Koliko odpadkov termično obdelajo v Salonitu in koliko bi jih še lahko Koliko odpadkov termično obdelajo v Salonitu in koliko bi jih še lahko V Salonitu Anhovo bodo letos uporabili 105 tisoč ton alternativnih goriv. Dovoljenje imajo za 109 tisoč ton. S prilagoditvijo naprav pa bi jih lahko porabili še enkrat toliko.
To je električni avto, ki so ga naredili dijaki To je električni avto, ki so ga naredili dijaki Dijaki treh srednjih šol so pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali klasičnega bencinskega smarta v električnega. Vozilo so predstavili na Srednji šoli tehniških strok Šiška.
2019: leto energetskih odločitev 2019: leto energetskih odločitev Leta 2019 bodo v energetiki verjetno sprejete vsaj nekatere od odločitev, ki so jih pristojni nekaj let odlagali.
10 odgovorov na ključna vprašanja o plinu v Petišovcih 10 odgovorov na ključna vprašanja o plinu v Petišovcih Tako kot v Prekmurju pridobivajo plin tudi na Hrvaškem in Madžarskem, pa niso zaznali nobenih negativnih vplivov, pravi Željko Vukelić, docent na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.
Sežigalnica odpadkov pridobiva vse več podpore Sežigalnica odpadkov pridobiva vse več podpore Na odboru DZ za infrastrukturo so ob sprejemanju interventnega zakona o odpadkih govorili tudi o morebitni novi sežigalnici odpadkov.

Korošci dobili transformator, ki bo olajšal vključevanje sončnih elektrarn

Čas branja: 2 min
29.11.2017  00:20
V okviru 35 milijonov evrov vrednega projekta Nedo, pri katerem ELES sodeluje s partnerji iz Japonske in Slovenije, so na območju slovenjgraške občine odprli regulacijski transformator.
Korošci dobili transformator, ki bo olajšal vključevanje sončnih elektrarn
Regulacijski transformator je rezultat znanja strokovnjakov iz skupine Kolektor, zagotavljal pa bo kakovostnejšo oskrbo z elektriko na širšem območju Slovenj Gradca.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
ELES dodaj
Elektro Celje dodaj
Kolektor dodaj
Hitachi dodaj
Aleksander Mervar dodaj

Na območju Turiške vasi pri Slovenj Gradcu sta družbi ELES in Elektro Celje odprli regulacijski transformator, drugi v slovenskem elektrodistribucijskem omrežju, in prvi, ki je rezultat domačega znanja. Skupini Kolektor ga je postavila v okviru slovensko-japonskega projekta pametnih omrežij Nedo.

"Skupina Kolektor je ena vodilnih visokotehnoloških družb v naši državi. Njeno kakovost je prepoznal tudi Hitachi, zato je skupina Kolektor najpomembnejši slovenski partner v projektu Nedo," je na slovesnosti ob odprtju transformatorja poudaril direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

Po Mervarjevih besedah projekt upravičeno imenujemo nacionalni projekt, saj poteka na številnih lokacijah po državi in v skupnih aktivnostih združuje elektro operaterje, ponudnike naprednih rešitev, raziskovalne organizacije in lokalne skupnosti. V ožjem smislu pa je to skupni projekt slovenskih elektro operaterjev na področju pametnih omrežij.

Regulacijski transformator na območju razdelilne transformatorske postaje Slovenj Gradec bo pomagal reševati težave z napetostjo, ki se v pojavljajo v omrežju z množično implementacijo obnovljivih virov, je pojasnil vodja projekta Nedo pri družbi ELES Gregor Omahen.

Za razliko od klasičnega transformatorja, ki drži napetost na določeni ravni, lahko regulacijski transformator napetost spreminja. Uporabnikom bodo dobili višjo kakovost dobave elektrike z manj izpadi pri dobavi. Z zagonom regulacijskega transformatorja bo možno na obstoječe omrežje, torej brez polaganja novih in debelejših kablov oziroma brez širitve omrežja, priključiti do 50 odstotkov več obnovljivih virov.

Do konca marca bodo namestili opremo, ki je potrebna za izvajanje naprednih funkcionalnosti v omrežju, sledila bo namestitev programske opreme sredi prihodnjega leta in nato zagon, je pojasnil Omahen.

Instalacija prvega distribucijskega regulacijskega transformatorja je za koncern Kolektor pomembna predvsem z vidika razvoja in izgradnje naprednih transformatorskih postaj kot enega ključnih gradnikov v elektroenergetskem omrežju, je poudaril direktor inženiringa v družbi Kolektor Sisteh Jernej Hrovat. Po njegovih besedah uspešna izvedba projekta za Kolektor pomeni dober poligon za preizkus novih tehnologij oziroma izboljšav nekaterih že uporabljenih.

Pri projektu sodeluje Elektro Celje in kot je povedal predsednik uprave družbe Boris Kupec, bo avtomatizacija omrežja v prihodnosti prinesla hitrejši razvoj omrežja in možnosti vključevanja razpršenih virov, tudi vetrnih elektrarn, na distribucijsko omrežje.

Državni sekretar z gospodarskega ministrstva Aleš Cantarutti pa je dodal, da se s projekti, kot je Nedo, razvija domača stroka, hkrati pa projekt pomaga podjetjem pri prodoru na tuje trge.

Projekt Nedo je vreden 35 milijonov evrov, od tega bo japonska razvojna agencija Nedo vanj prispevala 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, 15 milijonov evrov bo zagotovila družba ELES, ki bo po končanju projekta leta 2019 postal lastnica celotne infrastrukture.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...