Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Prejšnji teden smo s skupino strokovnjakov opravili posvet o elektrifikaciji voznega parka slovenskih podjetij. O posvetu bomo podrobno poročali v petkovi posebni prilogi Financ. Za pokušino objavljamo drobec s posveta.
Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Na SID banki, ki je po pooblastilu Republike Slovenije uradna dražiteljica emisijskih kuponov, so nam pojasnili delovanje avkcij, na katerih prodajajo dovoljenja za izpuste ogljikovega dioksida.
(foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več (foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več Prihodnja čiščenja odpadkov naj organizirajo planinska, lovska in ribiška zveza, gozdarji in druge organizacije s številčnim članstvom, predlaga predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.
Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel varovalni sistem borze; razglasiti je moral stečaj, ni pa jih malo, ki se sprašujejo, kako lahko en sam človek postane skoraj usoden za kak trg

HE Brežice predali daljinskemu vodenju

Čas branja: 1 min
25.11.2017  09:30  Dopolnjeno: 25.11.2017 09:31
Hidroelektrarno (HE) Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo elektrarno v verigi petih HE na spodnji Savi, so po septembrskem uradnem odprtju predali daljinskemu vodenju. To zdaj 24 ur dnevno upravlja operater iz centra vodenja Hidroelektrarn na spodnji Savi (HESS). Druge spodnjesavske HE v rednih hidroloških razmerah vodijo iz centra Gen energije.
avtor
HE Brežice predali daljinskemu vodenju
Foto: Arhiv HESS

Po podatkih brežiške družbe HESS z daljinskim vodenjem zadostijo vsem obratovalnim navodilom, koncesijskim pogojem in vodnim pravicam drugih uporabnikov na Savi, predvsem pa gorvodne krške nuklearke.

Hkrati zagotavljajo obratovalni režim, ki nižjevodno od zadnje zgrajene hidroelektrarne zagotavlja dovoljeno spreminjanje rečnega pretoka.

Dodali so, da dežurni operaterji delovanje hidroelektrarn na spodnji Savi in tamkajšnje hidrološke razmere spremljajo neprestano. Sicer pa lahko in če je potrebno iz oddaljenega delovnega mesta ter z videonadzornim sistemom spremljajo in upravljajo tudi HE Boštanj, HE Arto-Blanca in HE Krško.

Dežurni se lahko tudi vse potrebno dogovarjajo z obratovalnim osebjem višje ležeče savske HE Vrhovo, s centrom vodenja Gen energije, z regijskim centrom za obveščanje, obratovalnim osebjem krške nuklearke in drugim operativnim osebjem na spodnjesavskih hidroelektrarnah ter s preostalimi deležniki, kot so gasilci, ribiči in drugi.

HE Boštanj, HE Arto-Blanca in HE Krško v rednih razmerah obratujejo brez prisotnega osebja. Dežurni operater pa je na posamezni hidroelektrarni osebno prisoten med rednim vzdrževanjem, ob prisotnosti zunanjih izvajalcev, v izrednih obratovalnih ter drugih razmerah, ki zahtevajo lokalno upravljanje hidroelektrarne, so še sporočili iz HESS.

HE Brežice je četrta hidroelektrarna v verigi petih na spodnji Savi z nazivno močjo 45 megavatov. Elektrarna je pretočno-akumulacijska s tremi vertikalnimi agregati z nazivnim pretokom 500 kubičnih metrov na sekundo in s petimi pretočnimi polji. Njena letna proizvodnja bo v povprečju znašala 161 gigavatnih ur. Graditi so jo začeli leta 2014 in končali letos.

Po podatkih spletne strani HESS so verigo hidroelektrarn na spodnji Savi začeli graditi leta 2002. Sestavljajo jo HE Boštanj, HE Arto-Blanca, HE Krško, HE Brežice in HE Mokrice. Zadnjo v spodnjesavski verigi, HE Mokrice, naj bi začeli graditi konec prihodnjega leta ali leta 2019.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.