Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

Predstavili nove rešitve za pametno industrijo in mesta

Čas branja: 2 min
21.11.2017  13:35
Na poslovnem dogodku Pogovori o prihodnosti so predstavili najnovejše rešitve in tehnologije pri upravljanju pametne industrije in pametnih mest.
Predstavili nove rešitve za pametno industrijo in mesta
Ekipa Solvere Lynx
Foto: AOUTPHOTO.COM

Obveščaj me o novih člankih:  
Solvera Lynx dodaj
Salonit Anhovo dodaj
Tomaž Vnuk dodaj
BTC dodaj
Tomaž Damjan dodaj

Organizator dogodka Pogovori oprihodnosti je bila družba za izdelavo po meri narejenih rešitev za upravljanje z energijo Solvera Lynx. Konference so se udeležili energetski menedžerji, ki z uporabo učinkovitih orodij krepijo racionalno rabo energetskih virov, izboljšujejo rentabilnost poslovanja in skrbijo za okoljsko in družbeno odgovorno poslovanje podjetij.

Prvi del konference je bil namenjen predstavitvi tehnologije LoRaWAN, analizi razlik med različnimi komunikacijskimi tehnologijami, prikazani pa so bili primeri uspešnih zgodb. Govorec je bil Gabor Pop, strateški produktni vodja in poslovni razvijalec za pametna mesta, industrijo in kmetijstvo.

V drugem delu so strokovnjaki Solvere Lynx, član uprave Salonita Anhovo Tomaž Vnuk in energetski menedžer BTC Tomaž Damjan predstavili svoje projekte pri upravljanju z energijo. Osredotočili so se na rešitve, ki temeljijo na tehnologiji LoRaWAN in so zanje ključne, so sporočili iz Solvere Lynx.

V Salonitu se osredotočajo na varčevanje z energijo namesto na vlaganja v žična komunkacijska omrežja in pri tem uporabljajo programske in strojne rešitve Solvere Lynx. Na 96 merilnih točkah zbirajo podatke o vodi, električni energiji, stisnjenem zraku, črpalnih ciklih in plinu. Ključne prednosti takšnega načina dela so bistven prihranek energije, uvajanje novih orodij za poročanje, alarme in novih merilnih točk in poenostavljeno in avtomatizirano zbiranje podatkov.

V družbi BTC pa imajo 16 transformatorskih postaj, osem kilometrov vročevodnega omrežja, 12 kilometrov vodovodnega omrežja in 850 merilnih mest za električno energijo, toploto, hlad in vodo. S posodobitvijo vodovodnega omrežja in rednim spremljanjem porabe vode v GemalLogic so v letu izgube vode v BTC znašale le dva odstotka.OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...