Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.
E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu Vse več pozornosti pri polnjenju električnih vozil je namenjeno razvoju polnilnih mest, pojasnjuje Peter Habjan iz podjetja Emicon Adria.
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.

Korošci dobili transformator, ki bo olajšal vključevanje sončnih elektrarn

Čas branja: 2 min
29.11.2017  00:20
V okviru 35 milijonov evrov vrednega projekta Nedo, pri katerem ELES sodeluje s partnerji iz Japonske in Slovenije, so na območju slovenjgraške občine odprli regulacijski transformator.
Korošci dobili transformator, ki bo olajšal vključevanje sončnih elektrarn
Regulacijski transformator je rezultat znanja strokovnjakov iz skupine Kolektor, zagotavljal pa bo kakovostnejšo oskrbo z elektriko na širšem območju Slovenj Gradca.
Foto: Borut Hočevar

Na območju Turiške vasi pri Slovenj Gradcu sta družbi ELES in Elektro Celje odprli regulacijski transformator, drugi v slovenskem elektrodistribucijskem omrežju, in prvi, ki je rezultat domačega znanja. Skupini Kolektor ga je postavila v okviru slovensko-japonskega projekta pametnih omrežij Nedo.

"Skupina Kolektor je ena vodilnih visokotehnoloških družb v naši državi. Njeno kakovost je prepoznal tudi Hitachi, zato je skupina Kolektor najpomembnejši slovenski partner v projektu Nedo," je na slovesnosti ob odprtju transformatorja poudaril direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

Po Mervarjevih besedah projekt upravičeno imenujemo nacionalni projekt, saj poteka na številnih lokacijah po državi in v skupnih aktivnostih združuje elektro operaterje, ponudnike naprednih rešitev, raziskovalne organizacije in lokalne skupnosti. V ožjem smislu pa je to skupni projekt slovenskih elektro operaterjev na področju pametnih omrežij.

Regulacijski transformator na območju razdelilne transformatorske postaje Slovenj Gradec bo pomagal reševati težave z napetostjo, ki se v pojavljajo v omrežju z množično implementacijo obnovljivih virov, je pojasnil vodja projekta Nedo pri družbi ELES Gregor Omahen.

Za razliko od klasičnega transformatorja, ki drži napetost na določeni ravni, lahko regulacijski transformator napetost spreminja. Uporabnikom bodo dobili višjo kakovost dobave elektrike z manj izpadi pri dobavi. Z zagonom regulacijskega transformatorja bo možno na obstoječe omrežje, torej brez polaganja novih in debelejših kablov oziroma brez širitve omrežja, priključiti do 50 odstotkov več obnovljivih virov.

Do konca marca bodo namestili opremo, ki je potrebna za izvajanje naprednih funkcionalnosti v omrežju, sledila bo namestitev programske opreme sredi prihodnjega leta in nato zagon, je pojasnil Omahen.

Instalacija prvega distribucijskega regulacijskega transformatorja je za koncern Kolektor pomembna predvsem z vidika razvoja in izgradnje naprednih transformatorskih postaj kot enega ključnih gradnikov v elektroenergetskem omrežju, je poudaril direktor inženiringa v družbi Kolektor Sisteh Jernej Hrovat. Po njegovih besedah uspešna izvedba projekta za Kolektor pomeni dober poligon za preizkus novih tehnologij oziroma izboljšav nekaterih že uporabljenih.

Pri projektu sodeluje Elektro Celje in kot je povedal predsednik uprave družbe Boris Kupec, bo avtomatizacija omrežja v prihodnosti prinesla hitrejši razvoj omrežja in možnosti vključevanja razpršenih virov, tudi vetrnih elektrarn, na distribucijsko omrežje.

Državni sekretar z gospodarskega ministrstva Aleš Cantarutti pa je dodal, da se s projekti, kot je Nedo, razvija domača stroka, hkrati pa projekt pomaga podjetjem pri prodoru na tuje trge.

Projekt Nedo je vreden 35 milijonov evrov, od tega bo japonska razvojna agencija Nedo vanj prispevala 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, 15 milijonov evrov bo zagotovila družba ELES, ki bo po končanju projekta leta 2019 postal lastnica celotne infrastrukture.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.