Okolje & energija

Soške elektrarne ob 70-letnici: Prihodnost je električna

V družbi Soške elektrarne iz Nove Gorice praznujejo 70-letnico delovanja. Jubilej so ta teden obeležili z okroglo mizo o prihodnosti v energetiki. Kot je poudaril direktor Soških elektrarn Marjan Pintar, tudi v prihodnosti vidi pomembno vlogo Soških elektrarn v družbi.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
26.11.2017 12:15
Čas branja: 1 min
Soške elektrarne ob 70-letnici: Prihodnost je električna
Hidroelektrarna Solkan Foto: Borut Hočevar

Poleg sedanjih hidroelektrarn na reki Soči stavijo tudi na gradnjo in upravljanje malih hidroelektrarn in drugih elektrarn na obnovljive vire. "Znanja imamo dovolj, zato želimo znanje, ki ga že imamo, in izkušnje, ki jih prav tako že imamo, usmeriti tudi na nova področja. Nekaj ambicij imamo tudi v Sloveniji," je povedal Pintar.

Direktor Soških elektrarn je prepričan, da imajo znotraj skupine HSE največ znanja prav na področju gradnje in upravljanja malih hidroelektrarn, kjer vidi tudi prihodnost Soških elektrarn.

Letos zaključujejo dela na mali hidroelektrarni Kneža, pričakujejo pa, da bo v prihodnosti nekoliko lažje kot doslej umeščati energetske objekte v prostor, kajti od tega je odvisna tudi realizacija njihovih načrtov, je dodal.

V prihodnosti pa bo pomembno tudi zagotavljanje ustreznega skladiščenja proizvedene električne energije. To je ena od večjih težav, s katerimi se bodo morali raziskovalci in inovatorji soočiti že v prihajajočih letih, saj bo sicer po Pintarjevih besedah začelo energije primanjkovati.

Zgodovina elektrifikacije Primorske se sicer ni začela z ustanovitvijo družbe Soške elektrarne Nova Gorica leta 1947, saj so zgodbo o tem ob koncu 19. stoletja začeli pisati že lastniki mlinov in žag, turistični delavci v Postojnski jami, rudarji v Idriji in Rablju ter prebivalci nekaterih večjih krajev. Po zasedbi Primorske ob koncu prve svetovne vojne so za obdobje med obema vojnama elektrifikacijo na Primorskem vzele v svoje roke italijanske družbe.

Leta 1947, po priključitvi Primorske k Jugoslaviji, je na priključenem območju obratovalo deset hidroelektrarn s pripadajočimi objekti. Takoj po priključitvi so jih podržavili, ustanovljeno je bilo novo podjetje Soške elektrarne, ki je objekte prevzelo in z njimi začelo gospodarno upravljati.

Družba od leta 1991 sicer nima več na skrbi prenosne dejavnosti, zadolžena je le še za proizvodnjo električne energije. Leta 2009 so Soške elektrarne dokončale največji projekt doslej, izgradnjo prve slovenske črpalne hidroelektrarne v Avčah. Kot poudarjajo v podjetju, v skladu z načrti intenzivno nadaljujejo gradnjo in obnovo elektrarn.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Prva sončna elektrarna, ki je »izstopila« iz podporne sheme, 2. del
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Prva sončna elektrarna, ki je »izstopila« iz podporne sheme, 2. del 8

V prilogi Financ Okolje in energija in na portalu oe.finance.si smo objavili članek o prvi slovenski sončni elektrarni. Bralec 0126Bacis je v forumu zastavil vprašanje, koliko energije je naprava proizvedla. Odgovoril je lastnik elektrarne Franko Nemac.

FINANCE
Okolje & energija
Obnovljivi viri: vse več jih je, cene so vse nižje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Obnovljivi viri: vse več jih je, cene so vse nižje

Kapacitete sončnih elektrarn po vsem svetu so se lani povečale za 50 odstotkov, ugotavlja mednarodna agencija za energijo IEA.

FINANCE
Okolje & energija
To je prva sončna elektrarna, ki je »izstopila« iz podporne sheme
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je prva sončna elektrarna, ki je »izstopila« iz podporne sheme 3

Sončno elektrarno podjetja ApE je postavilo podjetje KonTiki Solar 22. junija 2001 v enem dnevu, se spominja direktor ApE Franko Nemac.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Energetika
Koliko stane elektrodistribucijo vključitev fotovoltaike v omrežje
EnergetikaBorut Hočevar Koliko stane elektrodistribucijo vključitev fotovoltaike v omrežje

V Elektru Maribor ocenjujejo svoj strošek integracije razpršenih proizvodnih virov na prek 75 milijonov evrov, je povedal predsednik uprave Boris Sovič.

FINANCE
Okolje & energija
(video, foto) HESS: Spodnja Sava bo šestkrat povrnila državni vložek
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video, foto) HESS: Spodnja Sava bo šestkrat povrnila državni vložek

V sredo odprto Hidroelektrarno Brežice je zgradil koncesionar družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS). Spremljajočo infrastrukturo vključno z akumulacijskim bazenom, pa v imenu države vodi javno podjetje INFRA.

FINANCE
Okolje & energija
Takšna je največja slovenska naložba v vetrno energijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Takšna je največja slovenska naložba v vetrno energijo 1

Petrolova vetrna elektrarna Glunča pri Šibeniku je največja slovenska naložba v vetrno energijo. Z devetimi turbinami bodo skupaj proizvedli od 45 do 50 gigavatnih ur električne energije na leto, kar je toliko, kolikor znaša raba v 12 tisoč gospodinjstvih.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.