Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.
Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Termoelektrarna Šoštanj zaradi odkritih napak pri zamenjavi cevi v šestem bloku (Teš 6) do družbe General Electric uveljavlja zahtevek iz naslova skrite napake. Če bodo uspeli dokazati, da gre za skrito napako, bo ta moral povrniti 250.000 evrov, je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek zapisala v odgovoru na poslansko vprašanje.
Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Dve tretjini malih in srednje velikih podjetji ne poznata zakonskih podlag o odgovornosti za povzročeno okoljsko škodo, so sporočili iz družbe Tax-Fin-Lex po delavnici o okoljski odgovornosti.
Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Na Agenciji za energijo do 11. februarja zbirajo prijave investitorjev, ki želijo pridobiti podporo za elektrarne na obnovljive vire ali kogeneracije. Vendar je tokratni poziv drugačen od dosedanjih.

Ste s Ptuja ali okolice? Preizkusite pametne naprave za upravljanje z energijo

Čas branja: 4 min
14.11.2017  23:05
V projektu Premakni porabo lahko sodeluje 1.300 odjemalcev na širšem ptujskem območju. Od tega jih bo sto preizkusilo pametne naprave za upravljanje z električno energijo.
Ste s Ptuja ali okolice? Preizkusite pametne naprave za upravljanje z energijo
Hišni sistem upravljanja z energijo (Home energy management system) je namenjen optimiranju porabe energije, testirali pa ga bodo v okviru projekta Premakni porabo.

Obveščaj me o novih člankih:  
ELES dodaj
Elektro Maribor dodaj
Gregor Omahen dodaj
Solvera Lynx dodaj
Hitachi dodaj

Družba ELES bo v sodelovanju z Elektrom Maribor opravila projekt Premakni porabo. V projekt bodo vključili 1.300 prebivalcev izbranih občin spodnjega Podravja, projekt pa bo trajal eno leto, od 1. decembra 2017 do 30. novembra 2018.

Celoten projekt je sestavljen iz dveh preizkusov. Elektro Maribor opravlja preizkus kritične konične tarife, družba ELES pa preizkus pomoči pri izravnavi odjema, pojasnjuje Gregor Omahen z družbe ELES.

Preizkus kritične konične tarife

Pri preizkusu kritične konične tarife bodo testirali reakcije odjemalcev na spremembo cene električne energije. Kako? Za sodelujoče odjemalce bo električna energija eno leto cenejša kot za vse ostale. Vendar pa bodo sodelujočim odjemalcem petdesetkrat na leto elektriko za eno uro močno podražili. Za približno desetkrat. Podražitev imenujejo kritična konična tarifa, vsakič jo bodo napovedali vnaprej, da se ji bodo lahko odjemalci v veliki meri izognili. Na primer z izklapljanjem gospodinjskih aparatov ali z odlogom na primer pranja ali sušenja.

Kakšne bodo cene električne energije? Vzemimo najprej visoko tarifo. Odjemalci zdaj plačujejo 0,04213 evra za kilovatno uro. Če se bodo vključili v projekt, bodo zanje veljala visoka tarifa 0,03749 evra za kilovatno uro, kar pomeni, da bo zanje visoka tarifa v času trajanja projekta nižja za 11 odstotkov. Celoten projekt bo trajal eno leto oziroma 8.760 ur, od tega pa bo 50 ur veljala visoka kritična konična tarifa 0,37326 evra, kar je približno desetkrat več od projektne visoke tarife.

Podobno je pri mali tarifi. Redna je 0,03239 evra za kilovatno uro, odjemalci, vključeni v projekt, bodo plačevali po 0,02882 evra za kilovatno uro, mala kritična konična tarifa pa je 0,37196 evra za kilovatno uro in bo veljala 50 ur.

Naštete cene veljajo v letošnjem letu. Prihodnje leto bodo drugačne, vendar bodo razmerja med cenami podobna. Tarifni sistem je narejen tako, da bo vključeni odjemalec, ki ne bo naredil ničesar, plačal približno toliko kot običajni odjemalci. Če pa v 50 urah kritične konične tarife izklopil porabnike, bo prihranil pri stroških za elektriko.

S projektom želijo predvsem okrepiti ozaveščenost o odjemu, pojasnjuje Omahen: »Da odjemalec načrtuje na primer pranje ali sušenje perila ob drugem času.«

Preizkus pomoči pri izravnavi odjema

Družba ELES pa bo v okviru projekta opravila še preizkus pomoči pri izravnavi odjema. Odjemalci bodo morali zmanjšati odjem v 15 minutah po prejetju sporočila SMS. Za sodelovanje bodo dobili 25 evrov nagrade, če se bodo odzvali na sporočila z izklopom porabnikov elektrike.

V družbi ELES želijo z akcijo spodbuditi dobavitelje električne energije, da ponudijo tudi takšen odjem, s katerim bodo sodelovali pri izravnavanju sistema. Izravnavo odjema sicer opravljajo že zdaj, vendar je osredotočena na industrijske odjemalce in dizelske agregate. Prepričani pa so, da je potencial tudi pri neindustrijskih odjemalcih.

Uporaba pametnih naprav

V občinah, kjer bodo izvajali projekt, ima pameten števec okoli sedem tisoč odjemalcev. Takšni odjemalci lahko sodelujejo v projektu. O kritični konični tarifi ali o sodelovanju pri izravnani odjema bo s kratkimi sporočili SMS obveščenih 1.200 odjemalcev. Pri sto sodelujočih odjemalcih pa bodo montirali tudi naprave, s katerimi bodo med drugim preverili, ali se splača množično montirati takšne naprave, ali pa zadošča obveščanje prek sporočil SMS.

Testirali bodo dve vrsti naprav. Nekatere naprave bodo samodejno odklopile toplotno črpalko, klimatsko napravo ali nekatere druge porabnike, kadar bo smiselno. Naprava bo olajša delo odjemalcu in mu zagotovila prihranek. Druga vrsta naprav, hišni sistem upravljanja z energijo (Home energy management system), pa je namenjena optimiranju porabe energije in nudi vrsto drugih funkcionalnosti, ki odjemalcem povečajo udobje. Naprave bodo montirali tehnični izvajalci projekta iz podjetje Solvera Lynx oziroma njegovi podizvajalci.

Vsi vključeni odjemalci bodo lahko naložili na mobilno napravo aplikacijo za spremljanje porabe in primerjanje stroškov po starem in novem sistemu.

Projekt je del triletnega slovensko–japonskega projekta pametnih omrežij in pametnih skupnosti, imenovanega tudi projekt NEDO. Osnovni partnerji so japonska državna družba za spodbujanje izvoza NEDO, njegov pooblaščeni izvajalec Hitachi in družba ELES, je še pojasnil Omahen.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.