V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … Se grejete na kurilno olje? Pozor, cena je že za četrtino višja kot lani in z začetkom kurilne sezone utegne še rasti
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje ljubljanske medicinske fakultete je na strokovnem posvetu družbe ELES predstavila mehanizme delovanja slabega zraka na zdravje.
S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve Številna mesta po Sloveniji bodo evropski teden mobilnosti zaključila z dnevom brez avtomobila, ki predstavlja vrhunec prizadevanj za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo 77 občin, nekateri zaključni dogodki pa so zaradi slabega vremena odpovedani.

Ste s Ptuja ali okolice? Preizkusite pametne naprave za upravljanje z energijo

Čas branja: 4 min
14.11.2017  23:05
V projektu Premakni porabo lahko sodeluje 1.300 odjemalcev na širšem ptujskem območju. Od tega jih bo sto preizkusilo pametne naprave za upravljanje z električno energijo.
Ste s Ptuja ali okolice? Preizkusite pametne naprave za upravljanje z energijo
Hišni sistem upravljanja z energijo (Home energy management system) je namenjen optimiranju porabe energije, testirali pa ga bodo v okviru projekta Premakni porabo.

Družba ELES bo v sodelovanju z Elektrom Maribor opravila projekt Premakni porabo. V projekt bodo vključili 1.300 prebivalcev izbranih občin spodnjega Podravja, projekt pa bo trajal eno leto, od 1. decembra 2017 do 30. novembra 2018.

Celoten projekt je sestavljen iz dveh preizkusov. Elektro Maribor opravlja preizkus kritične konične tarife, družba ELES pa preizkus pomoči pri izravnavi odjema, pojasnjuje Gregor Omahen z družbe ELES.

Preizkus kritične konične tarife

Pri preizkusu kritične konične tarife bodo testirali reakcije odjemalcev na spremembo cene električne energije. Kako? Za sodelujoče odjemalce bo električna energija eno leto cenejša kot za vse ostale. Vendar pa bodo sodelujočim odjemalcem petdesetkrat na leto elektriko za eno uro močno podražili. Za približno desetkrat. Podražitev imenujejo kritična konična tarifa, vsakič jo bodo napovedali vnaprej, da se ji bodo lahko odjemalci v veliki meri izognili. Na primer z izklapljanjem gospodinjskih aparatov ali z odlogom na primer pranja ali sušenja.

Kakšne bodo cene električne energije? Vzemimo najprej visoko tarifo. Odjemalci zdaj plačujejo 0,04213 evra za kilovatno uro. Če se bodo vključili v projekt, bodo zanje veljala visoka tarifa 0,03749 evra za kilovatno uro, kar pomeni, da bo zanje visoka tarifa v času trajanja projekta nižja za 11 odstotkov. Celoten projekt bo trajal eno leto oziroma 8.760 ur, od tega pa bo 50 ur veljala visoka kritična konična tarifa 0,37326 evra, kar je približno desetkrat več od projektne visoke tarife.

Podobno je pri mali tarifi. Redna je 0,03239 evra za kilovatno uro, odjemalci, vključeni v projekt, bodo plačevali po 0,02882 evra za kilovatno uro, mala kritična konična tarifa pa je 0,37196 evra za kilovatno uro in bo veljala 50 ur.

Naštete cene veljajo v letošnjem letu. Prihodnje leto bodo drugačne, vendar bodo razmerja med cenami podobna. Tarifni sistem je narejen tako, da bo vključeni odjemalec, ki ne bo naredil ničesar, plačal približno toliko kot običajni odjemalci. Če pa v 50 urah kritične konične tarife izklopil porabnike, bo prihranil pri stroških za elektriko.

S projektom želijo predvsem okrepiti ozaveščenost o odjemu, pojasnjuje Omahen: »Da odjemalec načrtuje na primer pranje ali sušenje perila ob drugem času.«

Preizkus pomoči pri izravnavi odjema

Družba ELES pa bo v okviru projekta opravila še preizkus pomoči pri izravnavi odjema. Odjemalci bodo morali zmanjšati odjem v 15 minutah po prejetju sporočila SMS. Za sodelovanje bodo dobili 25 evrov nagrade, če se bodo odzvali na sporočila z izklopom porabnikov elektrike.

V družbi ELES želijo z akcijo spodbuditi dobavitelje električne energije, da ponudijo tudi takšen odjem, s katerim bodo sodelovali pri izravnavanju sistema. Izravnavo odjema sicer opravljajo že zdaj, vendar je osredotočena na industrijske odjemalce in dizelske agregate. Prepričani pa so, da je potencial tudi pri neindustrijskih odjemalcih.

Uporaba pametnih naprav

V občinah, kjer bodo izvajali projekt, ima pameten števec okoli sedem tisoč odjemalcev. Takšni odjemalci lahko sodelujejo v projektu. O kritični konični tarifi ali o sodelovanju pri izravnani odjema bo s kratkimi sporočili SMS obveščenih 1.200 odjemalcev. Pri sto sodelujočih odjemalcih pa bodo montirali tudi naprave, s katerimi bodo med drugim preverili, ali se splača množično montirati takšne naprave, ali pa zadošča obveščanje prek sporočil SMS.

Testirali bodo dve vrsti naprav. Nekatere naprave bodo samodejno odklopile toplotno črpalko, klimatsko napravo ali nekatere druge porabnike, kadar bo smiselno. Naprava bo olajša delo odjemalcu in mu zagotovila prihranek. Druga vrsta naprav, hišni sistem upravljanja z energijo (Home energy management system), pa je namenjena optimiranju porabe energije in nudi vrsto drugih funkcionalnosti, ki odjemalcem povečajo udobje. Naprave bodo montirali tehnični izvajalci projekta iz podjetje Solvera Lynx oziroma njegovi podizvajalci.

Vsi vključeni odjemalci bodo lahko naložili na mobilno napravo aplikacijo za spremljanje porabe in primerjanje stroškov po starem in novem sistemu.

Projekt je del triletnega slovensko–japonskega projekta pametnih omrežij in pametnih skupnosti, imenovanega tudi projekt NEDO. Osnovni partnerji so japonska državna družba za spodbujanje izvoza NEDO, njegov pooblaščeni izvajalec Hitachi in družba ELES, je še pojasnil Omahen.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...