Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Prejšnji teden smo s skupino strokovnjakov opravili posvet o elektrifikaciji voznega parka slovenskih podjetij. O posvetu bomo podrobno poročali v petkovi posebni prilogi Financ. Za pokušino objavljamo drobec s posveta.
Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Na SID banki, ki je po pooblastilu Republike Slovenije uradna dražiteljica emisijskih kuponov, so nam pojasnili delovanje avkcij, na katerih prodajajo dovoljenja za izpuste ogljikovega dioksida.
(foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več (foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več Prihodnja čiščenja odpadkov naj organizirajo planinska, lovska in ribiška zveza, gozdarji in druge organizacije s številčnim članstvom, predlaga predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.
Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel varovalni sistem borze; razglasiti je moral stečaj, ni pa jih malo, ki se sprašujejo, kako lahko en sam človek postane skoraj usoden za kak trg

Predstavili nove rešitve za pametno industrijo in mesta

Čas branja: 2 min
21.11.2017  13:35
Na poslovnem dogodku Pogovori o prihodnosti so predstavili najnovejše rešitve in tehnologije pri upravljanju pametne industrije in pametnih mest.
Predstavili nove rešitve za pametno industrijo in mesta
Ekipa Solvere Lynx
Foto: AOUTPHOTO.COM

Organizator dogodka Pogovori oprihodnosti je bila družba za izdelavo po meri narejenih rešitev za upravljanje z energijo Solvera Lynx. Konference so se udeležili energetski menedžerji, ki z uporabo učinkovitih orodij krepijo racionalno rabo energetskih virov, izboljšujejo rentabilnost poslovanja in skrbijo za okoljsko in družbeno odgovorno poslovanje podjetij.

Prvi del konference je bil namenjen predstavitvi tehnologije LoRaWAN, analizi razlik med različnimi komunikacijskimi tehnologijami, prikazani pa so bili primeri uspešnih zgodb. Govorec je bil Gabor Pop, strateški produktni vodja in poslovni razvijalec za pametna mesta, industrijo in kmetijstvo.

V drugem delu so strokovnjaki Solvere Lynx, član uprave Salonita Anhovo Tomaž Vnuk in energetski menedžer BTC Tomaž Damjan predstavili svoje projekte pri upravljanju z energijo. Osredotočili so se na rešitve, ki temeljijo na tehnologiji LoRaWAN in so zanje ključne, so sporočili iz Solvere Lynx.

V Salonitu se osredotočajo na varčevanje z energijo namesto na vlaganja v žična komunkacijska omrežja in pri tem uporabljajo programske in strojne rešitve Solvere Lynx. Na 96 merilnih točkah zbirajo podatke o vodi, električni energiji, stisnjenem zraku, črpalnih ciklih in plinu. Ključne prednosti takšnega načina dela so bistven prihranek energije, uvajanje novih orodij za poročanje, alarme in novih merilnih točk in poenostavljeno in avtomatizirano zbiranje podatkov.

V družbi BTC pa imajo 16 transformatorskih postaj, osem kilometrov vročevodnega omrežja, 12 kilometrov vodovodnega omrežja in 850 merilnih mest za električno energijo, toploto, hlad in vodo. S posodobitvijo vodovodnega omrežja in rednim spremljanjem porabe vode v GemalLogic so v letu izgube vode v BTC znašale le dva odstotka.

OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.