Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Korošci dobili transformator, ki bo olajšal vključevanje sončnih elektrarn

Čas branja: 2 min
29.11.2017  00:20
V okviru 35 milijonov evrov vrednega projekta Nedo, pri katerem ELES sodeluje s partnerji iz Japonske in Slovenije, so na območju slovenjgraške občine odprli regulacijski transformator.
Korošci dobili transformator, ki bo olajšal vključevanje sončnih elektrarn
Regulacijski transformator je rezultat znanja strokovnjakov iz skupine Kolektor, zagotavljal pa bo kakovostnejšo oskrbo z elektriko na širšem območju Slovenj Gradca.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
ELES dodaj
Elektro Celje dodaj
Kolektor dodaj
Hitachi dodaj
Aleksander Mervar dodaj

Na območju Turiške vasi pri Slovenj Gradcu sta družbi ELES in Elektro Celje odprli regulacijski transformator, drugi v slovenskem elektrodistribucijskem omrežju, in prvi, ki je rezultat domačega znanja. Skupini Kolektor ga je postavila v okviru slovensko-japonskega projekta pametnih omrežij Nedo.

"Skupina Kolektor je ena vodilnih visokotehnoloških družb v naši državi. Njeno kakovost je prepoznal tudi Hitachi, zato je skupina Kolektor najpomembnejši slovenski partner v projektu Nedo," je na slovesnosti ob odprtju transformatorja poudaril direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

Po Mervarjevih besedah projekt upravičeno imenujemo nacionalni projekt, saj poteka na številnih lokacijah po državi in v skupnih aktivnostih združuje elektro operaterje, ponudnike naprednih rešitev, raziskovalne organizacije in lokalne skupnosti. V ožjem smislu pa je to skupni projekt slovenskih elektro operaterjev na področju pametnih omrežij.

Regulacijski transformator na območju razdelilne transformatorske postaje Slovenj Gradec bo pomagal reševati težave z napetostjo, ki se v pojavljajo v omrežju z množično implementacijo obnovljivih virov, je pojasnil vodja projekta Nedo pri družbi ELES Gregor Omahen.

Za razliko od klasičnega transformatorja, ki drži napetost na določeni ravni, lahko regulacijski transformator napetost spreminja. Uporabnikom bodo dobili višjo kakovost dobave elektrike z manj izpadi pri dobavi. Z zagonom regulacijskega transformatorja bo možno na obstoječe omrežje, torej brez polaganja novih in debelejših kablov oziroma brez širitve omrežja, priključiti do 50 odstotkov več obnovljivih virov.

Do konca marca bodo namestili opremo, ki je potrebna za izvajanje naprednih funkcionalnosti v omrežju, sledila bo namestitev programske opreme sredi prihodnjega leta in nato zagon, je pojasnil Omahen.

Instalacija prvega distribucijskega regulacijskega transformatorja je za koncern Kolektor pomembna predvsem z vidika razvoja in izgradnje naprednih transformatorskih postaj kot enega ključnih gradnikov v elektroenergetskem omrežju, je poudaril direktor inženiringa v družbi Kolektor Sisteh Jernej Hrovat. Po njegovih besedah uspešna izvedba projekta za Kolektor pomeni dober poligon za preizkus novih tehnologij oziroma izboljšav nekaterih že uporabljenih.

Pri projektu sodeluje Elektro Celje in kot je povedal predsednik uprave družbe Boris Kupec, bo avtomatizacija omrežja v prihodnosti prinesla hitrejši razvoj omrežja in možnosti vključevanja razpršenih virov, tudi vetrnih elektrarn, na distribucijsko omrežje.

Državni sekretar z gospodarskega ministrstva Aleš Cantarutti pa je dodal, da se s projekti, kot je Nedo, razvija domača stroka, hkrati pa projekt pomaga podjetjem pri prodoru na tuje trge.

Projekt Nedo je vreden 35 milijonov evrov, od tega bo japonska razvojna agencija Nedo vanj prispevala 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, 15 milijonov evrov bo zagotovila družba ELES, ki bo po končanju projekta leta 2019 postal lastnica celotne infrastrukture.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...