Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

HE Brežice predali daljinskemu vodenju

Čas branja: 1 min
25.11.2017  09:30  Dopolnjeno: 25.11.2017 09:31
Hidroelektrarno (HE) Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo elektrarno v verigi petih HE na spodnji Savi, so po septembrskem uradnem odprtju predali daljinskemu vodenju. To zdaj 24 ur dnevno upravlja operater iz centra vodenja Hidroelektrarn na spodnji Savi (HESS). Druge spodnjesavske HE v rednih hidroloških razmerah vodijo iz centra Gen energije.
avtor
HE Brežice predali daljinskemu vodenju
Foto: Arhiv HESS

Obveščaj me o novih člankih:  

Po podatkih brežiške družbe HESS z daljinskim vodenjem zadostijo vsem obratovalnim navodilom, koncesijskim pogojem in vodnim pravicam drugih uporabnikov na Savi, predvsem pa gorvodne krške nuklearke.

Hkrati zagotavljajo obratovalni režim, ki nižjevodno od zadnje zgrajene hidroelektrarne zagotavlja dovoljeno spreminjanje rečnega pretoka.

Dodali so, da dežurni operaterji delovanje hidroelektrarn na spodnji Savi in tamkajšnje hidrološke razmere spremljajo neprestano. Sicer pa lahko in če je potrebno iz oddaljenega delovnega mesta ter z videonadzornim sistemom spremljajo in upravljajo tudi HE Boštanj, HE Arto-Blanca in HE Krško.

Dežurni se lahko tudi vse potrebno dogovarjajo z obratovalnim osebjem višje ležeče savske HE Vrhovo, s centrom vodenja Gen energije, z regijskim centrom za obveščanje, obratovalnim osebjem krške nuklearke in drugim operativnim osebjem na spodnjesavskih hidroelektrarnah ter s preostalimi deležniki, kot so gasilci, ribiči in drugi.

HE Boštanj, HE Arto-Blanca in HE Krško v rednih razmerah obratujejo brez prisotnega osebja. Dežurni operater pa je na posamezni hidroelektrarni osebno prisoten med rednim vzdrževanjem, ob prisotnosti zunanjih izvajalcev, v izrednih obratovalnih ter drugih razmerah, ki zahtevajo lokalno upravljanje hidroelektrarne, so še sporočili iz HESS.

HE Brežice je četrta hidroelektrarna v verigi petih na spodnji Savi z nazivno močjo 45 megavatov. Elektrarna je pretočno-akumulacijska s tremi vertikalnimi agregati z nazivnim pretokom 500 kubičnih metrov na sekundo in s petimi pretočnimi polji. Njena letna proizvodnja bo v povprečju znašala 161 gigavatnih ur. Graditi so jo začeli leta 2014 in končali letos.

Po podatkih spletne strani HESS so verigo hidroelektrarn na spodnji Savi začeli graditi leta 2002. Sestavljajo jo HE Boštanj, HE Arto-Blanca, HE Krško, HE Brežice in HE Mokrice. Zadnjo v spodnjesavski verigi, HE Mokrice, naj bi začeli graditi konec prihodnjega leta ali leta 2019.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...