerne varnosti.

Skoraj se sliši nerešljivo, vendar varnostnih potreb ne bodo več zagotavljala omrežja, temveč naprave, ki bodo sposobne po odprtih omrežjih komunicirati varno in zaščiteno in samo z določenim namenom, recimo z uporabo tehnologije bločnih verig.

Mag. Venčeslav Perko, Eles, d. o. o.