Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Prejšnji teden smo s skupino strokovnjakov opravili posvet o elektrifikaciji voznega parka slovenskih podjetij. O posvetu bomo podrobno poročali v petkovi posebni prilogi Financ. Za pokušino objavljamo drobec s posveta.
Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Na SID banki, ki je po pooblastilu Republike Slovenije uradna dražiteljica emisijskih kuponov, so nam pojasnili delovanje avkcij, na katerih prodajajo dovoljenja za izpuste ogljikovega dioksida.
(foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več (foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več Prihodnja čiščenja odpadkov naj organizirajo planinska, lovska in ribiška zveza, gozdarji in druge organizacije s številčnim članstvom, predlaga predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.
Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel varovalni sistem borze; razglasiti je moral stečaj, ni pa jih malo, ki se sprašujejo, kako lahko en sam človek postane skoraj usoden za kak trg

Soške elektrarne ob 70-letnici: Prihodnost je električna

Čas branja: 1 min
26.11.2017  12:15
V družbi Soške elektrarne iz Nove Gorice praznujejo 70-letnico delovanja. Jubilej so ta teden obeležili z okroglo mizo o prihodnosti v energetiki. Kot je poudaril direktor Soških elektrarn Marjan Pintar, tudi v prihodnosti vidi pomembno vlogo Soških elektrarn v družbi.
avtor
Soške elektrarne ob 70-letnici: Prihodnost je električna
Hidroelektrarna Solkan
Foto: Borut Hočevar

Poleg sedanjih hidroelektrarn na reki Soči stavijo tudi na gradnjo in upravljanje malih hidroelektrarn in drugih elektrarn na obnovljive vire. "Znanja imamo dovolj, zato želimo znanje, ki ga že imamo, in izkušnje, ki jih prav tako že imamo, usmeriti tudi na nova področja. Nekaj ambicij imamo tudi v Sloveniji," je povedal Pintar.

Direktor Soških elektrarn je prepričan, da imajo znotraj skupine HSE največ znanja prav na področju gradnje in upravljanja malih hidroelektrarn, kjer vidi tudi prihodnost Soških elektrarn.

Letos zaključujejo dela na mali hidroelektrarni Kneža, pričakujejo pa, da bo v prihodnosti nekoliko lažje kot doslej umeščati energetske objekte v prostor, kajti od tega je odvisna tudi realizacija njihovih načrtov, je dodal.

V prihodnosti pa bo pomembno tudi zagotavljanje ustreznega skladiščenja proizvedene električne energije. To je ena od večjih težav, s katerimi se bodo morali raziskovalci in inovatorji soočiti že v prihajajočih letih, saj bo sicer po Pintarjevih besedah začelo energije primanjkovati.

Zgodovina elektrifikacije Primorske se sicer ni začela z ustanovitvijo družbe Soške elektrarne Nova Gorica leta 1947, saj so zgodbo o tem ob koncu 19. stoletja začeli pisati že lastniki mlinov in žag, turistični delavci v Postojnski jami, rudarji v Idriji in Rablju ter prebivalci nekaterih večjih krajev. Po zasedbi Primorske ob koncu prve svetovne vojne so za obdobje med obema vojnama elektrifikacijo na Primorskem vzele v svoje roke italijanske družbe.

Leta 1947, po priključitvi Primorske k Jugoslaviji, je na priključenem območju obratovalo deset hidroelektrarn s pripadajočimi objekti. Takoj po priključitvi so jih podržavili, ustanovljeno je bilo novo podjetje Soške elektrarne, ki je objekte prevzelo in z njimi začelo gospodarno upravljati.

Družba od leta 1991 sicer nima več na skrbi prenosne dejavnosti, zadolžena je le še za proizvodnjo električne energije. Leta 2009 so Soške elektrarne dokončale največji projekt doslej, izgradnjo prve slovenske črpalne hidroelektrarne v Avčah. Kot poudarjajo v podjetju, v skladu z načrti intenzivno nadaljujejo gradnjo in obnovo elektrarn.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.