Okolje & energija

Ste s Ptuja ali okolice? Preizkusite pametne naprave za upravljanje z energijo

V projektu Premakni porabo lahko sodeluje 1.300 odjemalcev na širšem ptujskem območju. Od tega jih bo sto preizkusilo pametne naprave za upravljanje z električno energijo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

14.11.2017 23:05
Čas branja: 4 min
Ste s Ptuja ali okolice? Preizkusite pametne naprave za upravljanje z energijo
Hišni sistem upravljanja z energijo (Home energy management system) je namenjen optimiranju porabe energije, testirali pa ga bodo v okviru projekta Premakni porabo.

Družba ELES bo v sodelovanju z Elektrom Maribor opravila projekt Premakni porabo. V projekt bodo vključili 1.300 prebivalcev izbranih občin spodnjega Podravja, projekt pa bo trajal eno leto, od 1. decembra 2017 do 30. novembra 2018.

Celoten projekt je sestavljen iz dveh preizkusov. Elektro Maribor opravlja preizkus kritične konične tarife, družba ELES pa preizkus pomoči pri izravnavi odjema, pojasnjuje Gregor Omahen z družbe ELES.

Preizkus kritične konične tarife

Pri preizkusu kritične konične tarife bodo testirali reakcije odjemalcev na spremembo cene električne energije. Kako? Za sodelujoče odjemalce bo električna energija eno leto cenejša kot za vse ostale. Vendar pa bodo sodelujočim odjemalcem petdesetkrat na leto elektriko za eno uro močno podražili. Za približno desetkrat. Podražitev imenujejo kritična konična tarifa, vsakič jo bodo napovedali vnaprej, da se ji bodo lahko odjemalci v veliki meri izognili. Na primer z izklapljanjem gospodinjskih aparatov ali z odlogom na primer pranja ali sušenja.

Kakšne bodo cene električne energije? Vzemimo najprej visoko tarifo. Odjemalci zdaj plačujejo 0,04213 evra za kilovatno uro. Če se bodo vključili v projekt, bodo zanje veljala visoka tarifa 0,03749 evra za kilovatno uro, kar pomeni, da bo zanje visoka tarifa v času trajanja projekta nižja za 11 odstotkov. Celoten projekt bo trajal eno leto oziroma 8.760 ur, od tega pa bo 50 ur veljala visoka kritična konična tarifa 0,37326 evra, kar je približno desetkrat več od projektne visoke tarife.

Podobno je pri mali tarifi. Redna je 0,03239 evra za kilovatno uro, odjemalci, vključeni v projekt, bodo plačevali po 0,02882 evra za kilovatno uro, mala kritična konična tarifa pa je 0,37196 evra za kilovatno uro in bo veljala 50 ur.

Naštete cene veljajo v letošnjem letu. Prihodnje leto bodo drugačne, vendar bodo razmerja med cenami podobna. Tarifni sistem je narejen tako, da bo vključeni odjemalec, ki ne bo naredil ničesar, plačal približno toliko kot običajni odjemalci. Če pa v 50 urah kritične konične tarife izklopil porabnike, bo prihranil pri stroških za elektriko.

S projektom želijo predvsem okrepiti ozaveščenost o odjemu, pojasnjuje Omahen: »Da odjemalec načrtuje na primer pranje ali sušenje perila ob drugem času.«

Preizkus pomoči pri izravnavi odjema

Družba ELES pa bo v okviru projekta opravila še preizkus pomoči pri izravnavi odjema. Odjemalci bodo morali zmanjšati odjem v 15 minutah po prejetju sporočila SMS. Za sodelovanje bodo dobili 25 evrov nagrade, če se bodo odzvali na sporočila z izklopom porabnikov elektrike.

V družbi ELES želijo z akcijo spodbuditi dobavitelje električne energije, da ponudijo tudi takšen odjem, s katerim bodo sodelovali pri izravnavanju sistema. Izravnavo odjema sicer opravljajo že zdaj, vendar je osredotočena na industrijske odjemalce in dizelske agregate. Prepričani pa so, da je potencial tudi pri neindustrijskih odjemalcih.

Uporaba pametnih naprav

V občinah, kjer bodo izvajali projekt, ima pameten števec okoli sedem tisoč odjemalcev. Takšni odjemalci lahko sodelujejo v projektu. O kritični konični tarifi ali o sodelovanju pri izravnani odjema bo s kratkimi sporočili SMS obveščenih 1.200 odjemalcev. Pri sto sodelujočih odjemalcih pa bodo montirali tudi naprave, s katerimi bodo med drugim preverili, ali se splača množično montirati takšne naprave, ali pa zadošča obveščanje prek sporočil SMS.

