Okolje & energija

Največ gospodinjstev stanovanja pozimi ogreva do 22 stopinj Celzija

Največ slovenskih gospodinjstev ima v zimskem času oz. kurilni sezoni temperaturo v stanovanju podnevi nastavljeno od 19 do 22 stopinj Celzija, kar je v skladu z nasveti strokovnjakov. V hišah se najpogosteje ogrevajo na drva, v večstanovanjskih stavbah pa z daljinsko toploto, kaže letošnja raziskava REUS, nad katero bdi družba Informa Echo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
25.11.2017 09:00
Dopolnjeno: 25.11.2017 09:01
Čas branja: 2 min
Največ gospodinjstev stanovanja pozimi ogreva do 22 stopinj Celzija
Raziskavo Reus in njene rezultate sta predstavila Rajko Dolinšek, Informa Echo, in Katja Žužič, Mediana. Foto: Borut Hočevar

Ogrevanje prostorov v hladnem delu leta predstavlja za vsako gospodinjstvo velik strošek. Tega lahko zmanjšamo s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22 stopinj Celzija, v spalnici pa med 15 in 18 stopinj Celzija, piše na spletni strani www.pozitivnaenergija.si, ki ponuja vrsto nasvetov za učinkovito ravnanje z energijo in okoljem.

Vsaka stopinja nad 20 stopinj Celzija poveča porabo energije za šest odstotkov, zato strokovnjaki priporočajo nakup termostatskih naprav. "Če v stanovanju znižamo temperaturo za eno stopinjo Celzija, je to na letni ravni primerljivo s prihrankom dobrega pol soda kurilnega olja ali enega kubičnega metra drv," piše na omenjeni spletni strani.

V slovenskih domovih se temperatura v času kurilne sezone najpogosteje giba med 21 in 22 stopinj Celzija. Tolikšno temperaturo ima namreč 49 odstotkov od 1015 v letošnji raziskavi sodelujočih gospodinjstev (606 gospodinjstev iz enodružinskih hiš in 409 gospodinjstev iz večstanovanjskih stavb). Glede na predhodno raziskavo iz leta 2015 se je ta delež znižal za štiri odstotne točke.

Med 21 in 22 stopinj Celzija ima 53 odstotkov gospodinjstev v enodružinskih hišah, kar je eno odstotno točko manj kot leta 2015. Zmanjšal se je delež gospodinjstev, ki ima dnevno temperaturo od 23 do 24 stopinj Celzija, in sicer s 25 na 20 odstotkov, medtem ko se je povečal delež tistih gospodinjstev, ki prostore ogrevajo med 19 in 20 stopinjami Celzija - s 16 na 20 odstotkov.

Tudi v večstanovanjskih stavbah najpogosteje prostore ogrevajo med 21 in 22 stopinjami Celzija, takih gospodinjstev je 43 odstotkov, potem ko jih je bilo leta 2015 še 50 odstotkov. A se je veliko gospodinjstev odločilo povečati temperaturo v stanovanjih - 26 odstotkov jih namreč ogreva na 23 do 24 stopinj Celzija, potem ko je leta 2015 to temperaturo vzdrževalo 20 odstotkov gospodinjstev. Za eno odstotno točko na 24 odstotkov se je povečalo število gospodinjstev, ki imajo v prostorih med 19 in 20 stopinj Celzija.

Gospodinjstva kot glavni vir za ogrevanje najpogosteje uporabljajo drva, takšnih je 23 odstotkov gospodinjstev. To je sicer osem odstotnih točk manj kot leta 2015. Sledi kurilno olje, to je glavni vir ogrevanja za 19 odstotkov gospodinjstev (leta 2015 ga je uporabljajo 18 odstotkov gospodinjstev). Sledi daljinska toplota, uporablja jo 16 odstotkov gospodinjstev, kar je štiri odstotne točke več kot leta 2015.

Drva za glavni vir ogrevanja uporablja 35 odstotkov gospodinjstev v enodružinskih hišah, kar je šest odstotnih točk manj kot leta 2015. S 23 odstotki sledi kurilno olje, potem ko ga je leta 2015 kot glavni vir ogrevanja uporabljajo 21 odstotkov gospodinjstev.

Gospodinjstva v večstanovanjskih stavbah za ogrevanja najpogosteje koristijo sisteme daljinske toplote. Takih je letos 36 odstotkov gospodinjstev, potem ko jih je bilo leta 2015 33 odstotkov. S po 12-odstotnim deležem sledita kurilno olje (leta 2015 11 odstotkov) in zemeljski plin (leta 2015 17 odstotkov).

Letos se je povečalo tudi število klimatskih naprav v gospodinjstvih. Klimatsko napravo ima tako zdaj 32 odstotkov gospodinjstev, kar je šest odstotnih točk več kot leta 2015. Če je število klimatskih naprav v večstanovanjskih stavbah ostala na enaki ravni (31 odstotkov), pa se jo je omislilo več gospodinjstev v enodružinskih hišah - delež se je zvišal s 23 na 33 odstotkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Slovenci spimo na denarju: na bankah imamo 17 milijard evrov!
Finance
Jure Ugovšek Slovenci spimo na denarju: na bankah imamo 17 milijard evrov! 31

Mrtev kapital – 12,1 milijarde privarčevanih evrov slovenskih gospodinjstev – leži na bančnih računih brez obresti in jih počasi, a vztrajno žre inflacija

FINANCE
Okolje & energija
V koliko gospodinjstvih razmišljajo o nakupu električnega avta
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V koliko gospodinjstvih razmišljajo o nakupu električnega avta

»V Sloveniji imamo veliko strategij, akcijskih načrtov in strateških ciljev, ne vemo pa povsem dobro, kje smo pri doseganju ciljev,« je povedala Mojca Vendramin, vodja sektorja za promocijo in razvoj na Eko skladu na predstavitvi rezultatov raziskave Reus.

FINANCE
(MNENJE) V Sloveniji smo bolj srečni. A še zelo revni.
Finance
Tanja Smrekar (MNENJE) V Sloveniji smo bolj srečni. A še zelo revni. 4

Statistični urad ugotavlja: materialni položaj gospodinjstev je boljši, ljudje bolj zadovoljni s svojim življenjem

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Odstop ZDA iz podnebnega sporazuma bo svet ogrel še za pol stopinje Celzija
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Odstop ZDA iz podnebnega sporazuma bo svet ogrel še za pol stopinje Celzija

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA odstopijo od pariškega podnebnega sporazuma, bo povzročila še močnejše globalno segrevanje. Samo zaradi te poteze naj bi se svet do leta 2100 dodatno segrel še za pol stopinje Celzija, kaže na podnebni konferenci v Bonnu predstavljena študija.

FINANCE
Kako najti najcenejše kurilno olje?
Finance
Petra Sovdat Kako najti najcenejše kurilno olje? 3

Sezona je tu, cene pa liberalizirane: kaj to pomeni in kako plačati manj

FINANCE
Okolje & energija
V petini gospodinjstev razmišljajo o spremembi načina ogrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V petini gospodinjstev razmišljajo o spremembi načina ogrevanja 3

Dobra petina slovenskih gospodinjstev razmišlja o prehodu na drugačen način ogrevanja prostorov ali dopolnitvi obstoječega načina ogrevanja, saj jim to predstavlja največji strošek za energijo. Vse več gospodinjstev pri tem motivira tudi zmanjšanje vplivov na okolje, ki jih povzročajo z gretjem, kažejo izsledki raziskave REUS.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.