Lebenov odpadkarski zakon so državnozborski pravniki razcefrali Lebenov odpadkarski zakon so državnozborski pravniki razcefrali Predlog interventnega zakona o odpadkih ni skladen s slovensko Ustavo in evropskim pravnim redom, vsebuje nenavadno določbo in nejasne povedi, so zapisali v mnenju Zakonodajnopravne službe Državnega zbora.
Kako je propadlo Trumpovo širokoustenje o zmanjševanju izpustov v ZDA Kako je propadlo Trumpovo širokoustenje o zmanjševanju izpustov v ZDA Globalni izpusti ogljikovega dioksida bodo letos zrasli za 2,7 odstotka, so zapisali v študiji organizacije Global Carbon Project. Objavili so tudi ocene za ZDA, EU, Kitajsko in Indijo.
O pametni specializaciji so govorili v Mariboru O pametni specializaciji so govorili v Mariboru Nič suhoparno - pametno smo se pogovarjali in tvorno družili na srečanju sodelujočih pri evropskem projektu Smart_watch 20. in 21. novembra v Mariboru.
Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov Bruto emisije ogljikovega dioksida, do katerih pride zaradi požarov, znašajo osem gigaton, kar je dvakratna vrednost skupne emisije industrije fosilnih goriv v EU leta 2016 in skoraj četrtina globalnih letnih emisij zaradi rabe fosilnih goriv.

Soške elektrarne ob 70-letnici: Prihodnost je električna

Čas branja: 1 min
26.11.2017  12:15
V družbi Soške elektrarne iz Nove Gorice praznujejo 70-letnico delovanja. Jubilej so ta teden obeležili z okroglo mizo o prihodnosti v energetiki. Kot je poudaril direktor Soških elektrarn Marjan Pintar, tudi v prihodnosti vidi pomembno vlogo Soških elektrarn v družbi.
avtor
Soške elektrarne ob 70-letnici: Prihodnost je električna
Hidroelektrarna Solkan
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Poleg sedanjih hidroelektrarn na reki Soči stavijo tudi na gradnjo in upravljanje malih hidroelektrarn in drugih elektrarn na obnovljive vire. "Znanja imamo dovolj, zato želimo znanje, ki ga že imamo, in izkušnje, ki jih prav tako že imamo, usmeriti tudi na nova področja. Nekaj ambicij imamo tudi v Sloveniji," je povedal Pintar.

Direktor Soških elektrarn je prepričan, da imajo znotraj skupine HSE največ znanja prav na področju gradnje in upravljanja malih hidroelektrarn, kjer vidi tudi prihodnost Soških elektrarn.

Letos zaključujejo dela na mali hidroelektrarni Kneža, pričakujejo pa, da bo v prihodnosti nekoliko lažje kot doslej umeščati energetske objekte v prostor, kajti od tega je odvisna tudi realizacija njihovih načrtov, je dodal.

V prihodnosti pa bo pomembno tudi zagotavljanje ustreznega skladiščenja proizvedene električne energije. To je ena od večjih težav, s katerimi se bodo morali raziskovalci in inovatorji soočiti že v prihajajočih letih, saj bo sicer po Pintarjevih besedah začelo energije primanjkovati.

Zgodovina elektrifikacije Primorske se sicer ni začela z ustanovitvijo družbe Soške elektrarne Nova Gorica leta 1947, saj so zgodbo o tem ob koncu 19. stoletja začeli pisati že lastniki mlinov in žag, turistični delavci v Postojnski jami, rudarji v Idriji in Rablju ter prebivalci nekaterih večjih krajev. Po zasedbi Primorske ob koncu prve svetovne vojne so za obdobje med obema vojnama elektrifikacijo na Primorskem vzele v svoje roke italijanske družbe.

Leta 1947, po priključitvi Primorske k Jugoslaviji, je na priključenem območju obratovalo deset hidroelektrarn s pripadajočimi objekti. Takoj po priključitvi so jih podržavili, ustanovljeno je bilo novo podjetje Soške elektrarne, ki je objekte prevzelo in z njimi začelo gospodarno upravljati.

Družba od leta 1991 sicer nima več na skrbi prenosne dejavnosti, zadolžena je le še za proizvodnjo električne energije. Leta 2009 so Soške elektrarne dokončale največji projekt doslej, izgradnjo prve slovenske črpalne hidroelektrarne v Avčah. Kot poudarjajo v podjetju, v skladu z načrti intenzivno nadaljujejo gradnjo in obnovo elektrarn.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...