Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

Soške elektrarne ob 70-letnici: Prihodnost je električna

Čas branja: 1 min
26.11.2017  12:15
V družbi Soške elektrarne iz Nove Gorice praznujejo 70-letnico delovanja. Jubilej so ta teden obeležili z okroglo mizo o prihodnosti v energetiki. Kot je poudaril direktor Soških elektrarn Marjan Pintar, tudi v prihodnosti vidi pomembno vlogo Soških elektrarn v družbi.
avtor
Soške elektrarne ob 70-letnici: Prihodnost je električna
Hidroelektrarna Solkan
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Poleg sedanjih hidroelektrarn na reki Soči stavijo tudi na gradnjo in upravljanje malih hidroelektrarn in drugih elektrarn na obnovljive vire. "Znanja imamo dovolj, zato želimo znanje, ki ga že imamo, in izkušnje, ki jih prav tako že imamo, usmeriti tudi na nova področja. Nekaj ambicij imamo tudi v Sloveniji," je povedal Pintar.

Direktor Soških elektrarn je prepričan, da imajo znotraj skupine HSE največ znanja prav na področju gradnje in upravljanja malih hidroelektrarn, kjer vidi tudi prihodnost Soških elektrarn.

Letos zaključujejo dela na mali hidroelektrarni Kneža, pričakujejo pa, da bo v prihodnosti nekoliko lažje kot doslej umeščati energetske objekte v prostor, kajti od tega je odvisna tudi realizacija njihovih načrtov, je dodal.

V prihodnosti pa bo pomembno tudi zagotavljanje ustreznega skladiščenja proizvedene električne energije. To je ena od večjih težav, s katerimi se bodo morali raziskovalci in inovatorji soočiti že v prihajajočih letih, saj bo sicer po Pintarjevih besedah začelo energije primanjkovati.

Zgodovina elektrifikacije Primorske se sicer ni začela z ustanovitvijo družbe Soške elektrarne Nova Gorica leta 1947, saj so zgodbo o tem ob koncu 19. stoletja začeli pisati že lastniki mlinov in žag, turistični delavci v Postojnski jami, rudarji v Idriji in Rablju ter prebivalci nekaterih večjih krajev. Po zasedbi Primorske ob koncu prve svetovne vojne so za obdobje med obema vojnama elektrifikacijo na Primorskem vzele v svoje roke italijanske družbe.

Leta 1947, po priključitvi Primorske k Jugoslaviji, je na priključenem območju obratovalo deset hidroelektrarn s pripadajočimi objekti. Takoj po priključitvi so jih podržavili, ustanovljeno je bilo novo podjetje Soške elektrarne, ki je objekte prevzelo in z njimi začelo gospodarno upravljati.

Družba od leta 1991 sicer nima več na skrbi prenosne dejavnosti, zadolžena je le še za proizvodnjo električne energije. Leta 2009 so Soške elektrarne dokončale največji projekt doslej, izgradnjo prve slovenske črpalne hidroelektrarne v Avčah. Kot poudarjajo v podjetju, v skladu z načrti intenzivno nadaljujejo gradnjo in obnovo elektrarn.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...