Tako boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Tako boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Še nekaj dni je odprt razpis, na katerem lahko občine dobijo pomoč pri postopku, ki ga morajo opraviti, da lahko postavijo skupnostno sončno elektrarno.
Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Čeprav so bile padavine v letošnjem maju pogoste, njihova količina ni bila tako velika, da bi to popravilo slabši začetek leta za slovenske hidroelektrarne. Proizvodnja elektrike v prvih štirih mesecih je bila z izjemo februarja namreč podpovprečna, ocenjujejo v hidroelektrarnah, kjer to pripisujejo tudi manjši količini snega.
Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Med podnebnim štrajkom 15. marca se je v Ljubljani zbralo več tisoč protestnikov, tokrat le nekaj deset. Zakaj je bilo tako, je povedala Lena Penšek, ki je med bolj dejavnimi člani gibanja Mladih za podnebno pravičnost.
Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Na Eko skladu so objavili nova javna poziva za dodeljevanje spodbud občinam za nakup vozil za prevoz potnikov in komunalnih vozil.
Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Če prihodnje leto ne bomo dosegli 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije, se nam bo bolj splačalo kupiti tako imenovani statistični prenos energije kot plačati kazen evropski komisiji.

Ste s Ptuja ali okolice? Preizkusite pametne naprave za upravljanje z energijo

Čas branja: 4 min
14.11.2017  23:05
V projektu Premakni porabo lahko sodeluje 1.300 odjemalcev na širšem ptujskem območju. Od tega jih bo sto preizkusilo pametne naprave za upravljanje z električno energijo.
Ste s Ptuja ali okolice? Preizkusite pametne naprave za upravljanje z energijo
Hišni sistem upravljanja z energijo (Home energy management system) je namenjen optimiranju porabe energije, testirali pa ga bodo v okviru projekta Premakni porabo.

Obveščaj me o novih člankih:  
ELES dodaj
Elektro Maribor dodaj
Gregor Omahen dodaj
Solvera Lynx dodaj
Hitachi dodaj

Družba ELES bo v sodelovanju z Elektrom Maribor opravila projekt Premakni porabo. V projekt bodo vključili 1.300 prebivalcev izbranih občin spodnjega Podravja, projekt pa bo trajal eno leto, od 1. decembra 2017 do 30. novembra 2018.

Celoten projekt je sestavljen iz dveh preizkusov. Elektro Maribor opravlja preizkus kritične konične tarife, družba ELES pa preizkus pomoči pri izravnavi odjema, pojasnjuje Gregor Omahen z družbe ELES.

Preizkus kritične konične tarife

Pri preizkusu kritične konične tarife bodo testirali reakcije odjemalcev na spremembo cene električne energije. Kako? Za sodelujoče odjemalce bo električna energija eno leto cenejša kot za vse ostale. Vendar pa bodo sodelujočim odjemalcem petdesetkrat na leto elektriko za eno uro močno podražili. Za približno desetkrat. Podražitev imenujejo kritična konična tarifa, vsakič jo bodo napovedali vnaprej, da se ji bodo lahko odjemalci v veliki meri izognili. Na primer z izklapljanjem gospodinjskih aparatov ali z odlogom na primer pranja ali sušenja.

Kakšne bodo cene električne energije? Vzemimo najprej visoko tarifo. Odjemalci zdaj plačujejo 0,04213 evra za kilovatno uro. Če se bodo vključili v projekt, bodo zanje veljala visoka tarifa 0,03749 evra za kilovatno uro, kar pomeni, da bo zanje visoka tarifa v času trajanja projekta nižja za 11 odstotkov. Celoten projekt bo trajal eno leto oziroma 8.760 ur, od tega pa bo 50 ur veljala visoka kritična konična tarifa 0,37326 evra, kar je približno desetkrat več od projektne visoke tarife.

Podobno je pri mali tarifi. Redna je 0,03239 evra za kilovatno uro, odjemalci, vključeni v projekt, bodo plačevali po 0,02882 evra za kilovatno uro, mala kritična konična tarifa pa je 0,37196 evra za kilovatno uro in bo veljala 50 ur.

Naštete cene veljajo v letošnjem letu. Prihodnje leto bodo drugačne, vendar bodo razmerja med cenami podobna. Tarifni sistem je narejen tako, da bo vključeni odjemalec, ki ne bo naredil ničesar, plačal približno toliko kot običajni odjemalci. Če pa v 50 urah kritične konične tarife izklopil porabnike, bo prihranil pri stroških za elektriko.

S projektom želijo predvsem okrepiti ozaveščenost o odjemu, pojasnjuje Omahen: »Da odjemalec načrtuje na primer pranje ali sušenje perila ob drugem času.«

Preizkus pomoči pri izravnavi odjema

Družba ELES pa bo v okviru projekta opravila še preizkus pomoči pri izravnavi odjema. Odjemalci bodo morali zmanjšati odjem v 15 minutah po prejetju sporočila SMS. Za sodelovanje bodo dobili 25 evrov nagrade, če se bodo odzvali na sporočila z izklopom porabnikov elektrike.

V družbi ELES želijo z akcijo spodbuditi dobavitelje električne energije, da ponudijo tudi takšen odjem, s katerim bodo sodelovali pri izravnavanju sistema. Izravnavo odjema sicer opravljajo že zdaj, vendar je osredotočena na industrijske odjemalce in dizelske agregate. Prepričani pa so, da je potencial tudi pri neindustrijskih odjemalcih.

Uporaba pametnih naprav

V občinah, kjer bodo izvajali projekt, ima pameten števec okoli sedem tisoč odjemalcev. Takšni odjemalci lahko sodelujejo v projektu. O kritični konični tarifi ali o sodelovanju pri izravnani odjema bo s kratkimi sporočili SMS obveščenih 1.200 odjemalcev. Pri sto sodelujočih odjemalcih pa bodo montirali tudi naprave, s katerimi bodo med drugim preverili, ali se splača množično montirati takšne naprave, ali pa zadošča obveščanje prek sporočil SMS.

Testirali bodo dve vrsti naprav. Nekatere naprave bodo samodejno odklopile toplotno črpalko, klimatsko napravo ali nekatere druge porabnike, kadar bo smiselno. Naprava bo olajša delo odjemalcu in mu zagotovila prihranek. Druga vrsta naprav, hišni sistem upravljanja z energijo (Home energy management system), pa je namenjena optimiranju porabe energije in nudi vrsto drugih funkcionalnosti, ki odjemalcem povečajo udobje. Naprave bodo montirali tehnični izvajalci projekta iz podjetje Solvera Lynx oziroma njegovi podizvajalci.

Vsi vključeni odjemalci bodo lahko naložili na mobilno napravo aplikacijo za spremljanje porabe in primerjanje stroškov po starem in novem sistemu.

Projekt je del triletnega slovensko–japonskega projekta pametnih omrežij in pametnih skupnosti, imenovanega tudi projekt NEDO. Osnovni partnerji so japonska državna družba za spodbujanje izvoza NEDO, njegov pooblaščeni izvajalec Hitachi in družba ELES, je še pojasnil Omahen.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...