Testirali bodo dve vrsti naprav. Nekatere naprave bodo samodejno odklopile toplotno črpalko, klimatsko napravo ali nekatere druge porabnike, kadar bo smiselno. Naprava bo olajša delo odjemalcu in mu zagotovila prihranek. Druga vrsta naprav, hišni sistem upravljanja z energijo (Home energy management system), pa je namenjena optimiranju porabe energije in nudi vrsto drugih funkcionalnosti, ki odjemalcem povečajo udobje. Naprave bodo montirali tehnični izvajalci projekta iz podjetje Solvera Lynx oziroma njegovi podizvajalci.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Vsi vključeni odjemalci bodo lahko naložili na mobilno napravo aplikacijo za spremljanje porabe in primerjanje stroškov po starem in novem sistemu.

Projekt je del triletnega slovensko–japonskega projekta pametnih omrežij in pametnih skupnosti, imenovanega tudi projekt NEDO. Osnovni partnerji so japonska državna družba za spodbujanje izvoza NEDO, njegov pooblaščeni izvajalec Hitachi in družba ELES, je še pojasnil Omahen.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
ELES in Elektro Maribor v pilotni projekt Premakni porabo
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA ELES in Elektro Maribor v pilotni projekt Premakni porabo 1

Slovenski sistemski operater prenosnega omrežja ELES in družba Elektro Maribor sta danes predstavila slovensko-japonski projekt Premakni porabo, s katerim bosta uporabnikom elektrike na območju desetih občin Spodnjega Podravja omogočila prehod na aktivno upravljanje porabe električne energije. Pozneje načrtujejo uporabo izkušenj na ravni države.

FINANCE
Okolje & energija
Brez pametnih omrežij ne bo velike e-mobilnosti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Brez pametnih omrežij ne bo velike e-mobilnosti

»Ocenjujem, da pri zdajšnji ravni tehnike in pri zdajšnjih napovedih ni druge rešitve kot NEK 2,« je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Elektroenergetiki: JEK 2 najbrž neizogiben
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Elektroenergetiki: JEK 2 najbrž neizogiben 2

Po ustavitvi JEK in TEŠ bi bil primanjkljaj električne energije v Sloveniji več kot 60-odstoten, so zapisali člani združenja energetikov CIGRE – CIRED.

FINANCE
Okolje & energija
Koliko elektroenergetski sistem stanejo obnovljivi viri
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko elektroenergetski sistem stanejo obnovljivi viri 8

Proizvodnja električne energije v sončnih in vetrnih elektrarnah (OVE) je nestabilna, zato je treba zagotavljati rezervne zmogljivosti, ki se lahko vključijo, ko se sonce skrije. Operater prenosnega sistema to počne z nakupom sistemskih storitev. Kaj so sistemske storitve, v kakšnih primerih jih uporabljajo in koliko stanejo, je pojasnil Jurij Klančnik, direktor Področja za obratovanje v družbi ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Hranilnik energije bo električno še močneje povezal BTC in Ljubljano
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Hranilnik energije bo električno še močneje povezal BTC in Ljubljano 22

V drugi fazi japonsko-slovenskega projekta pametnih omrežij Nedo bosta ELES in Elektro Ljubljana v ljubljanskem BTC postavila velik hranilnik energije, s katerim bosta skupaj z ljubljansko termoelektrarno-toplarno napajala velik del mesta, če bi prišlo do izrednih dogodkov.

FINANCE
Okolje & energija
Korošci dobili transformator, ki bo olajšal vključevanje sončnih elektrarn
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Korošci dobili transformator, ki bo olajšal vključevanje sončnih elektrarn 24

V okviru 35 milijonov evrov vrednega projekta Nedo, pri katerem ELES sodeluje s partnerji iz Japonske in Slovenije, so na območju slovenjgraške občine odprli regulacijski transformator.

FINANCE
Okolje & energija
Zakaj električni avti ne bodo sesuli elektroenergetskega sistema
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zakaj električni avti ne bodo sesuli elektroenergetskega sistema 22

Dvesto tisoč električnih avtov v Sloveniji leta 2030 za elektrodistribucijsko omrežje ne bi smelo predstavljati težav, zatrjujejo na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
Za elektrarne na srednji Savi bomo potrebovali zasebni kapital
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Za elektrarne na srednji Savi bomo potrebovali zasebni kapital 1

Za srednjesavsko verigo sem predlagal vstop domačega in tujega zasebnega kapitala, je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar.