Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.
E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu Vse več pozornosti pri polnjenju električnih vozil je namenjeno razvoju polnilnih mest, pojasnjuje Peter Habjan iz podjetja Emicon Adria.
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.

Informacija o povišanem sevanju zaradi napake v programski opremi

Čas branja: 1 min
21.11.2017  12:30  Dopolnjeno: 21.11.2017 12:30
V soboto, 11. novembra, je zaokrožila novica o povišanem sevanju na merilniku pri Sv. Mohorju nad Brestanico. Razlog za napačen signal je bil splet dogodkov in pomanjkljivosti v programski opremi vmesnika, so danes sporočili iz Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV).
Informacija o povišanem sevanju zaradi napake v programski opremi

Merilnik sevanja URSJV gostuje pri postaji za meritve kakovosti zraka, ki jo upravlja Elektroinštitut Milan Vidmar. Sodelavci URSJV in inštituta so 16. novembra ponovno pregledali lokacijo in prenosne poti izmerjenih podatkov. V zabojniku in njegovi neposredni okolici niso izmerili povišanih vrednosti radioaktivnosti. Ugotovili so, da je tik pred napačnim signalom na lokaciji zmanjkalo elektrike.

Opravili so simulacijo prekinitve električnega napajanja merilnika sevanja. Ugotovili so, da je programska oprema za zajem in prenos podatkov v vmesniku v prvi uri in pol po vnovični vzpostavitvi električne napetosti pošiljala v centralo nesmiselne podatke. Merilnik sevanja gama potrebuje toliko časa, da zbere dovolj podatkov za pripravo povprečne vrednosti in jih šele takrat začne pošiljati vmesniku. Tokratni izpad električne napetosti seveda ni bil prvi, a je tokrat odpovedal brezprekinitveni napajalnik (UPS), ki bi moral ob izpadu elektrike zagotoviti napetost merilniku.

Napako v programski opremi so odpravili in zagotovili rezervno napajanje merilnika sevanja. Pregledali bodo tudi druge podobne merilnike in posodobili prenosne poti podatkov, da bodo prenešeni neposredno na URSJV brez vmesnih internetnih povezav.

Povišanih vrednosti, ki so bile na spletnih straneh objavljene dne 10. novembra na Sv. Mohorju ni povzročil radioaktivni vir, temveč so bile posledica programske napake ob hkratnem izpadu električnega napajanja. "Na to smo sumili že od vsega začetka in sum objavili v novicah na naši spletni strani in v medijih," so še sporočili z URSJV.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...